INSIDER

Döbbenet, így riogatják a külföldre induló magyarokat

Álhír terjed az interneten, ami arról szól, hogy büntetik a horvát rendőrök azokat a turistákat, akiknél a közúti ellenőrzés során nincs hullazsák. Az álhír attól még hitelesebbnek tûnik, hogy valódi, hullazsákokat árusító cég fotójával illusztrálják. A Ripost utánajárt az ügynek.
  • Szerző: Ripost

Futótűzként terjed a Facebookon egy bejegyzés, miszerint kemény bírságra számíthatnak azok a Horvátországban nyaralók, akik a közúti ellenőrzés során nem tudják bemutatni, hogy van hullazsák szett a kocsiban.

Bármilyen bizarr és értelmetlenül is hangzik a hír, annak fényében, hogy augusztus elsejétől szigorúbban büntetik a közlekedési vétségeket a szomszédos országban, sokan gondolhatják azt: nem árt megelőzni a bajt. Különösen úgy, hogy a szöveg a mellékelt képpel együtt elég meggyőző:

Sziasztok! Tegnap hallottam, hogy Horvátországba csak úgy lehet menni, ha van nálad hullazsák. Kötelező, mint nálunk a sárga mellény. Ezt a törvényt még a háború idején hozták, csak elfelejtették visszavonni. A rendőrök meg olykor ezzel szívatnak és büntetnek keményen. Nem morbid ez kicsit? Mit gondoltok erről? Egyáltalán, ez tényleg így van?”

A bejegyzés mellett látható fotón jól olvasható: „Hulla felszerelési szett”, rajta egy magyar cég neve és honlapja.


 
Cáfolja a cég, hogy ők állnak a felhívás mögött

Mintha csak egy jól megszervezett gerillamarketingről lenne szó… A %Ripost% megkereste az adott céget, melynek honlapján valóban árulnak "hulla felszerelési szettet", illetve hullazsákot is.

 „Semmi közünk a felhíváshoz, melyhez az oldalunk egyik fotóját illegálisan használták fel! "– közölte a cég képviselője a %%-tal.

„Alapvetően tűzoltókat és rendőröket szolgálunk ki, a "hulla felszerelési szettet" is ők keresik, melyben hullazsák, kesztyű, víztiszta szemüveg és maszk található. Ugyanakkor hullazsákot is kínálunk, ilyet néha civilek is vásárolnak. Évente 5-10 darab fogy, s mint a vevőink mondják, azért veszik, mert úgy tudják, hogy Ukrajnában, illetve Szerbiában kérhetik. Azt is hallottam, hogy van, aki 120 literes szemeteszsákkal váltotta ki a hullazsákot, azt is elfogadták."
 


Nincs ilyen rendelkezés

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a %% kérdésére határozottan cáfolta, hogy a járművezetőknek hullazsákkal kellene rendelkezniük Horvátországban.

„A Facebookon terjedő bejegyzés alaptalan.” – írták.


A %% a Kormány konzuli szolgálat honlapján Ukrajna és Szerbia esetében sem talált utalást, illetve figyelmeztetést arra nézve, hogy elvárás a turisták részéről a hullazsák. Igaz, Ukrajnát illetően több helyen is felbukkan a hullazsák fogalma az interneten.

Az ukrajnaisiterepek.hu azt írja:

„A rendőrök „vesszőparipái: poroltó, faék, izzókészlet, egészségügyi doboz, hullazsák! Ez utóbbi nem vicc, többször volt rá példa, hogy ezt is kérték. Két nagyobb méretű kukászsákkal kiválthatjuk. A 2015-2016-os évtől visszaszorult ez utóbbinak a kérése. Ha rendőri túlkapást érez, forduljon a konzulátus munkatársaihoz.”

A karpataljaturizmus.hu-n pedig a következő olvasható:

„A nyár folyamán többször fordultak hozzánk, hogy kötelező-e az autóbuszt kezelő gépkocsivezetőknek hullazsákot készletezniük az országba való utazás előtt. (…) a helyi hivatalos szervekhez fordultunk. Kérdésünkre a válasz igen volt. A következő kérdésünk az volt, hány darab/autóbusz. Válasz 1 db. Itt újra aláhúzták a hivatalnokok, hogy figyelmeztetésen kívül semmilyen pénzbüntetésről nem lehet szó.”
 


Szembe megy a feltevés a józan ésszel

Az elsősegélyládának van értelme, hiszen állampolgári kötelesség a segítségnyújtás, de hogy hullazsák legyen az autósnál, annak semmi haszna. A Kresz is azt írja elő, hogy „a balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni.”

Amennyiben haláleset történik, mindenképpen rendőrt kell hívni és a helyszínt, a nyomokat sértetlenül meg kell őrizni.

 

És ezeket olvastad már?