POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.10.04. 10:45

Görögország már egy lehetséges ellenőrizetlen migrációs hullámra készül

A közel-keleti helyzet most nagyon úgy néz ki, mint 2015-ben. Görögország máris egy új menekülthullámra készül.

Görögország máris egy lehetséges ellenőrizetlen migrációs hullámra készül, derült ki az ország nemzetbiztonsági tanácsának szerdai gyűlésén. A megbeszélések középpontjában a migrációs kihívások, a terrorveszély, valamint a görög állampolgárok Libanonból és Izraelből való evakuálása állt. Az eszkalálódó válság fényében a hatóságok fontolgatják a meglévő menekültügyi létesítmények kapacitásának növelését, amelyek jelenleg körülbelül 3000 embert fogadnak be.

görögország
Görögország újabb migrációs hullámra készül-Fotó: Vael Hamzeh /  MTI

Görögország szárazföldi részére irányítják a menekülteket
 

A tervek szerint az újonnan érkezőket Görögország szárazföldi részére irányítják, mivel a szigetek már túlterheltek. Libanon jelenleg megközelítőleg 2,5 millió menekültet fogad be, főként Palesztinából és Szíriából.

Érthető az uniós országok aggodalma

A közel-keleti helyzet most nagyon úgy néz ki, mint 2015-ben, amikor egymillió ember érkezett Európába, most pedig a Hezbollah és Izrael közötti összecsapások miatt már több mint egymillió libanoni hagyta el otthonát, és körülbelül százezren kerestek menedéket a szomszédos Szíriában. Erről számolt be Najib Mikati  libanoni ügyvivő miniszterelnök.
Európa pedig már nem alkalmas egy újabb menekültválság kezelésére. Az EU gazdasága az ukrajnai háborúval kapcsolatos szankciók okozta károktól szenved. A tagállamok igyekeznek felszívni az orosz-ukrán háború miatt érkező mintegy 6 millió menekültet. Csak Németországban több mint 1,2 millió ukrán menekült érkezett.
Az ellenőrizetlen bevándorlás miatt politikai változások indultak meg Európa országaiban. Idén nyáron Nagy-Britanniában bevándorlásellenes zavargások voltak, miután Southportban megkéseltek három kisgyermeket. Németországban, Ausztriában, Csehországban megerősödtek a migrációt elutasító pártok. Éppen ezért nehéz elképzelni, hogy az európai politikusok tárt karokkal fogadnák a 2015-öshöz hasonló újabb migrációs hullámot. A legnagyobb német párt, a CDU parlamenti titkára, Thorsten Frei a FOCUS-nak azt mondta: Libanonban a válság kezelésére diplomáciára és humanitárius segítségre van szükség. A menekültek ellátást a régióban kell megszervezni. Az sem véletlen, hogy több európai főváros is a migráció kezeléséről szóló vitát kezdeményez az október 17-18-i EU-csúcson.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek