Létrehozva: 2024.08.15.

TikTok-dzsihád: hogyan válnak Európa fiataljai időzített bombává?

Bármikor elérhető terrorista sejteket épít fel az Iszlám Állam a közösségi platformokon. Ketyeg a TikTok-bomba.

Új kihívás elé állítja a terrorelhárítókat a TikTok. A közösségi platformból veszélyes fegyvert formált az Iszlám Állam (IS). A bécsi Taylor Swift-koncert ellen tervezett támadás arra is rávilágított, hogy az Iszlám Állam milyen módon toboroz a TikTokon terrortámadásokhoz fiatalokat, hogyan épít fel bármikor bevethető virtuális terrorsejteket. 

A palesztin származású Abul Baraa, a berlini As-Sahaba mecset volt imámja radikalizálta a koncert ellen támadást tervező fiatalokat - Fotó: Facebook

A közösségi platformok radikalizáló, mozgósító szerepe a Hamász terrorszervezet tavaly októberi, Izrael elleni támadása után erősödött fel. Peter Neumann terrorizmus-szakértő szerint 2023 októbere óta az IS-szel kapcsolatban Európában letartóztatott 58 ember közül 38 13-19 év közötti fiatal volt. Ezek a számok rávilágítanak arra, hogy az európai biztonsági hatóságoknak sürgősen reagálniuk kell az új fenyegetésre – idézi a Focus Neumant.

A TikTok az elmúlt években a táncvideók ártalmatlan platformjából veszélyes eszközzé fejlődött, amelyet iszlamista és szélsőséges csoportok használnak a fiatalok radikalizálására. Korábban a terrorista szervezetek toborzói személyes találkozókon szervezték be az embereiket, ma ez a folyamat nagyrészt online zajlik, ami sokkal nehezebbé teszi az ilyen tevékenységek nyomon követését és észlelését – mondja Zeev Avrahami, a Ynet újságírója.
Különösen aggasztó, hogy a toborzók célcsoportja bővült. Míg korábban főként a muszlim vagy migráns hátterű fiatalokra helyezték a hangsúlyt, mára az iszlámhoz kötődő német és francia fiatalok is érintettek lehetnek. Ezek a fiatalok gyakran kirekesztettnek és csalódottnak érzik magukat, ezért különösen ki vannak téve a szélsőségesek manipulatív taktikáinak.

A bécsi koncert elleni támadást  tervezői az előkészületek során 17 mobiltelefont használtak a TikTokon, Telegramon, Signalon -Fotó: AFP

Megdöbbentő példa erre egy 15 éves svájci fiú esete, aki online radikalizálódott, és 2024 márciusában rátámadt egy ortodox zsidóra Zürichben. Ez az incidens világosan mutatja, milyen gyorsan és mélyreható radikalizálódás következhet be a közösségi médián keresztül a "zsebextrémizmussal ", vagyis a mobiltelefonnal, amivel mindig elérhetők a fiatalok.  
Luis Kreisel, a német nyelvű iszlamista tevékenységek kutatója szerint az Iszlám Államot, a radikális iszlámot dicsőítő propagandavideóknál is aggasztóbb, hogy a TikTok-tól a fiatalok eljutnak a Telegram kevésbé nyilvános csoportjaihoz. A megfelelő linkeket a TikTokon terjesztik, majd radikálisabb témákat vitatnak meg a chatcsoportokban. „Néhány mondat a lehetséges támadásokról, bombakészítésről szól, de ezzel egyidejűleg olyan, fiatalokat érdeklő témákat is megbeszélnek, hogy miként lehet Playstationen játszani és zenét hallgatni, edzeni stb.”  A Taylor Swift-koncert elleni támadás előkészítése miatt őrizetben lévő három gyanúsított összesen 17 mobiltelefont használt. A Signal és Telegram segítségével kommunikáltak egymással, rendeltek lőszert a Darkneten.

"Legutóbb a Taylor Swift-koncert elleni tervezett támadást ugyan sikerült meghiúsítani, de a TikTok-dzsihád által jelentett veszély továbbra is valós, és növekszik. Az időzített bomba folyamatosan ketyeg" – figyelmeztet Avrahami.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek