KÜLFÖLD

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.08.10.

Taylor Swift-koncert: berlini gyűlöletprédikátor radikalizálta a bécsi terroristákat

Egy veszélyes iszlamista prédikátor radikalizálta a bécsi Taylor Swift-koncerten merényletre készülő fiatalokat.

Terrorfenyegetettség miatt az osztrák hatóságok szerdán bejelentették, hogy elmarad Taylor Swift három bécsi koncertje. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön közölte, az osztrák hatóságoknak sikerült egy nyilvánvalóan nagyon súlyos incidenst megelőzniük

Taylor Swift rajongói Bécs központjában gyűltek össze, miután a három tervezett koncertet törölték az Iszlám Állam szimpatizánsainak tervezett támadás miatt - Fotó: AFP

Az amerikaiakon kívül más titkosszolgálatok is felvették a kapcsolatot az osztrák szakszolgálatokkal. Erre utal az a Bild által megszellőztetett értesülés, hogy egy berlini iszlamista befolyásolta a terrortámadásra készülő 19 éves Beran A.-t, valamint annak 17 és 18 éves társát. 

A palesztin származású Abul Baraa a berlini As-Sahaba mecset imámja volt - Fotó Facebook

A palesztin származású 51 éves Abul Baraa, valódi nevén Ahmad Armih Libanonban élt, mielőtt Németországba érkezett. Tevékenysége szorosan kapcsolódik a Berlin-Weddingben található „As-Sahaba mecsethez”, amely 2010-ben nyílt meg, és a szalafista mozgalom egyik központjává vált. Abul Baraa ott volt imám a mecset 2020-as bezárásig. Azóta fanatikus üzenetét közösségi oldalakon és vendégprédikátorként terjeszti. Már 46 ezer felhasználó követi az Instagramon és több mint 81 ezren a TikTok-on.

A szalafista prédikátor ellen először hat éve, 2018 decemberében léptek fel erőteljesebben. Akkor a rendőrség razziát tartott a mecsetben terrorizmus finanszírozásának gyanúja miatt. Az ügyészség szerint Abul Baraa pénzt küldött egy szíriai iszlamista harcosnak, amiből az katonai felszerelést vásárolt terrorcselekmények végrehajtásához. Magát a mecsetet 2010-ben alapította Reda Seyam német-egyiptomi iszlamista, akit azzal vádolnak, hogy részt vett egy Balin történt terrortámadásban. Később elhagyta Németországot, Szíriába utazott, hogy az "Iszlám Állam oktatási minisztere" legyen.

A mecset 2020-as végleges bezárása óta Abul Baraa többnyire az internetet használj prédikációi megosztására. A Szövetségi Alkotmányvédő Hivatal értékelése szerint „retorikája és előadásmódja különösen felkelti a fiatalok figyelmét. Prédikációiban a Nyugat iszlám elleni összeesküvéséről beszél, és azt hangsúlyozza, hogy a muszlimok alapvetően áldozatok.” Abul Baraa szoros kapcsolatot tartott fenn magas rangú iszlamistákkal, az Iszlám Állam tagjaival.

Így használják az iszlamisták a TikTok-ot

Áprilisban három észak-rajna-vesztfáliai és egy baden-württembergi fiatalt vettek őrizetbe Németországban, mert iszlamista indíttatású terrortámadásokat terveztek késekkel és Molotov-koktélokkal rendőrök ellen. Másokhoz hasonlóan ők is a TikTok-on és ahhoz hasonló platformokon keresztül kerültek kapcsolatba szalafista és iszlamista prédikátorokkal. Az interneten terjedő videók tartalmilag széles spektrumot ölelnek fel, a mindennapi témáktól a hitkérdésekig. Az LMBTQI-problémákat és a nemi szerepeket is gyakran megvitatják. Az „Iszlám Nagykövetség” fiókjában például a nők „mozgási szabadságát kísértésként ” minősítik.   

Visszatérő szempont a videókban a "halal" vagy " haram" felosztás, azaz az arra vonatkozó szabályok, hogy mi szabad a muszlimok számára és mi nem. A kommentekben vannak nem muszlimok is, akiket elérnek ezek az üzenetek. A fiataloknak az iszlám egy olyan értelmezését sulykolják, amely a társadalomtól való aktív elszakadást és egyfajta „ellenkultúra” létrehozását célozza meg – áll a Szövetségi Polgári Oktatási Ügynökség (BpB) jelentésében.  

Íme videónk a Taylor Swift-koncert elmaradásáról:

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek