POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.25.

Palesztinpárti tüntetések, zsidógyűlölet az USA egyetemein

Rátámadnak a zsidó hallgatókra, sok helyen nincs már oktatás.

Futótűzként terjed az amerikai egyetemeken egy palesztinpárti tüntetéshullám. A tüntetők a legkülönbözőbb formákban akadályozzák az egyetemi munkát, az intézmények pedig nem tudnak mást tenni: rájuk hívják a rendőröket.

Hétfő este a New York Universityn számolt fel a rendőrség egy tüntetést, és számos résztvevőt le is tartóztatott. A tüntetők a Stern School of Business előtt arra szólították fel az intézményt, hogy szabaduljon meg befektetéseitől, és ne fogadjon el támogatást fegyvergyáraktól, vagy olyan vállalatoktól, melyek az „izraeli megszállásban érdekeltek”.

A nap folyamán korábban a Yale Egyetemen is letartóztattak több tucat hallgatót, a Columbia Egyetemen pedig ideiglenesen beszüntették a jelenléti oktatást.

Palesztinpárti tüntetők sátortáborai jelentek meg ezek mellett a Kaliforniai Egyetem Berkeley-i campusán, a Massachusetts Institute of Technologyn, a Michigani Egyetemen, az Emerson College-nél és a Tufts Egyetemen.

A tüntetők az ellen tiltakoznak, hogy Izrael a Hamász terrorszervezet október 7-i terrortámadását soha nem látott mértékű gázai hadművelettel torolja meg. A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium máshonnan meg nem erősített számai szerint ennek eddig 34 ezer áldozata volt.

Mikor Joe Bident hétfőn az egyetemi tüntetésekről kérdezték,

az elnök elítélte mind „az antiszemita tüntetéseket”, mind „azokat, akik nem értik, mi történik a palesztinokkal”.

A BBC azt írja: az egyetemi tüntetések múlt héten váltak világhírűvé, amikor a New York-i rendőrséget kihívták a Columbia Egyetem campusára a tüntetők miatt, s az eset több tucat letartóztatással végződött. A Columbia elnöke, az egyiptomi születésű Minouche Shafik professzor „megfélemlítő és zaklató viselkedésről beszélt”. A médiában megjelentek beszámolók arról is, hogy a Columbián tüntetők támogatásukról biztosították a Hamászt és annak Izrael elleni támadását is. Az egyetemen szolgáló rabbi a Columbia Egyetem 300 zsidó diákjának ezt követően üzenetet küldött ki, melyben megkérte a hallgatókat: kerüljék a campust, amíg a helyzet „drámaian nem javul”.

Shafiknak az üggyel kapcsolatban az amerikai képviselőház előtt is beszélnie kellett meghallgatás keretében.

Josh Gottheimer, a New Jersey állambeli Wyckoff demokrata képviselője jelezte: a Columbia „megfizet érte”, ha nem tudja garantálni a campuson a zsidó hallgatók biztonságát.

Virginia Foxx, a képviselőház oktatási bizottságának elnöke, az észak-karolinai Banner Elk republikánus képviselője pedig nyílt levélben azt írta: „a Columbia folyamatos képtelensége arra, hogy helyreállítsa a rendet és biztonságot” olyan kötelezettségszegés, amely méltatlanná teszi őket a szövetségi anyagi támogatásra. Robert Kraft, a New England Patriot amerikaifutball-csapat tulajdonosa, egyben a Columbia öregdiákja pedig azt jelezte: addig nem küld az egyetemnek több pénzt, amíg rendet nem raknak.

Az egyetemek nem a palesztinpárti tüntetők egyedüli célpontjai. Nemrégiben több utat is eltorlaszoltak a tüntetők, megnehezítve az eljutást a chicagói és a seattle-i repülőterekre, de lezárták a San Franciscó-i Golden Gate-hidat és a New York-i Brooklyn-hidat is.

Szerdai összesítések szerint az eltelt egy hétben az Egyesült Államok 50 legnagyobb egyeteméből több mint 25 intézményben szerveztek Izrael-ellenes diákcsoportok tüntetéseket, a legtöbbet az ország északkeleti partvidékének egyetemein, valamint Kaliforniában. Szerdán New Yorkba, a Columbia Egyetemre látogatott Mike Johnson, a képviselőház elnöke a zsidó diákok melletti támogatás jeleként, és az intézmény rektorának lemondását sürgette. 

Egyben amiatt bírálta az egyetemi vezetőket, hogy engedték odáig fajulni a helyzetet, amelyben „a félelem és megfélemlítés átveszi az uralmat a szólásszabadság, valamint a vélemények szabad cseréje és a vallás szabad gyakorlása felett". A republikánus politikus szorgalmazta, hogy a tüntetés felszámolására akár a Nemzeti Gárdát is bevessék, amennyiben az nem szűnik meg. 

