Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2020.05.28.

Döntöttek a magyarok: ezért lesz sorsfordító ez a nyár

Vár a Balaton és a többi magyar üdülőhely! Ez a jó hír, a rossz hír meg az: külföldre idén nagyon kockázatos kimenni. Olasz, spanyol nyaralás után plusz két hét hatósági karantén vár ránk, ráadásul aki külföldön megbetegszik, járványkórházba viszik. Karanténnál az utasbiztosítást is bukjuk, ha nem igazolt a koronavírus-fertőzés.

Megkérdeztünk 250 embert, és a Ripost olvasóinak több mint 80 százaléka nem kockáztatna meg idén egy külföldi nyaralást. Nem csoda, hiszen a járványveszély ma is fennáll, ráadásul senki nem akar két hétre karanténba kerülni – se külföldön, se utána a hazaérkezéskor. Most még a visegrádi országok kölcsönös határnyitása is csak 48 órára vonatkozik: Csehországba és Szlovákiába is csak két napra ugorhatunk át anélkül, hogy karanténba kerülnénk.

Ma még nem lehet horvát utat sem tervezni: lehet, hogy később születik velük más megegyezés, de ma még a Horvátországból és a Szlovéniából hazatérőkre is vonatkozik az a szabály, hogy 2 hét karanténba kell menni utána. Arra még van esély, hogy ezeket feloldják, de az biztosnak tűnik, hogy olasz, spanyol útra nem mehetünk ezen a nyáron, csak akkor, ha vállaljuk utána a 2 hét hatósági karantént. A görög utazás is erősen kérdéses.

Sok magyar számára azért még mindig a Balaton az igazi

Ráadásul egy külföldi útnak még a közeli országokban is hatalmas a kockázata: zsúfoltak lesznek a határok, mert lázat mérnek mindenhol, és aki beteg, járványkórházba viszik két hétre – utána meg jön a magyar karantén. A fizetésünk jó részét elveszíthetjük, és lehet, hogy az állásunkat is.

Szóval biztonságosabb itthon nyaralni: vár a Balaton% Erről a Ripost már korábban is írt.

Aki hazatér, arra 2 hét karantén vár – de mit szól a munkáltató?

Még érvényben van a kormányrendelet, hogy aki külföldről tér haza, belépéskor egészségügyi vizsgálaton esik át. Ha tünetmentes, akkor is 14 napos hatósági házi karantén vár rá piros cédulával az ajtón, rendőri ellenőrzéssel. Akiknél fennáll a fertőzés gyanúja, azok kijelölt karanténba kerülnek. Aki munkára képes állapotban van, a munkáltatóval megállapodhat a távmunkában, ebben az esetben teljes munkabér jár. De mi van akkor, ha nincs lehetőség home office-ra? „A munkáltatót mindenképpen tájékoztatni kell a külföldi útról, hiszen a munkavállalónak hazaérkezése utána két hetes karanténba kell vonulnia a jelenlegi szabályok szerint. Erre az időszakra táppénz jár” – mondta a Ripost-nak dr. Jéki Mónika ügyvéd. Lapunk megkérdezett egy családorvost is, aki szintén úgy tudja, hogy hatósági házi karantén esetén fizetést nem, de táppénzt kapunk.

Bukjuk az utasbiztosítást

„Ha valaki olyan területre vagy régióba utazik, amely az utazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt térségek között, annál az utasbiztosítás nem nyújt fedezetet a koronavírus fertőzés kapcsán felmerülő kárigényekre” – mondta a Ripost-nak Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője. Ha karanténba kerül az utas, ez nem jelent szolgáltatási kötelezettséget a biztosító részéről, erre tehát nem fizet a biztosító. Ha valaki sürgősségi orvosi ellátásra szorul, vagy igazolt koronavírus-fertőzés miatt kerül kórházba vagy karanténba, akkor járhat térítés.

Görögország: most még 2 millióra büntethetik, aki fürdik a tengerben

Ma még a Görögországba belépő turistáknak is kötelező 14 napra karanténba vonulniuk kint, utána pedig itthon is. Aki nem tartja be a 14 napos otthoni karantént, és lemegy mondjuk a tengerpartra fürdeni, akár 5000 eurós (1,75 millió forint) bírságot is kaphat. Ráadásul ha külföldön karanténkórházba kerül a nyaraló és nem bizonyított a fertőzöttsége, még a biztosító sem fizet egy árva forintot sem.

Ha van egy beteg a szállodában, az neked is plusz 2 hét karantén

Ha külföldön mi nem is betegszünk meg, de egy olyan szállodában lakunk, ahol találnak egy koronavírusos beteget, két hétre karanténba kerülünk családostul, és az adott országban ragadhatunk. Ráadásul a fizetésünket se kapjuk a mai szabályok szerint: ha hazatértünk: két hét itthoni karantén is kötelező.

Zsúfolt határok várnak a turistákra, lázat is mérhetnek

Hosszú kocsisorokra számíthatnak a határon, akik nyáron valamelyik környező országba utaznak. Ha valaki kocsival indul el, több határon a lázát is megmérhetik, láz esetén pedig járványkórházba viszik és jön a 14 napos karantén, ugrik a vakáció. Ma Görögország szárazföldi határai közül csak a görög-bolgár határszakasz nincs lezárva.

Olaszország, Spanyolország: két hét hatósági karantén, miután hazajövünk

Olaszországba leghamarabb június 3-tól lehet belépni, Spanyolországban pedig pár napja hosszabbították meg a veszélyhelyzetet június 7-ig. De ha nyílik a határ, akkor is karantén vár ránk, amikor hazaérünk: a Ripost információi szerint egyhamar nem várható az itthoni karantén eltörlése azon magyarok számára, akik ezekből az országokból térnek haza. Így már nagyon nem éri meg az utazás. Így van ez Nagy-Britanniával is, ráadásul ott hamarosan bevezethetik a 14 napos karantént annak, aki belép az országba.

Nem mernek külföldre utazni

Béla

Fotó: Ripost

„Csak belföldre merünk utazni idén, sehova nem merünk kimenni külföldre. Nagyon félünk a járványtól, várjuk, hogy vége legyen. Magyarországon belül két hétre mennénk el a hegyek közé.”

Erzsi

Fotó: Ripost

„A gyerekeim nem engedik, hogy külföldre menjünk idén, mert nagyon féltenek minket. Mi nagyon tartunk a járványtól, egyelőre még az éttermi teraszokra sem merünk beülni, úgyhogy biztos, hogy nem merészkedünk el külföldre.”

Nagy Andrea

Fotó: Ripost

„Most épp a szabadságomat töltöm, itthon, ahogy látják... Minden évben Londonba megyünk a családommal, de most nem tudunk utazni, ezért itthon nyaralunk. Nagyon hiányzik a külföldi utazás, de idén nem merészkedünk sehova.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

borsonline.hu

Gyászol a magyar TV2: súlyos halálhír rendítette meg ma a sztárokat

mandiner.hu

Újabb országok álltak Magyarország mellé az egyik legélesebb európai vitában

ripost.hu

„Láttam, hogy boldogan ölelik egymást" - az ország kedvence lett a magyar sztárszülők gyermeke

vg.hu

Valami eltörött: a magyarországi Spar kivonulásáról beszélt az osztrák anyacég vezérigazgatója – „Harcolunk”

origo.hu

Imádja a luxust és dicsekszik pénzével a Magyar Péter mögött álló vállalkozó - videó

travelo.hu

Varázslényekkel nyit az új témapark ebben a nagyvárosban

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Folyton beesik a piskótád teteje? Ez lehet a baj

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Baukó Éva: A retinámba égett az igazi nyomor, amit láttam

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Egy 39 éves nő megvert két kalauzt a vonaton, majd megharapott egy rendőrt

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Ennyiért lehet idén vonattal az Adriára utazni

INSIDER

Rémes, mit hozott Sándor, de még durvább, amit Józseftől és Benedektől kapunk

INSIDER

Féltékenységből gyújtotta fel barátját egy férfi Budapesten

INSIDER

Jó hír a nyugdíjasoknak: újabb kedvezmény érkezik