POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.07.30.

Újabb rakétaválság fenyeget. Tíz percnyi közelségbe kerül egy atomcsapás

Végzetes fegyverkezési spirálba kerül Európa, ha nem sikerül véget vetni az ukrajnai háborúnak.

Az ukrajnai háború jelentette biztonsági fenyegetés miatt amerikai rakétákat küld Németországba, jelentették be a júliusi NATO-csúcson. Válaszul Moszkva közölte, Oroszország hasonló rakétákat fog a Nyugattól lőtávolságban állomásoztatni - írja a Reuters. A lényeg, az atomfegyverekkel is ellátható rakéták tíz perc alatt csapást mérhetnek az ellenség kritikus célpontjaira. Vagyis szinte minimálisra csökken az az idő, ami egy válaszcsapást elindíthat.

hiperszonikus fegyver
Hiperszonikus fegyvereket is állomásoztatna az Egyegysült Államok Németországban - Fotó: Anelo /  Shutterstock

Az Egyesült Államok 2026-ban a tervek szerint megkezdi a nagy hatótávolságú fegyverrendszerek telepítését Németországban, hogy demonstrálja a NATO és az európai védelem iránti elkötelezettségét. Ezek közé tartoznak az SM-6 légvédelmi rakétarendszerek, Tomahawk típusú, manőverező robotrepülőgépek, és olyan hiperszonikus fegyverek, amelyeknek nagyobb a hatótávolsága a jelenlegi európai fegyverrendszereknél.


Olaf Scholz német kancellár szerint ez a lépés az oroszokkal szembeni elrettentés része, ami biztosítja a békét. A hidegháború óta azonban ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok Oroszországot elérni képes nagy hatótávolságú rakétákat állomásoztatna a Szövetségi Köztársaság területén.
Scholz bejelentését még saját párttársai sem fogadták kitörő lelkesedéssel. Ralf Stegner, a Scholz-féle szociáldemokraták egyik képviselője arra figyelmeztetett, hogy ez a fejlemény új fegyverkezési versenyt szíthat, amely akaratlanul is veszélyeztetheti a globális biztonságot. 
Sahra Wagenknecht baloldali politikus szerint Németország csatatérré válhat az Egyesült Államok katonai jelenlétének esetleges eszkalációja miatt. "Nincs szükségünk új fegyverkezési versenyre, a NATO már most is tizenkétszer annyi pénzt költ fegyverekre, mint Oroszország." 
Vlagyimir Putyin a tervezett rakétatelepítésekre válaszul vasárnap az orosz haditengerészet napja alkalmából Szentpéterváron tartott beszédében figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a tervezett lépéssel a hidegháborúhoz hasonló rakétaválság kirobbantását kockáztatja.
Az orosz elnök hangsúlyozta: "Az ilyen rakéták, amelyek a jövőben nukleáris robbanófejjel is felszerelhetők, repülési ideje a területünkön lévő célpontokig körülbelül 10 perc lesz". Hozzátette: "A rakétatelepítéshez hasonló intézkedéseket fogunk tenni, figyelembe véve az Egyesült Államok és szövetségeseinek tevékenységét Európában és a világ más régióiban". 

Putyin beszédében az amerikai terveket a NATO 1979-es döntéséhez hasonlította, amikor Nyugat-Európába Pershing II amerikai közepes hatótávolságú rakétákat terveztek telepíteni. Az orosz elnök megismételte korábbi figyelmeztetését, miszerint Oroszország újraindíthatja a közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris rakéták gyártását, majd mérlegelheti, hogy hova telepítse azokat, miután az Egyesült Államok hasonló rakétákat telepít Európába és Ázsiába.
 

an

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek