POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.04.
Módosítva: 2024.04.04.

Újabb szankcióval vágja agyon magát Európa

Az Egyesült Államok kereskedői járnak jól.

2024-től a G7-országok betiltották az Oroszországban bányászott, feldolgozott vagy előállított gyémántok importját. Március 1-től korlátozások vonatkoznak a harmadik országokban megmunkált kövekre is. Az Európai Bizottság által elfogadott jogszabályi intézkedések szerint az EU-ba importált drágaköveket a világ egyik vezető gyémántkereskedelmi központjában, a belgiumi Antwerpenben kell igazolni, hogy azokat hol bányászták. 

gyémánt
Gyémántmustra, kis hibával / Fotó: The Adventurer / shutterstock

Március elejétől minden egy karátnál nagyobb követ oda küldenek vizsgálatra, szeptembertől pedig a fél karátnál nagyobbakat is ellenőrzik. Minden gyémántról tanúsítványt kell adni, hol bányászták és hol vágták.

Emiatt a piacon káosz alakult ki – írja az iparág képviselőire hivatkozva a brit The Times. 
A De Beers nevű gyémántipari multi felhívta a figyelmet, hogy az orosz nyersanyagokra vonatkozó szankciók nem érintik Dubajt, Indiát és Izraelt, és az ottani gyémántipari központokat. Ezért egyes cégek oda kívánnak költözni. Ezeket a félelmeket a The Times forrásai megerősítették. Ráadásul nincs megbízható módszer a gyémánt bányászati helyének meghatározására. A De Beers vezetője, Al Cook a Financial Timesnak adott interjújában elmondta, hogy a vámosok nem fogják tudni megkülönböztetni az orosz gyémántokat másoktól.
Van még egy érdekes pont. Ahogy a The Times megjegyzi, London és Washington felhagyott az antwerpeni ellenőrzési rendszerrel, lehetővé téve a saját gyémántgyártóik számára, hogy függetlenül igazolják a származási országot. Vagyis az Európai Uniót Oroszország elleni új szankciók bevezetésére ösztönző Egyesült Államok és az EU-ból már régen kilépett Nagy-Britannia megúszta a dolgot...

Az ukrajnai háború miatti új szankciós intézkedések várhatóan ugyanannyit fognak érni, mint a korábbiak: keveset. A szankciók ugyanakkor elidegeníthetik az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól a baráti országokat és Kína kezére játszhat a jüanalapú pénzügyi rendszer felvirágoztatásával. Ezzel pedig a Nyugat maga alatt vágja fát hosszú távon.

Az Európai Unió miniszterei az orosz-ukrán háború kapcsán még februárban áldásukat adták a 13. szankciós csomagra, amely immár nem csak a háborút kirobbantó ország, hanem más államok vállalatai ellen is korlátozó intézkedéseket foganatosít. Az európai országok szerint ugyanis az ázsiai és a távol-keleti cégek közvetve segítenek Oroszországnak a fegyverkezésben. Az újabb csomag azonban meglehet, hogy kontraproduktív lesz.     

Kína: a szankciók nem működnek 

A Global Timesnak nyilatkozó kínai elemzők szerint a szankciókról már bebizonyosodott, hogy hatástalanok, azok nem befolyásolják a háborús fejleményeket. Úgy látják, hogy a Nyugatnak és Kijevnek pragmatikusabban és realistábban kellene kezelnie konfliktusát Oroszországgal. 

Wang Yiwei, a kínai Renmin Egyetem Nemzetközi Ügyek Intézetének igazgatója kifejtette, hogy az Európai Unió az Egyesült Államok és Ukrajna nyomására hozta meg a szankciókat. Az amerikaiak ugyanis arra szorítják az európaiakat, hogy több segítséget adjanak a megtámadott államnak és azzal egyidejűleg Oroszországot helyezzék nagyobb nyomás alá.   

„Rájöttek, hogy önmagában a katonai segély nem segít Ukrajnának legyőzni Oroszországot, ezért most nyomásgyakorlásként megpróbálják a szankciókat eszkalálni. Ezek az erőfeszítések azonban értelmetlenek és hasztalanok, mert az elmúlt két évben már bebizonyosodott a kudarcuk” – magyarázta Wang a Kínai Kommunista Párt lapjának, aki hozzátette, hogy az ukrajnai korrupció is probléma, ami gátolja, hogy a nyugati katonai segély egy az egyben harci képességgé válhasson. 

Li Haidong, a Kínai Külügyi Egyetem tanára szerint pedig 

a kínai, az indiai és más országok vállalatainak szankcionálása nem segít Ukrajnának előnyökhöz jutni, ámde visszavetheti az EU és az érintett országok közötti kapcsolatokat.

Hasonló álláspontot fogalmazott meg a nyugati  The Economist is a szankciókról. Habár az elmúlt két évben már 16,5 ezernél is több orosz magánszemély, illetve vállalat ellen hoztak korlátozó intézkedést a nyugatiak a Castellum adatai szerint, az orosz hadigazdaság továbbra is töretlen. 

A nyugatiaknak nem sikerült elérniük, hogy érezhetően visszaessen az orosz olajbevétel, hogy az országot elvágják a fejlett technológiától, sőt, egyelőre még azt sem érzi a gazdaság, hogy befagyasztották a jegybank külföldön tárolt tartalékait, a bankokat pedig leválasztották a SWIFT fizetési rendszerről.    

Oroszország könnyedén kijátssza a szankciókat

A hetilap emlékeztet, hogy a Nemzetközi Valutaalap a háború kezdetén arra számított, hogy 2021 és 2023 között több mint tizedével csökken az orosz bruttó hazai termék. Tavaly októberre viszont kiderült, hogy a kibocsátás csökkenés helyett éppenséggel enyhén emelkedhetett ebben az időszakban. 

Az orosz GDP a pandémia idején jobban csökkent, mint a háborús szankciók hatására.                   

Sok közgazdász azzal érvel, hogy a szankciók hosszabb távon érvényesülnek, ám tavaly újból növekedésnek indult az orosz GDP, habár ennek egyre nagyobb hányadát a hadiipar adja az életszínvonalat megtartó intézkedések kárára, az ország jelenleg továbbra is el tudja látni az ukrán földön harcoló hadsereget.                                                      

Az orosz bruttó hazai termék alakulása
 

A Nyugat pedig hiába tesz feketelistáira orosz cégeket és magánszemélyeket, a világ népességének nagy része olyan országokban él, amelyek nem csatlakoztak a nemzetközi szankciókhoz. Noha az unióból Oroszországba irányuló export gyakorlatilag lenullázódott, a közép-ázsiai országok, úgymint a volt szovjet tagköztársaság Örményország, Kazahsztán és Kirgizisztán, egyre többet importáltak Európából és továbbítják az árut a szankciók megsértésével az oroszokhoz. Ez utóbbi pedig Orbán Viktor szerint jól jön Európának.        

Hiába a legdurvábban szankcionált ország, az orosz gazdaság él és virul

A nyugati szövetségesek legveszélyesebb gazdasági fegyvere évek óta aktív, a hatása azonban látszólag egyre gyengébb. Oroszország közel 18 ezer különböző szankció nyomása alatt sem roppant össze, a háború vége pedig még messze van.

A Nyugat kerülőúton is szankcionálná az oroszokat 

Ezután nem meglepő, hogy a nyugatiak már azokat is büntetik, akik segítenek Oroszországnak megkerülni a rávonatkozó szankciókat.   Az intézkedések három kínai, továbbá egy indiai, Srí Lanka-i, törökországi, thaiföldi, szerbiai és kazahsztáni vállalatot érintenek.

Sajtóértesülés szerint a három kínai vállalat a Guangzhou Ausay Technology, a Shenzhen Biguang Trading és a Yilufa Electronics, míg a hongkongi cég az RG Solutions. A Kommunista Párt lapja szerint nyilvános információk alapján nehéz meghatározni, hogy ezek a vállalatok valóban hozzájárulnak-e az orosz hadműveletekhez Ukrajnában – de erősen vélelmezhető. A kínai bankok mindenesetre már most is óvatosabbak az orosz cégekkel, mert félnek az amerikai megtorlástól.        

Kínának is bemosott az EU a 13. szankciós csomaggal 

Megszavazta az Európai Unió Tanácsa az Oroszország elleni 13. szankciós csomagot. Az új intézkedések már a korábbi szankciókat aláásó, nem orosz cégeket is célba veszik. Négy kínai vállalat is felkerült a feketelistára, ami feszültséget jelenthet az unió és Peking között.

A The Economist arra is rávilágít, hogy hosszú távon az ilyen hatalomgyakorlás lerombolja Amerika befolyását a globális pénzügyi rendszerben, amiből eddig óriási hasznot húzott.

Ha Amerika agresszíven érvényesíti hatalmát, pontosan azokat a feltörekvő országokat idegenítheti el, amelyeket maga mellé akar állítani az egyre széttagoltabb világban. Sőt, a globális pénzügyi rendszert is megrendítheti

– írják. Tavaly először Kínában több nemzetközi ügyletet bonyolítottak le jüanban, mint dollárban.

A nyugati politikai konszenzus miatt hónapok óta megrekedt Ukrajna pénzügyi és katonai segélyezése, az utánpótlás e⁠⁠lapadása miatt pedig az ukránoknak területeket kellett átadniuk az agresszornak. Segélyezés helyett az Oroszország meggyengítésére irányuló intézkedések csábítók ugyan, de ezek hosszú távon kontraproduktív hatásúak lehetnek.                 

Nincs varázsfegyver, a pénzügyi hadviselés nem helyettesíti azt, hogy Ukrajnának megküldjük a szükséges pénzt és fegyvereket – összegezte a The Economist.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

mandiner.hu

„Kedvelem játékosként de...” – a Fradi edzője elmondta a véleményét ifjabb Lisztes Krisztiánról

metropol.hu

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

mandiner.hu

Hivatalos: vérrögöt okozhat a Covid egyik korábbi oltóanyaga

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

travelo.hu

Magyar fotós készített bravúros képeket az Etna füstölgő krátere felett

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak