Létrehozva: 2019.10.17.

A V4-ek kiállnak Észak-Macedónia és Albánia mellett

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányfői levelet küldtek európai uniós kollégáiknak a csütörtökön kezdődő EU-csúcstalálkozó előtt, amelyen ez a téma is napirenden lesz.

Albánia és Észak-Macedónia európai uniós csatlakozási tárgyalásainak további halasztása gyengítené a Nyugat-Balkán stabilitását és jelentősen korlátozná a közösség befolyását a térségben – figyelmeztettek a visegrádi államok (V4) miniszterelnökei.

Az EU-tagállamok illetékes szakminiszterei a francia kormány ellenállása miatt nem tudták kedden jóváhagyni az albán és észak-macedón csatlakozási tárgyalásokat, annak ellenére sem, hogy az Európai Bizottság értékelése szerint a két ország végrehajtotta a feltételként előírt reformokat.

A V4-ek vezetői mély csalódottságuknak adtak hangot amiatt, hogy egyes kormányok továbbra is akadályozzák a tárgyalások megindítását, pedig az csak az első lépés lenne egy hosszú folyamatban.

Mint írták, az EU-nak nem sikerült eleget tennie korábbi vállalásainak, és így nem tud „világos európai perspektívát” biztosítani ezen országoknak.

A további késlekedés súlyosan károsítaná a régió stabilitását, visszafordíthatatlanul aláásná az Európai Unió hitelességét, illetve hosszú távú következményekkel járna saját biztonságunkra és stabilitásunkra nézve is – írták. Teljesítenünk kell a vállalásainkat, eljött az ideje annak, hogy geopolitikai döntést hozzunk- hangsúlyozták.

A csúcs előkészítésére rálátó, név nélkül nyilatkozó, magas rangú uniós forrás csütörtökön tudatta, hogy a csúcstalálkozón elnöklő Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is azon az állásponton van, hogy súlyos hiba lenne, ha a tagállamok nem tudnának megállapodni a csatlakozási tárgyalások megindításáról Észak-Macedóniával és Albániával.

Továbbra is elengedhetetlenül fontos, hogy az uniós tagság határozott és hiteles perspektívát jelentsen a nyugat-balkáni partnerek számára annak érdekében, hogy a térségben előrehaladjon az átalakulás és a megbékélés folyamata, elmélyüljön a stabilitás, és érvényre jussanak az uniós értékek és normák. A Bizottság 2018. februári nyugat-balkáni stratégiája megújította az EU és az uniós tagállamok szerepvállalását, és régiószerte lökést adott a változásoknak. Most, egy évvel később azt látjuk, hogy a partnerek tényleges előrelépést értek el és bizonyították az európai integráció iránti elkötelezettségüket, még ha a reformok végrehajtása terén összességében különbségek mutatkoznak is.

Albánia és Észak-Macedónia élt az alkalommal és eredményes reformokat hajtott végre, különösen azokon a területeken, melyeket az Európai Unió Tanácsa 2018. júniusi következtetéseiben kulcsfontosságúnak ítélt. A számottevő előrehaladásra és a vonatkozó feltételek teljesítésére tekintettel a Bizottság mai ajánlásában azt szorgalmazza, hogy a Tanács mind Albániával, mind Észak-Macedóniával kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat.

A Bizottság ma véleményt adott ki Bosznia-Hercegovina uniós tagság iránti kérelméről is. A véleményt elemző jelentés kíséri, melyben a Bizottság – első ízben – az uniós tagállamokra vonatkozó összes előírással összevetve méri fel az országban kialakult helyzetet. Bosznia-Hercegovinának gyökeresen javítania kell jogszabályi és intézményi keretrendszerét ahhoz, hogy teljesíteni tudja a Bizottság által a demokrácia, a jogállamiság, az alapvető jogok és a közigazgatási reform területén azonosított prioritásokat.

A következőkben a Tanács áttekinti a Bizottság által ma elfogadott ajánlásokat, és döntést hoz arról, milyen intézkedésekre kerüljön sor az ajánlások alapján.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rejtélyes betegségben szenved az NBA egyik legnagyobb sztárja

origo.hu

Háborús üzenetet küldött Oroszország Amerikának

borsonline.hu

Fekete péntek: meghalt a legendás rockzenekar utolsó nagyágyúja

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

metropol.hu

Végre: Palvin Barbi megmutatta gyönyörű pocakját

mandiner.hu

Elképesztő arcátlanság: hűségesküt követel a felvonuló pártoktól a Budapest Pride

origo.hu

G.w.M hatalmas titkot árult el születendő kisfiáról

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert