KÜLFÖLD

Megvan az engedély: Európában is indul a koronavírus elleni oltás tesztelése

Jövő héten önkéntesek segítségével megkezdődik a koronavírus elleni oltás emberi tesztelése.
  • Szerző: Ripost

Kétszáz osztrák, német és dán önkéntesen a jövő héten megkezdődik egy új koronavírus elleni oltóanyag, az APN01 emberi tesztelése – jelentette be csütörtökön az osztrák Apeiron Biologics. Ezzel az Egyesült Államok után Európában az emberi vakcinázás szakaszába lép a Covid-19 vírus elleni küzdelemírja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A bécsi székhelyű Apeiron Biologics kutatói által, az osztrák kormány támogatásával kifejlesztett oltóanyag Németországban és Dániában is megkapta az egészségügyi hatóságok engedélyét, így a szérum tesztelése a laboratóriumi kísérletek után az emberi vakcinázás szakaszába léphet.

„Az APN01 (rhACE2) nevű szer egy szintetikus enzim, amely a laboratóriumi kísérletek során képes volt megállítani a koronavírus-sejtek terjedését és megakadályozni a tüdőgyulladás kialakulását. A II-es stádiumba lépő kísérlet célja, hogy 200 vírusfertőzött beteg megkapja a Covid-19 vírus elleni védőoltást” – áll az Apeiron Biologics csütörtökön kiadott közleményében.

Az APN01-et kettős hatásmechanizmus jellemzi: az emberi sejtekben megtalálható ACE2 enzimhez hasonlóan viselkedik, amelynek segítségével a koronavírus behatol a sejtekbe. A vakcinázás után a vírus a betegbe fecskendezett enzim oldott változatához kötődik, nem a sejtekben található eredeti enzimekhez.

„Úgy kell elképzelni, mint egy szivacsot, amely magába szívja a vírust és meggátolja, hogy a sejtekbe jusson” – magyarázta Josef Penninger, a kutatócsoport vezetője az osztrák Kurier hírportálnak.

Egyedülálló kettős hatásmechanizmusa miatt az APN01 lehet az első olyan gyógyszer, amelynek segítségével eredményes lehet az új típusú SARS-CoV-2 vírus kezelése

- jelentette ki Peter Llewellyn-Davies, az Apeiron Biologics AG vezérigazgatója.

A világon elsőként március 16-án, a Kaiser Permanente kutatóintézetben oltottak be 45 önként jelentkezőt az mRNS-1273 nevű vakcinával az Egyesült Államokbeli Seattle-ben.

Európában három héttel később, április 6-án kezdhetik meg az APN01 szérum önkénteseken történő tesztelését.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?