POLITIK

47 éve legalizálták az abortuszt Amerikában, sokaknak ez nemzeti gyásznap

Az Amerikai Egyesült Államok legfelsőbb bírósága 1973. január 22-én mind az 50 államában lehetővé tette az abortusz végrehajtását. Sokaknak, az élet pártján állóknak ez azóta is nemzeti gyásznap.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A gyásznap környékén évente rendeznek különböző életvédő és egyházi szervezetek imanapokat, felvonulásokat az abortusz ellen és az élet védelméért szerte a világban. Az idén Nebraska állam kormányzója, Pete Ricketts tett közzé nagy horderejű felhívást a közös imára. Az életpárti politikus határozott célkitűzése, hogy végre véget érhessen a terhességmegszakításhoz való jog.

Az Amerikai Egyesült Államokban egyre több kormányzó, szenátor áll az életvédelem oldalára, melyben talán a legkiemelkedőbb sikereket a szívdobbanás törvénnyel érték el. Donald Trump amerikai elnök a napokban 52 millió dolláros támogatást kapott újraválasztási kampányához: a határozott életvédő politikát folytató elnöknek pro-life szervezetek gyűjtöttek.

Sokan abban bíznak, hogy idővel olyan sorsra jut az abortusz, mint a rabszolgatartás törvénye.

De szerte a világon is számos egyházi és civil kezdeményezés áll a legvédtelenebbek oldalán.

Az USA legfelsőbb Bírósága annak idején két fontos szabályt állapított meg a magzatot illetően. Az első küszöb az első trimeszter vége, a második pedig a terhesség 24. hetének vége, amikorra már kifejlődik minden életképességhez fontos szerv. Ezek alapján az első lépcsőnél a nő kérésére elvégezheti az orvos a terhességmegszakítást, a második lépcsőnél szigorításokkal, megszorító intézkedésekkel gátolhatja az állam az abortuszt, a második lépcsőn túl pedig egyenesen tilthatja is a beavatkozást. Emiatt mérsékelt törvényként kezelik ezt a precedens értékű határozatot.

Az amerikai abortusztörvény-szigorítások egyik republikánus támogatójának meghívásával tartottak konferenciát Budapesten tavaly ősszel a magukat életvédőknek nevező, keresztény-konzervatív civilek.

Az elmúlt egy-két évben kilenc amerikai államban szigorítottak az abortusztörtvényen, és bár többségben vannak azok az államok ahol a művi vetélés legálisan végrehajtható még a második trimeszterben is (egészen a 28. hétig), az életpárti konzervatív politikusok abban reménykednek, hogy előbb-utóbbi a republikánus többségű szövetségi Legfelsőbb Bíróság országos szinten fogja betiltani az abortuszt.

A konferencián gyakran hangoztatták azt is, hogy az embriónak is joga van az emberi méltósághoz, és “az élethez való joga előrébb való a válsághelyzetben lévő anya önrendelkezési jogánál”.

Sokan nem tudják ugyanakkor, hogy az abortuszt poszttraumás szindróma követi, és általában is a kismamákat alaposabban kellene tájékoztatni a terhességmegszakítás lelki következményeiről.

címkék:
És ezeket olvastad már?