INSIDER

Gyilkos tél: letarolta az áprilisi hó a virágokat, gyümölcsfákat

Rengeteg kiskertet, gyümölcsöst tett tönkre a télies áprilisi időjárás, de a piacokra termelő gazdák is kétségbeestek. Egyelőre csupán reménykedni tudnak, hogy nem fagyott el mindenük - ráadásul a hó a legrosszabbkor, virágzáskor csapott le. Egy-két hét múlva derül ki, mekkora károkat okozott az időjárás - de biztosan drágább lesz a zöldség és a gyümölcs!
  • Szerző: Ripost

"Régóta szakmabeli vagyok, de a virágzások kezdetekor ilyen időjárást még nem tapasztaltam" – kezdte dr. Szent-Miklóssy Ferenc, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke a %%-nak. Nem elég, hogy húsvét után erős hideg jött, még a hó, havas eső és az erős szél is tetézte a bajt.

Még nem lehet tudni, mekkora drágulást okoz az időjárás, de biztosan lesznek áremelkedések. Mint a %% is megírta, a kemény tél miatt az importgyümölcs és zöldség is nagyon drága volt, így alig vártuk, hogy végre megjelenjen a piacokon az olcsó magyar termés. Az áprilisi tél miatt úgy tűnik, hiába várjuk az áresést…

A zöldségek helyzete viszont még úgy-ahogy menthető! Arról, hogy a gazdák mit tehetnek, és mely termények vannak a legnagyobb veszélyben, a %% pénteki számában bővebb információt találsz!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?