Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.07.19.

Donald Trump hatalmas fordulatot tervez az ukrajnai háborúban

Trump második elnöksége következményekkel járna Európára.

A Donald Trump elleni sikertelen merénylet növelte annak esélyét, hogy novemberben megnyeri az elnökválasztást, mutatják a közvélemény-kutatások. Nyugaton már arról folyik a vita, hogy mennyire lesz kellemetlen számukra egy új elnök. 

1st brigade of Ukrainian National Guard holds training in Donetsk region
Tárgyalásokat akar Ukrjana és Oroszország között a háború lezárására Donald Trump - Fotó: Anadolu via AFP /  AFP

A Republikánus Párt kongresszusán ott volt a Bild, és több élvonalbeli német politikus. A Bundestag alelnöke, Jens Spahn például úgy látja, Németország nincs felkészülve Trumpra. A milwaukee-i pártkonferencián az újságírók és az Európából érkező politikusok is azt szondázták, mire számíthatnak akkor, ha Trump nyer. Érződik egyfajta félelem, hogy az Egyesült Államok esetleg feladja Ukrajna támogatását, és a háború problémáját  Európára hagyja.

Németországnak többet kell fizetnie

Anennyiben Trumpot ismét elnökké választják, Németországot és Európát határozottan felelősségre vonná – mondta egy befolyásos republikánus politikus a Bildnek. „Nem fordulhat elő, hogy az EU szomszédságában zajló háború költségeinek nagy részét az Egyesült Államok viselje. Trump nyomást fog gyakorolni Európára, hogy tegyen többet a védelemért."
A republikánus elnökjelölt ehhez hasonlóan fogalmazott a Bloombergnek arra a kérdésre, hogy  elnökként megvédené-e Tajvant Kínától. „Szerintem Tajvannak fizetnie kell nekünk a védelemért” – mondta Trump.  – Az Egyesült Államok „nem más, mint egy biztosítótársaság”, és Tajvan „semmit sem ad nekünk".

Nem érdekel, mi történik Ukrajnával

J.D. Vance
Trump alelnökjelöltnek választotta a háborút ellenző J. D. Vance-t - Fotó: AFP / AFP 

Ezek olyan mondatok, amelyeket Trump Európával kapcsolatban mondott 2016 és 2020 között, és megválasztása esetén valószínűleg újra el fogja mondani.  Elemzők szerint Trump külpolitikája középpontjában az első hetekben az ukrajnai háború és az esetleges közvetítési kísérletek állnának. Ezzel kapcsolatban J. D. Vance alelnöknek jelölése  rémületet keltett Ukrajna hívei körében, mivel Vance már közvetlenül az orosz támadás után megkérdőjelezte az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt. 2022 márciusában azt mondta: "Őszintén meg kell mondanom, hogy nem érdekel, mi történik Ukrajnával." Vance álláspontjától függetlenül egyértelmű, hogy az USA külpolitikájában sok dolog gyökeresen megváltozna. „Mindenképpen tárgyalásokat akarunk Oroszország és Ukrajna között” – mondta egy másik republikánus politikus a BILD-nek.

Orbán Viktor Trumppal folytatná békemisszióját

orbán trump
Orbán Viktor: Tárgyalás Trump elnök úrral a békéről. A nap jó híre: ő meg fogja oldani! - Fotó: AFP /  AFP

A lap felidézi, hogy Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke a közelmúltban találkozott Trumppal, és az EU vezetőinek küldött levelében azt írta: választási győzelme után Trump kész lenne azonnal békeközvetítőként fellépni. 

"Biztosan kijelenthetem, hogy nem sokkal a választási győzelme után Donald Trump azonnal készen áll a békeközvetítő szerepére. Ehhez részletes és megalapozott tervei vannak.

Egy dolog már most biztosnak tűnik, véli a Bild: ha Trump nyer, Orbán megpróbálja vele folytatni "az EU-ban erősen vitatott" békemisszióját.

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek