Létrehozva: 2019.11.05.

Fontos hadiipari céget vásárolt a magyar állam

Magyar tulajdonba került a nagy múltú osztrák hadiipari vállalat, a Hirtenberger Defence Systems. Az üzem egyike a világ vezető aknavetőgyártóinak. A cég száz százalékát a magyar állam kizárólagos tulajdonában lévő HDT Védelmi Ipari Kft. vásárolta meg az osztrák társaság anyavállalatától.

Megvette a Hirtenberger Defence Systems (HDS) százszázalékos tulajdonrészét a magyar állam kizárólagos tulajdonában lévő HDT Védelmi Ipari Kft. az osztrák társaság anyavállalatától, a Hirtenberger Holding GmbH-tól – jelentette be tegnap Maróth Gáspár. A nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizáció koordinálásáért felelős kormánybiztos szerint ezzel az innovatív, élvonalbeli technológia megvásárlásával lép nemzetközi szintre a magyar védelmi ipar megújítása. Emlékeztetett, a HDS-t 1860-ban alapították, és a kezdetek óta foglalkozik tüzérségi eszközök fejlesztésével. Maróth Gáspár szerint a tranzakcióval a világ egyik vezető aknavető- és lövedékgyártója került magyar tulajdonba.

Olyan üzemet vásároltunk, amelynek kapacitásai évekre előre lekötöttek, termékeinek hosszú távú kifutása van a nemzetközi piacokon, üzemeltetése pedig rentábilis. A cég megvételével ugyanakkor olyan tudáshoz jutottunk hozzá a hazai, korábban teljeskörűen felszámolt nagy kaliberű lőszerek gyártásának területén, amelyet önerőből négy-öt évbe és sok-sok milliárdnyi adóforintba került volna elérni.

Aláhúzta azt is, fenntartják a működést Hirtenbergben, valamint a HDS jövőbeli növekedésében fontos szerep jut az Egyesült Királyságban található, Middle Wallop-i telephelynek is. Érdekesség, hogy a Hirtenberg Új-Zélandon is rendelkezik leányvállalattal. Maróth a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, a szerződést már október 29-én aláírták a felek, és bár a vételár nem ismert, a Népszava arról cikkezett, nagyjából tizenhárommilliárd forintról lehet szó.

„Számunkra kulcsfontosságú a társaság üzleti, technológiai tevékenységének, valamint az ügyfelekkel ápolt, kitűnő kapcsolatoknak fenntartása, fejlesztése” – részletezte a közlemény szerint a kormánybiztos. A HDS ügyvezető igazgatója, Carsten Barth pedig így fogalmazott a tranzakció kapcsán: „Nagy örömömre szolgál, hogy új tulajdonosunk, a HDT Védelmi Ipari Kft. megnyitja az utat további növekedésünk, kutatás-fejlesztési programjaink folytatása, valamint a bővülő globális védelmi szektorban rejlő lehetőségek előtt.”

Egészen bizonyos, és a kormánybiztos nyilvános nyilatkozata is erre utal, hogy a honvédséget sokkal jobban érdeklik a HDS birtokában lévő szabadalmak és a most zajló fejlesztések, mint maga a gyártás, noha természetesen az aknavetők, valamint a hozzájuk tartozó felszerelési cikkek sem megvetendő potenciált jelentenek idehaza vagy a nemzetközi térfélen – hangoztatta lapunknak egy neve elhallgatását kérő honvédségi forrásunk. Beszélt arról is, a minisztérium birtokában lévő, több milliárd forintos forgalmat lebonyolító cégeknél évek óta zajlanak különféle előremutató fejlesztések, és bár értek és folyamatosan érnek is el szép sikereket, egészen más kategóriát képvisel egy olyan üzem megvétele, amelynek bejáratott, kiváló termékei már évtizedek óta kaphatók a világpiacon.

Szerinte a következő nagy lépés az lenne, ha az aknavetőkbe való lőport és egyéb robbanóanyagokat is idehaza kezdenék el gyártani. Hozzátette, úgy tudja, erre is komoly terveket sző a tárca.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

origo.hu

Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna