POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.02.

Az "emberanyag", a legnagyobb gond az ukrán-orosz háborúban

Lassan összesen 1 millió az elesettek száma.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán aláírta azt a rendeletet, amely csaknem a duplájára, 400 ezer rubelre (1,7 millió forint) emelte a frontra jelentkezők számára kifizetett egyszeri juttatás összegét.

A kifizetésre azok lesznek jogosultak, akik augusztus elseje és december 31-e között jelentkeznek szerződéses katonának az orosz hadseregbe, miközben a rendszeres havi bérük is jóval magasabb lesz az orosz átlagfizetésnél.

Oroszország 2022 őszén kezdte el azt a részleges katonai mozgósítást, amelynek keretében a rendelkezésre álló tartalékosok kötelező összeírását is elrendelték. A mozgósítás egyik fő eleme az volt, hogy magas fizetéssel próbáltak új szerződéses katonákat bevonzani az ukrajnai háborúban harcoló hadseregbe.

Több orosz régió saját forrásból ajánlotta fel, majd az utóbbi hetekben ösztönzésként meg is növelte anyagi felajánlásait a jelentkezők számára. A moszkvai önkormányzat például 1,9 millió rubeles (8 millió forint) egyszeri juttatásban részesíti azokat, akik júliusban kötnek legalább egyéves, vagy annál hosszabb szerződést a hadsereggel.

Szentpéterváron 1,8 millió rubel (6,58 millió forint), Rosztovban 1,2 millió rubel (4,38 millió forint) a felajánlás. A védelmi minisztérium adatai szerint az év eleje óta 190 ezren jelentkeztek szerződéses katonának az orosz hadseregbe.

Egy idei törvénymódosítás 27-ről 25-re csökkentette Ukrajnában a hadkötelesség korhatárát, de a fiatalok akár már 18 éves kortól is bevonulhatnak a hadseregbe.

Az emberhiánnyal küzdő ukrán erők már elítélteket is besoroznak. Az egyik osztagban emberölésért, lopásért és garázdaságért börtönre ítélteket képeznek ki, akiknek azt ígérték, a háború végéig tartó szolgálatukért cserébe visszanyerhetik a szabadságukat.

„Vannak, akik a szabadságuk ellenére mégsem akarnak harcolni a hazájukért, próbálnak kibújni a kötelesség alól. Mi harcolni akarunk, meg akarjuk védeni az országot. Az elítéltek közül mindenki élt a lehetőséggel” – mondta egy börtönviselt férfi.

A fegyencosztagok 3 hónapos kiképzés után kerülnek a frontra, ahol rögtön a sokszoros orosz túlerővel kell szembenézniük.

A harkivi fronton küzdő védők beszámolói szerint az ellenséges csapatok tűzereje ötszörösen meghaladja az ukránokét. A kijevi hadvezetés most ide összpontosítja a legütőképesebb erőit.

Ennek azonban a déli front meggyengülésével fizetik meg az árát. A moszkvai védelmi minisztérium szerint csapataik az elmúlt hetekben több területet foglaltak itt el, mint tavaly egész évben. Az ukránok attól tartanak, hogy ha Csasziv Jár is elesik, akkor az oroszok előtt megnyílhat az út Kramatorszk és Szlovjanszk nagyvárosok felé.

A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette az 544 ezret. Az ukránoké hozzávetőleg ugyanennyi.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka változatlanul hisz az oroszok elleni győzelemben, de a helyzet szerinte is súlyos. Az orosz hadsereg kezdeti 100 ezer fős inváziós erői időközben 520 ezer főre nőttek, és 2024 végére 690 ezer főt tűztek célul – mondta a tábornok a Guardiannek adott interjúban.

SZIRSZKIJ, Olekszandr
A főparancsnok újoncokat kell találnia a frontra - Fotó: Vitalij Noszacs

„Ami a felszerelést illeti, 1:2 vagy 1:3 arány van a javukra” – mondta. 2022 óta az orosz tankok száma „duplázódott” – 1700-ról 3500-ra. A tüzérségi rendszerek száma megháromszorozódott, a páncélosok száma pedig 4500-ról 8900-ra nőtt. Szirszkij egyik legsürgetőbb kihívása az, hogy újoncokat találjon az elesett és megsérült ukrán katonák helyére. A tábornok szerint mozgósítás nélkül nem tud új tartalékokat és dandárokat létrehozni, amelyekre szükség van, mivel Oroszország megsokszorozza saját szárazföldi haderejét.

 A lövészárokban harcolók kimerültek, romlik a morál.

Az aknamentesítésre szakosodott svájci FSD nonprofit szervezet súlyosan megrongálódott székháza egy orosz légicsapást követően a kelet-ukrajnai Harkivban - Fotó: Szergej Kozlov

Szerdán három ember meghalt, négyen pedig megsebesültek az ukrán katonák közötti lövöldözésben a harkivi frontszakaszonírta az egyik ukrán portál. A sérülteket kórházba szállították, állapotuk súlyos – közölte a Chortyza zászlóalj a Telegramon. A lövöldözést az érintettek közötti személyes ellentétek indokolták. A közlemény szerint a katonai biztonsági szolgálat és a polgári jogbiztonsági szervek a helyszínen vannak. A zászlóalj vezetése megígérte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy ilyen esetek többé ne fordulhassanak elő. 

Nehezen tartják a frontot az ukrán katonák -  Fotó: Andrij Marienko

Fogyóban a hazafias lelkesedés, amely 2022 tavaszán sokakat arra késztetett, hogy önkéntesnek jelentkezzenek. A kormány a közelmúltban 27 évről 25 évre csökkentette a hadkötelezettség korhatárát. Életbe lépett egy új törvény, amely előírja a férfiaknak, hogy regisztrálják adataikat a katonai toborzóközpontokban. Sokan megtették ezt, de sokan bujkálnak. Most akár 20 ezer dollárt is kell fizetniük azoknak, akik ki akarják kerülni a behívót; egyes régiókban már ezen az áron sincs garancia a sikerre.

 

Korábban az ukrán média arról számolt be, hogy az országban katonai járműveket kezdtek felgyújtani, összetévesztve azokat a katonai nyilvántartási és besorozási iroda alkalmazottainak járműveivel. Az interneten terjednek az erőszakos mozgósításokat dokumentáló videók, amelyeken az ukrán besorozási hivatalok képviselői mozgósítási korú férfiakat vernek meg, és kisbuszokkal viszik el őket ismeretlen irányba. Telegram csatornák jöttek létre, ahol a felhasználók jelenthetik, ha valahol sorozók tűnnek fel.  A hozzászólások meteorológiai kóddal dolgoznak. A tiszteket „felhőknek” vagy „esőnek” nevezik. Egy tipikus eszmecsere így hangzik: 

Milyen az időjárás a metróállomáson? Válasz: Három felhő borított egy fiatal srácot.

Olekszandr – egy 36 éves informatikai vezető – azt mondta a Guardiannek, hogy Kijev egyik gazdag negyedébe költözött, mert a sorozó tisztek szívesebben dolgoznak a szegényebb körzetekben, ahol könnyebb elkapni a bujkálókat. Olekszandr felesége elmondta, hogy aggódik a férje miatt, és pánikrohamoktól szenved. „12 éve vagyunk házasok. Ha meghal, én is meghalok. Talán megölöm magam” – mondta. A házaspár fizeti az adót, protézist vettek egy katonának, aki elvesztette a lábát. De úgy vélték, Ukrajnának tárgyalnia kell Oroszországgal, bár Putyin „őrült” volt. „Rabszolgának érzem magam. Egy életed van. Ha az élet és a zászló között kell választani, akkor az életet választom” – mondta Olekszandr. 

Még öt év háború?

Öt évbe telhet, amíg az orosz erőknek sikerül elfoglalniuk Donyeck, Luhanszk, Herson és Zaporizzsja régiókat, ezt a véleményt fogalmazta meg a brit hadsereg parancsnoka, Raleigh Walker, akinek szavait a Newsweek idézte. Vlagyimir Putyin korábban a béketárgyalások feltételéül szabta az ukrán fegyveres erők kivonását a négy régióból, Kijevnek pedig le kell mondania a NATO-tagságról. „A halottak és sebesültek jelenlegi veszteségi üteme mellett ez valószínűleg 1,5-1,8 millió orosz áldozatba kerül, nem beszélve a hadfelszerelések milliárdos nagyságrendű elvesztéséről" – mondta Walker.

Az orosz hadsereg a Donyeck megyei Pokrovszk közelében húzódó frontvonalra összpontosítja erőit – közölte csütörtökön Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka Facebook-bejegyzésében, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

Szirszkij, miután helyzetfelmérés céljából látogatást tett az utóbbi napokban a frontvonalakon, megjegyezte, hogy különböző intenzitással, de az arcvonal minden pontján zajlanak összecsapások. Elismerte, hogy egyes térségekben jelentős veszteségek árán, de az orosz erőknek sikerült – mint fogalmazott – kisebb sikereket elérniük.

Szavai szerint az orosz hadsereg legtapasztaltabb rohamegységeit veti be Pokrovszk térségében, hogy áttörje Zselanne, Novohrodivka és Pokrovszk vonalán az ukrán védelmet.

Beszámolt arról is, hogy heves harcok dúlnak a kupjanszki frontszakaszon is Piscsane, Sztyelmahivka és Makiivka települések mellett. Szirszkij szerint az ukrán erők „tartják állásaikat”.

Az ukrán főparancsnok mindemellett bonyolultnak nevezte a Sziverszk melletti frontszakaszon kialakult helyzetet, mondván az orosz erők folyamatosan tüzérségi csapásokat és rohamokat hajtanak végre, de – mint mondta – sikertelenül. Szintén heves összecsapásokról számolt be a donyecki Csasziv Jar és Nyu Jork falu, valamint a harkivi Hluboke és Vovcsanszk térségéből.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek