Létrehozva: 2020.09.30.

A maszk ellen hergelnek az álhírgyártók

Mintha egy külön gegcsapat lenne, amelyik különböző koronavírusos tévhitet és összeesküvés-elméleteket gyárt és terjeszt! A baj csak az, hogy sokan ezeket elhiszik és úgy gondolják, ha megosztják, azzal másokon segíthetnek. A sztorik alapja többnyire igaz, csak az összkép torz. A Ripost leleplezi a legújabb megtévesztéseket.

Iráni nőkkel bizonygatják: felesleges a maszk

Ez az álhír terjed:

„Ha eltakarod az orrod és a szád, nem terjed a koronavírus” – írták gúnyosnak szánt megjegyzésként három, nikábot viselő nő képéhez. „Eközben Iránban fertőzött: 440 ezer, elhunyt: 25 222.” – teszik hozzá, azt sugallva, hogy hiába takarják el az iráni nők az arcukat, mégis terjed a fertőzés.

Ez a valóság:

A számok valósak, sőt, a helyzet közben tovább romlott a közel-keleti országban. Ugyanakkor, mivel az emberek többsége nem járt Iránban, elhiszi, hogy tényleg így járnak ott a nők. Csakhogy Iránban a nőknél megkövetelt viselet a hidzsáb, ami a hajat és a nyakat takarja, az arcot viszont fedetlenül hagyja. Ráadásul, amiről az álhír nem szól: Iránban a fertőzöttek és az elhunytak közel kétharmada férfi!

Vannak, akik elhiszik, hogy a maszkkal bemérhetnek

Ez az álhír terjed:

Meggyőzőnek tűnő videó mutatja, hogy az egyszer használatos sebészi maszk a benne található merevítő fémdarab miatt egy egyszerű mobiltelefonnal bemérhető. Vagyis – állítják – azért akarják a kormányok az emberekre kényszeríteni a maszkot, hogy azáltal megfigyeljék őket.

Ez a valóság:

A merevítő segítségével tudjuk az orrunkhoz igazítani a maszkot. Bármilyen meggyőzőnek is tűnhet a videó, egy sima, áramforrás nélküli fémdarabot lehetetlen távolról bemérni, ráadásul logikátlan, hogy egy eldobható, cserélhető, a viselőjéhez semmilyen egyedi módon nem köthető eszközt használjanak beméréshez, megfigyeléshez, ami ráadásul elfedi épp az arcot. Az ostobaságot tetézi, hogy sokan textilmaszkot használnak. Ugyan ki és miért akarna így megfigyelni, a térfigyelő kamerák a mobiltelefon cellainformációk korában?

Hiteltelennek állítják be a tesztelést

Ez az álhír terjed:

„Egy mentőápoló barátunkat elküldték korona tesztre, el is ment, kitöltötte a papírt, de várni kellett a vizsgálatra, majd két és fél óra várakozás után el kellett mennie, mert munkába sietett, így elmaradt a tesztelés. Két napra rá kiküldték a papírt neki, hogy pozitív lett a korona tesztje :D :D :D … na, így vannak növekvő fertőzöttek…”

Ez a valóság:

A városi legendákkal foglalkozó urbanlegends.hu a történet nyomába eredt, melyről hamar kiderült, hogy számos országban sokféle változatban kering, ám mindössze egy érdekes eset bizonyult valósnak. Az ohiói Cincinnati Enquirer 2020 augusztusában arról írt, hogy egy Huber Heights-i férfi – miután az online bejelentkezést követően nem ment el a vizsgálatra – pár hét múlva NEGATÍV teszteredményeket kapott postán. Az érintett szervezet elismerte, hogy elkeverte az adatokat, a történtek után pedig haladéktalanul módosította az eljárási rendjét. Aki magyarul megosztotta a mentős történetet, egy újságírónak elismerte: egy viccoldalon találta…

Féltik a homlokhőmérőzéstől a „harmadik szemet”

Ez az álhír terjed:

„Kérek minden jóhiszemű pedagógust, hogy ne a gyerek homlokának közepén mérjék meg a hőmérsékletüket, mert az a limbikus rendszer kijárata, avagy a harmadik szem” – szól az üzenet, amit különösen az ezoterikus vonzódásúak igyekeznek megosztani.

Ez a valóság:

A „harmadik szem” kifejezés hasonló a „hatodik érzékhez”, vagyis a megérzésekre utalnak vele. Az álhír dr. Novák Hunor gyermekorvoshoz is eljutott, aki először finoman, majd egy fanyar humorú fotómontázzsal hívta fel a szülők figyelmét a felhívásban rejlő abszurditásra.

Egyes szülők rendkívül kínos helyzetbe hozzák gyermekeiket – szüleik miatt csúfolhatják őket Interneten egyre többen... Közzétette: Dr. Novák Hunor2020. szeptember 28., hétfő

„Kérem, jól gondolják át, és ne hozzák kellemetlen helyzetbe a gyereküket, ne csináljanak belőle hülyét mások előtt, mert könnyen kipécézhetik az ilyen gyerekeket és csúfolhatják majd emiatt, ez pedig rengeteg lelki traumához, pszichoszomatikus tünetekhez vezethet. Az egyébként is túlterhelt tanárokat pedig ne terheljék ezoterikus dolgokkal. Egészen abszurd, hogy ilyet le kell írnom 2020-ban: NINCS harmadik szemünk. A homlokhőmérő pedig nem káros (...)”

Azzal riogatnak, hogy kötelező lesz az oltás

Ez az álhír terjed:

Van egy törvénytervezet, ami titkos, és ami azt tartalmazza, hogy január elsejétől nem dolgozhat az, aki nem oltatja be magát koronavírus ellen – értesít üzenetben egy jól értesült bennfentes.

Ez a valóság:

Mint arról a Ripost is beszámolt, egyelőre nem lehet tudni, mikor lesz biztonságos oltóanyag a világban. A miniszterelnök a TV2 Tények című műsorának adott interjúban azt hangsúlyozta, hogy ha meglesz a vakcina, meg fogják szervezni, hogy legyen Magyarország számára, és időben elérhető legyen mindenkinek, aki akarja. Az influenza elleni védőoltás sem kötelező, de idén mindenki ingyen kaphatja meg.

Ez is érdekelhet

origo.hu

orosz ukrán háború támadás csapás harc

origo.hu

Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

borsonline.hu

Nyílt levélben üzent Csuti Kiss Ramóna férjének: a fiára hivatkozik

hirtv.hu

Szabó Bálint kísérte az ATV-be Magyar Pétert

ripost.hu

Ez volt a Legyen Ön is milliomos legnehezebb kérdése, alig tudja rá valaki a választ

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben: Első perctől kezdve egyértelmű volt, hogy Putyin győz + videó

origo.hu

Imádja a luxust és dicsekszik pénzével a Magyar Péter mögött álló vállalkozó - videó

travelo.hu

Megújulva nyit szombattól ez a különleges, sós vizű fürdő

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Ha erről lemaradsz nem látod többször: ekkor nézz fel az égre a különleges látványért

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ma lenne nyolcvanéves minden idők egyik legnépszerűbb magyar énekese

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Egy 39 éves nő megvert két kalauzt a vonaton, majd megharapott egy rendőrt

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Így módosítja a kormány a nyugdíjszámítás egyik fontos mutatóját

INSIDER

„Ez már tényleg sok” – szögeskolbásszal mérgezik a kutyákat Győr-Moson-Sopron vármegyében

INSIDER

Ennyiért lehet idén vonattal az Adriára utazni

INSIDER

Rémes, mit hozott Sándor, de még durvább, amit Józseftől és Benedektől kapunk