INSIDER

Karácsonynak nem igazán sikerül, így most a kormány megoldja a Lánchíd felújítását is

A kormányoldal értékelése szerint sikeres volt a budapestiek szempontjából a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) csütörtöki ülése. A kormány lépett, a budapestiek érdekében is.
  • Szerző: Ripost

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára közölte: az ülésen rögzítették, a kormány odaadja a fővárosnak a korábban megígért hatmilliárd forintot a Lánchíd felújítására, ha a főváros vállalja, hogy a híd 18 hónapnál hosszabb ideig nem lesz lezárva. A pénzt akkor utalják majd, ha már csak ez az összeg hiányzik.

A Lánchíd állapota egyre rosszabb Fotó: Pixabay

Egyetértettek továbbá a pesti rakpartok megújításában, továbbá megállapodtak abban, hogy a rozsdaövezetek kijelölésénél véleményezési jogot kap a főváros. Emellett átadja a főváros a gödöllői HÉV és a 2-es metró összekötéséről szóló, már elkészült terveket, és a feladatot átveszi a kormányzat.

Ugyancsak megállapodtak abban, hogy kormányzati finanszírozásban megépül a budai fonódó villamoshálózat Műegyetem rakparti szakasza – mondta el az államtitkár, aki közölte azt is: ugyanakkor nem született megállapodás a nagykörúti forgalmi rendről és a Liget fejlesztéséről.

Fotó: Facebook

Fürjes Balázs annak kapcsán, hogy a kormány kész átvállalni fejlesztéseket a fővárostól, azt mondta: bíznak benne, hogy a javaslatot részben, vagy egészben elfogadja majd a fővárosi önkormányzat.

Fürjes Balázs

A kormány semmiképp nem támogat adóemelést, megszorításokat és a főváros eladósodását sem.

Helyette a főváros tehermentesítését, közösen megegyezett fővárosi fejlesztések átvállalását és kormányzati finanszírozását javasolták a főpolgármesternek. Ez bővítené a főváros költségvetési mozgásterét – mondta Fürjes Balázs.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?