Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.07.11.
Módosítva: 2024.07.12.

NATO-csúcs: háborús misszió helyett békemissziót javasol Magyarország

Orbán Viktor: A NATO-nak nem a körülötte zajló háborúkat, hanem a békét kellene megnyernie.

Ukrajna támogatásának növeléséről döntöttek a washingtoni NATO-csúcson, de Magyarország nem vesz részt a NATO Ukrajna-missziójában.

Welcome Ceremony and Official Photo - Washington Summit
A NATO-tagállamok vezetői Ukrajna további támogatásáról döntöttek. Magyarország nem vesz részt a NATO ukrajnai missziójában -Fotó: NATO

Negyvenmilliárd eurós pénzügyi támogatást ígért a NATO Ukrajnának, hogy „olyan katonai erőt tudjon kiépíteni, amely győzelemre képes és el tudja hárítani az orosz agressziót, valamint elrettentést jelent a jövőben” – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a szerdai ülésnap utáni sajtótájékoztatón. Az Ukrajnának szánt nemzetközi biztonsági támogatás összehangolása a NATO kezébe kerül, beleértve az ukrán erők kiképzését a tagországok területén.
A tagállamok vezetőinek ülése előtt Orbán Viktor miniszterelnök világossá tette a magyar álláspontot, hogy továbbra sem fogunk részt venni a NATO Ukrajna missziójában. 
 

A miniszterelnök a közösségi oldalára feltett videóban úgy fogalmazott: a NATO-nak nem a körülötte zajló háborúkat, hanem a békét kellene megnyernie.
Orbán Viktor emlékeztetett arra: a NATO 75 évvel ezelőtt azzal a céllal indult, hogy megvédje a tagjai biztonságát. Mára azonban elmozdulni látszik az eredeti céljától, egyre inkább háborús szervezetként viselkedik. Ennek egyik jele, hogy a NATO egyre aktívabb szerepet vállal az orosz-ukrán háborúban – tette hozzá.  "Ez szerintünk veszélyes, sőt felelőtlen, mert senki sem látja, mi lesz ennek a vége, hova is fogunk kilyukadni" - mondta Orbán Viktor. Kijelentette: amellett fog érvelni, hogy a NATO-nak vissza kellene térnie az eredeti szellemiségéhez.  "A NATO-nak nem a körülötte zajló háborúkat, hanem a békét kellene megnyernie. Ehhez elsősorban saját védelmi képességeinket kellene fejleszteni. 

Magyarország nevében ezért meg fogom erősíteni, hogy továbbra sem fogunk részt venni a NATO Ukrajna missziójában, a magyar védelmi képességek fejlesztésére vonatkozó kötelezettségeinknek azonban maradéktalanul eleget teszünk." 


 

A NATO-csúcson Orbán Viktor találkozott Joe Bidennel, az Egyesült Államok elnökével is - Fotó: Facebook

A NATO-csúcson Orbán Viktor találkozott Joe Bidennel, az Egyesült Államok elnökével is a vezetők hivatalos fotózása során, de ennél nagyobb sajtóvisszhangot kapott az a Bloomberg által közölt hír, hogy Trump-Orbán találkozóra is sor kerülhet csütörtökön. 

Felröppent a hír, hogy a NATO-csúcs után a miniszterelnök Donald Trumppal találkozik Kaliforniában - Fotó: AFP

A Bloomberg értesülése szerint Orbán Viktor a NATO-csúcs után Floridában megy majd, ahol a republikánus elnökjelölt Donald Trumppal fog egyeztetni. A találkozóra néhány nappal azután kerül sor, hogy a magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán, Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel is tárgyalt Kijevben, Moszkvában, illetve Pekingben Több lap is úgy kommentálta a Bloomberg hírét, hogy a magyar miniszterelnök szinte a világ össze nagyhatalmának vezetőjével tárgyal, rövid időn belül. Donald Trumpnak jelenleg jók az esélyei arra, hogy novemberben megnyerje az elnökválasztást. Amennyiben ez bekövetkezik, az jelentősen növelni fogja a magyar miniszterelnök ázsióját is, hiszen Orbán Viktor az egyik első olyan európai vezető volt, aki nyíltan kiállt Donald Trump mellett

Frissítés: Helyi idő szerint csütörtök este találkozott Orbán Viktor és Donald Trump a floridai Mar-a-Lago-ban és a béke lehetőségeiről tárgyaltak. Orbán Viktor a Facebook oldalán úgy fogalmazott: 

A nap jó híre: ő meg fogja oldani!

Szijjártó Péter a CNN-nek: Csak tárgyalásokkal lehet igazságos békét elérni Ukrajnában

Szijjártó Péter a The Lead with Jake Tapper című műsorban elmondta, Magyarország álláspontja az ukrajnai háborúval kapcsolatban világos, abba kell hagyni a vérontást, de az Európai Unió és a NATO eddig tett lépései nem elegendőek, mert a helyzet egyre rosszabbodik. Ha nem vagyunk képesek megállítani a háborút, további százezrek halhatnak meg. Ennek a konfliktusnak nincs megoldása a harctéren – hangsúlyozta. Szijjártó Péter szerint az elmúlt két és fél évben hiába érkezett rengeteg fegyver Ukrajnába, mégsem sikerült fordítani a harcok menetén, az oroszok továbbra is jelen vannak. A magyar álláspont szerint tárgyalóasztalhoz kell ültetni a feleket, hogy olyan megállapodás születhessen, ami tartós és igazságos békét teremt a térségben. Szijjártó kérdésre válaszolva kifejtette, hogy Donald Trump elnöksége idején jobbak voltak a magyar-amerikai kapcsolatok, és hazánk abban érdekelt, hogy ezek a kapcsolatok javuljanak. „Tapasztalataink szerint erre nagyobb esély van, ha az Egyesült Államok elnöke Donald Trump lesz”– jelentette ki a műsorban a külgazdasági és külügyminiszter.
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek