KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.09.

Kiderült: így támadhatta meg a Hamász észrevétlenül Izraelt

Az iszlamisták feltehetően évek óta készültek a kegyetlen akcióra.

Szerző Ripost

A Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadásának méretei, szervezettsége és a kivitelezése igencsak meglepte az egyébként a világ élvonalába tartozó izraeli titkosszolgálatot, valamint a hadsereget. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy a palesztin terrorszervezet évekig tervezte szigorú titoktartás mellett az akciót, amiről az izraeli hatóságok egyszerűen nem hitték el, hogy megtörténhet. 

A Hamász iszlamista terrorszervezet támadása igencsak meglepte Izraelt

A Hamász terroristái szombat hajnalban drónokkal és sárkányrepülőkkel támadta meg az izraeli határkerítést, amit tizenöt helyen felrobbantottak, így tudtak behatolni a zsidó állam területére. A Hamász által közzétett videók alapján a szakértők úgy vélik, hogy a váratlan támadás alapvetően öt lépésből állt: 

  1. Elsőként több ezer rakétát lőttek ki Izraelre, megzavarva ezzel az ország légvédelmét.
  2. Öngyilkos drónokkal megsemmisítették a határ menti térfigyelő rendszerek központjait.
  3. Ezután sárkányrepülőkkel közelítették meg a Hamász kommandósai a határt és 15 helyen felrobbantották a határkerítést.
  4. Az izraeliek a dróntámadás miatt nem láthatták ezeket az egységeket.
  5. A robbantások után a Hamász fegyveresei nagy tömegben megindultak és átlépték a határt a robbantásban keletkezet réseken keresztül, így jutottak a palesztin harcosok izraeli területre.
  6.  

"A Hamász két éven keresztül megtévesztő akciókkal tompította el Izrael éberségét, azt a benyomást keltve, hogy nem áll készen a harcra" 

– magyarázta a terrorszervezet egyik tisztségviselője a Reutersnek. A szombati rajtaütés méretei, szervezettsége és a kivitelezés kreativitása valóban igencsak felkészületlenül érte az egyébként a világ élvonalába tartozó izraeli titkosszolgálatot, valamint a hadsereget.

A Hamász-tag elmondta azt is, hogy szándékosan hitették el Izraellel, hogy a 2021-es miniháborúban elveszítették csapásmérő képességeiket, és jobban foglalkoztatja őket a lakosság izraeli munkavállalási lehetőségeinek biztosítása, mint a háborúskodás. Szerinte az izraeliek látták ugyan a készülődést, de egyszerűen nem hitték el, hogy a Hamász felvállal egy újabb konfrontációt.

"Ez a mi 9/11-ünk. Megleptek minket, gyorsan jöttek sok helyről – a földről, a levegőből és a tengerről.”

- fogalmazott az izraeli védelmi erők szóvivője.

Az előkészületek egyik leglátványosabb elemeként a Hamász egy izraeli települést épített a Gázai övezetben, ahol gyakorolták a település elfoglalását ejtőernyősökkel – mondta a szervezethez közel álló forrás, hozzátéve, hogy még videókat is készítettek a manőverekről.

A több területen is munkaerőhiánnyal küzdő Izrael 2021-ben indított egy programot, mely több ezer gázai lakosnak biztosította a határátlépés és a munkavállalás lehetőségét. Ezen munkavállalók akár tízszeres fizetést is kaphattak munkájukért. „Úgy véltük, hogy ha bejönnek dolgozni és pénzt visznek Gázába, az bizonyos szintű nyugalmat teremt. Tévedtünk” – ismerte be egy másik izraeli katonai szóvivő, aki szerint ez is csak a terrorszervezet megtévesztő kampányának része volt.

Az elmúlt két évben a Hamász tartózkodott az Izrael elleni katonai akcióktól, még akkor is, amikor egy másik gázai székhelyű iszlamista fegyveres csoport, az Iszlám Dzsihád rakétatámadások sorozatát indította. Ez a „visszafogottság” nyilvános kritikát váltott ki a Hamász egyes támogatóiból, amelynek célja ismét csak az volt, hogy azt a benyomást keltsék, nem áll érdekükben a háborúskodás.

A pontos tervekkel ugyanakkor csak nagyon kevesen voltak tisztában, ezért volt lehetséges, hogy az izraeli titkosszolgálat hiába épült be a szervezetbe, nem volt megfelelő információk birtokában.

Az öt fázisban végrehajtott terrortámadásban elsőként szombat hajnalban mintegy háromezer rakétát lőttek ki Izraelre, hogy megbénítsák a híres Vaskupola rakétaelhárító rendszert. Ezután több fegyveres motoros siklóernyőkkel kelt át a határzáron, a Hamász utászai pedig buldózerek segítségével szétrombolták az elektromos jelző- és riasztórendszerrel felszerelt betonfalat, és lyukat vágtak a védelmet kiegészítő drótkerítésen is.

Az így keletkezett réseken motorokkal és terepjárókkal mentek át, és megtámadták a határ menti kibucokat, miközben egy csapat megrohanta az izraeli hadsereg déli főparancsnokságát, hogy megbénítsa annak kommunikációs rendszerét.

A túszejtések már a támadás elején megkezdődtek, az elfogott izraeli katonákat és civileket átszállították a Gázai övezetbe. A terrortámadás egyik célpontja a Gázai övezethez közeli Negev-sivatagban tartott Supernova zenei fesztivál volt. A rendezvény halálos áldozatainak száma hétfő reggelre már kétszázhatvanra emelkedett.

 

A Hamász vezetője egy interneten keringő videó szerint azt mondta, Izrael csak az első célpont volt. Mahmúd az-Zahar úgy fogalmazott, „a mi törvényeink lesznek érvényben az egész világon, és nem lesznek többé zsidók vagy keresztény árulók”, de nem lesznek szerinte arabok ellen elkövetett bűncselekmények sem.

Izrael elrendelte a Gázai övezet „totális blokádját” – jelentette be Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn.

Vadállat módjára viselkedő emberekkel harcolunk, és ennek megfelelően járunk el” – közölte Galant. A miniszter közölte, hogy Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe.

Joáv Galant védelmi miniszter a déli parancsnokságon tartott helyzetértékelő megbeszélésen közölte a Gázai övezet elleni blokád szigorítását. Az övezet személyi és teherforgalmat biztosító átkelői már szombat reggel óta zárva vannak, amikor a Hamász és az Iszlám Dzsihád megindította terrortámadását az övezet melletti izraeli települések ellen.

Nem sokkal később Jiszráel Kac infrastrukturális ügyekért felelős miniszter azt jelentette be, hogy Izrael az övezet vízellátását is leállítja.

„Ami a múltban volt, az a jövőben nem lesz ”

– tudatta Kac a közösségi médiában.

Izrael és Egyiptom különböző szintű korlátozásokat vezetett be a Hamász 2007-es, erőszakos hatalomátvétele után, amikor a rivális Fatah helyi vezetői közül számos embert megölt vagy megsebesített, fegyverrel elűzte a Fatah képviselőit a Gázai övezetből.

Hétfőn a déli órákban ismét jelentős rakétazáport zúdítottak a gázai terrorszervezetek Izrael déli és középső részére, Tel-Avivban is megszólaltak ismét a légvédelmi szirénák.

Az askeloni Barzilai Kórház arról tájékoztatott, hogy egy Askelonban becsapódott rakéta nyomán egy ember életveszélyesen, egy súlyosan és kettő könnyebben megsebesült. A tel-avivi Ben Gurion Repülőtér igazgatósága közölte, hogy a légikikötő rövid szünet után tovább üzemel, a föl- és leszálló gépek is közlekednek.

Nyolcszázra emelkedett a szombati terrortámadás halálos áldozatainak száma Izraelben – jelentette a helyi közszolgálati rádió hétfőn.

A sebesültek száma az izraeli egészségügyi minisztérium közlése szerint eddig 2506, jelenleg is ápolnak 578 embert, akik közül 157-en életveszélyes és súlyos állapotban fekszenek különböző izraeli kórházakban.

Jichák Hercog államelnök hétfőn ellátogatott a Beér-Seván lévő Szoroka kórházban fekvő sérültekhez, és kijelentette, hogy Izrael népe erős, és harcolni fog a győzelemig.

Ellentmondásos híreket közölt a Walla hírportál az esetleges fogolycsere-tárgyalásokról. Értesülésük szerint katari közvetítéssel Izraelben őrzött palesztin női foglyokért cserébe a Hamász szabadon bocsátaná a Gázai övezetbe hurcolt izraeli nőket és gyermekeket, de egyelőre nincs nyoma az áttörésnek. Egy meg nem nevezett izraeli politikus cáfolta a hírt, szerinte nincs tárgyalás a Hamásszal.

Az izraeli biztonsági erők 41 körözött személyt tartóztattak le éjszakai és délelőtti razziákon Ciszjordániában, köztük a Hamász terrorszervezet 29 ciszjordániai tagját. Az akció során fegyvereket és lőszereket foglaltak le.

Az egyetemek már vasárnap bejelentették, és hétfőn az állami főiskolák is csatlakoztak az idei tanév első szemeszterének elhalasztásához a háború miatt. A főiskolák maguk döntenek az időpontról, amikor október 22-től megtartják tanévnyitójukat.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek