INSIDER

A felvételinél, a záróvizsgánál és a diplomaszerzésnél is változásokat hozott a járvány

Az első és legfontosabb, az egészség és az élet védelme, de a diákokat sem éri majd hátrány.
  • Szerző: Ripost

„Minden döntést úgy kellett meghozni, hogy azok a közeljövőben, valamint középtávon, a járvány utáni gazdasági építkezés időszakában is megfelelő hátteret jelentsenek a fiataloknak” – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

Az államtitkár kifejtette: ennek érdekében a kormány lehetővé tette az egyes intézményeknek, hogy biztonságos körülmények között szervezhessék meg a különböző vizsgafolyamatokat. Így az idei általános felsőoktatási felvételi eljárásban a személyes jelenlétet igénylő vizsgákat úgy kell megszervezni, hogy az személyes érintkezést ne igényeljen, a másfél méteres távolság tartása folyamatosan biztosított legyen.

Megtudtuk: annak érdekében, hogy az egyes intézmények megfelelően tájékoztathassák a fiatalokat a változásokról, az Oktatási Hivatal lehetővé teszi a felsőoktatási felvételi tájékoztató, azaz a felvi.hu vonatkozó részeinek módosítását – így mindenki online tájékozódhat az új feltételekről.

Elmondta: akik 2020. augusztus 31-ig leteszik vagy már letették a záróvizsgát, mentesülnek a korábban előírt nyelvvizsga kötelezettség alól. „Ennek az egyik oka az, hogy a mostani körülmények között jelentősen beszűkültek a vizsgalehetőségek, így nem várhatjuk el, hogy mindenki eleget tegyen ezeknek a követelményeknek. A másik szempont, ami alapján így döntöttünk, az az, hogy a gazdaság járvány utáni újraindításához szükség van minden jól képzett fiatalra. A záróvizsga megléte tanúsítja azt, hogy valaki a megfelelő szakmai tudás birtokában van, így a rendkívüli körülmények között a nyelvvizsga meglététől eltekintünk” – magyarázta az államtitkár a mintegy 75 ezer embert érintő döntés hátterét.

Képünk illusztráció (Fotó: 123RF)

Arra kérték az intézményeket, hogy az oklevelek kiállítását haladéktalanul kezdjék meg, ehhez a kormány természetesen minden technikai segítséget megad az Oktatási Hivatal közreműködésével. A részletekről az egyetemek tájékoztatják a hallgatókat, de a diploma átvételekor is kerülni kell a személyes kontaktust.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes habcsók titka
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?