INSIDER

Aggódnak a zuglóiak, tönkretette a fákat a kerületi önkormányzat

Életveszélyes zűrzavar Karácsony Gergely kerületében! Elmetszett gyökerű fák sorakoznak a főváros XIV. kerületében, a Szentmihályi úton, ahol rendszeresen sétálnak a lakók és parkolnak az autósok.
  • Szerző: Ripost

Egyszerre megdöbbentő és elkeserítő látványt nyújtanak a brutális módon megcsonkított gyökerű fák Zuglóban, a Szentmihályi út 24. szám garázssora előtt. Az ott élők aggódnak és mérgelődnek.

„Felszedték a flasztert, majd lerakták, aztán megint felszedték, s a fák gyökereit megcsonkították. Mi lesz, ha jön egy nagyobb vihar, s valamelyik fa rádől egy autóra vagy egy lakóra, netán a házra?!” – fakadt ki Bíró Tamás.

„Hetekkel ezelőtt kezdték ezt a barmolást, még abban se vagyok biztos, hogy szakember tudott erről. Én az autómmal beállok a garázsba, de a szomszédok autói kint állnak a fák körül. Jön egy erősebb szélvihar és itt nagy baj lesz” – magyarázta lapunknak Madaras Valéria.

„Botrányos, ami itt megy. Járdafelújítás néven tönkreteszik ezeket a fákat. Jó lenne tudni, hogy ki a felelő felelős ezért!” – morgolódott lapunknak István.

Kérdéseinkkel a zuglói önkormányzathoz fordultunk, ahonnan a következő választ kaptuk Hikáde Bea sajtófőnöktől.

„A Szentmihályi út 24. garázssora előtt a fagyökerek megemelték és balesetveszélyessé tették a burkolatot. A ház közös képviselője kérte a lakók nevében a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.-től a helyzet orvoslását, a balesetveszély megszüntetését. A burkolat megbontása után látszott, hogy a fák gyökerei a burkolatszint fölött vannak, ezeket a burkolat felbontásakor sértették meg, vágták le. A kiküldött kertészmérnök szakmai álláspontja az, hogy a fotókon drasztikusnak látszó beavatkozás – bár kétségtelenül kárt okozott a növényekben – nem befolyásolja a fák életképességét és a növények tápanyaghoz jutását, nem okozta a fák pusztulását. A fák tövét termőfölddel töltik fel, és rönksorral veszik majd körbe az ágyásokat a Zuglói Zrt. munkatársai.”

A megkereste Szaller Vilmost, a Főkert favédelmi szakértőjét, aki aggályos megoldás született.

„A beültetett fáknál az alattuk található sitt réteg miatt a gyökérzet nem lefelé, hanem oldalirányba terjeszkedik, hogy ellensúlyozni tudja a lombkoronát. Így a fák gyökereitől felpúposodhat a járda, ahogy Zuglóban is történt” – magyarázza a -nak a szakember. – „Az ilyen helyzetekben megoldás lehet a járdaszerkezet megemelése vagy az úgynevezett pontalapos szegélyzet. Bár a púposodást okozó gyökérzet elvágásával megszűnt az alapvető probléma, ám jelentősen megnőtt a baleseti kockázat, hiszen könnyebben kidőlhet a fa...

A szakember kiemelte, a problémát úgy igyekeztek kezelni, hogy a környezet még veszélyesebb lett.

„Jelentősen megnőtt a baleseti kockázat, hiszen könnyebben kidőlhet a fa. Ráadásul a növény a fiziológiai egyensúlya érdekében kénytelen lesz leszárítani az ágait. A gyengülő fát könnyebben támadhatják meg a különféle kórokozók, a korhadás pedig elkerülhetetlennek tűnik, ami szintén aggasztó egy, a parkoló autósok és gyalogosok által rendszeresen használt területen” – összegzett a szakértő.

És ezeket olvastad már?