Mike Johnson beszédét az Izrael-ellenes tüntető fiatalok többször félbeszakították.
A Fehér Ház szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján a Columbia Egyetemen történteket „gonosznak" mondta, és hangsúlyozta, hogy „amikor fizikai megfélemlítés történik, és groteszk, antiszemita megjegyzések hangzanak el, azt el kell ítélni". Hozzátette, hogy Joe Biden elnök fontosnak tartja a szólásszabadságon alapuló vitát, valamint a diszkriminációtól mentes egyetemi közeget, de a tüntetéseknek békésnek kell maradniuk, és a diákok biztonságát nem fenyegetheti veszély.

Közleményben ítélte el az Egyesült Államokban folytatódó Izrael-ellenes tüntetéseket az izraeli miniszterelnök szerdán. Benjamin Netanjahu a történteket ahhoz hasonlította, ami a németországi egyetemeken történtek az 1930-as években. Sürgette a folyamat megállítását, valamint a

Az amerikai oktatási minisztérium vizsgálatot indított hét nagy oktatási intézménynél az elmúlt időszakban tapasztalt antiszemita és iszlámellenes megnyilvánulások miatt – közölte Miguel Cardona miniszter.

Eljárás alá került a nagy elit egyetemek közül a Columbia, a Cornell és a Pennsylvaniai Egyetem (UPenn), valamint egy Kansas állambeli teljes iskolakerület, amely általános és középiskolákat tömörít. A vizsgálat bejelentésre indult, amelyek zsidó- és iszlámellenes jelenségekről szóltak. Miguel Cardona miniszter közlése szerint várhatóan további intézményeknél is nyomozást kezdenek az incidensek miatt.

Az eljárások az amerikai polgárjogi törvény (Civil Rights Act) alapján indultak, amely kimondja, hogy az oktatási intézménynek minden diák számára garantálnia kell a diszkriminációtól mentes környezetet.

A Hamász által Izrael ellen indított támadás nyomán, illetve az izraeli katonai válaszcsapást követően diákszervezetek számos amerikai egyetemen szerveztek palesztinpárti tüntetéseket, a Hamászt is támogató, Izrael-ellenes megnyilvánulásokkal, amelyek nyomán zsidó diákok megfélemlítő hangulatra panaszkodtak. A New York államban működő Cornell Egyetemen zsidó diákok megölésével fenyegető hallgatót vett őrizetbe a rendőrség.

Az oktatási tárca által indított vizsgálat öt esetben antiszemitizmus, két helyen iszlámellenes megnyilvánulás gyanújával zajlik, és az oktatási intézmények számára ajánlással zárulhat, ha igazolódik a diszkriminatív gyakorlat. Amennyiben az intézmények nem felelnek meg a törvényi előírásnak, akkor a szövetségi támogatás elvesztését kockáztatják – hívta fel a figyelmet Miguel Cardona miniszter.

New Yorkban a Columbia Egyetemen és a New York Egyetemen péntekre újabb tüntetést szerveztek palesztinbarát diákszervezetek. Szerdán a Columbia Egyetemen szervezésében egy palesztin diákszövetség hívására tömegmegmozdulást tartottak, amelyen oktatók is részt vettek, miután az intézmény vezetése a tanulmányi időszak további három hetére felfüggesztett két palesztinpárti diákszervezetet.

Közben New Yorkban újabb palesztinpárti tüntetéseken a rendőrök többeket letartóztattak. Tiltakozók jelentek meg a News Corp médiavállalkozás és egy befektetési cég, a BNY Mellon székhelyén. A vállalkozásokat Izrael támogatásával vádolták, a médiacéghez tartozó médiumokat pedig Izrael iránti elfogultsággal.

San Franciscoban a rendőrök 50 embert vettek őrizetbe, akik lezárták a kaliforniai nagyváros egyik legfontosabb hídját, az öböl feletti Bay Bridge-t. A híd forgalmát hosszabb időn keresztül bénította meg a tűzszünetet követelő több száz tiltakozó, akik először teherautókkal zárták el a forgalmat, majd élőláncot alkottak a reggeli csúcsforgalomban.

A fővárosban, Washingtonban több tucat tiltakozó sérült meg, amikor a rendőrség felszámolta a Demokrata Nemzeti Bizottság, a Demokrata Párt irányító testületének központi irodája elé szervezett tüntetést. A tiltakozók tűzszünetet és az izraeli hadsereg Gázai övezetben zajló műveletének leállítását követelték.

A Texasi Egyetemen a rendőrség határozottan fellépett a tüntetőkkel szemben Austinban szerdán, és többeket őrizetbe vett.

 

Izrael-ellenes tüntetés a Texasi Egyetemen Austinban, 2024. április 24-én. (Fotó: SUZANNE CORDEIRO / AFP) Fotó: AFP

Az Izrael ellen tüntető csoport élőláncot formálva próbálta megakadályozni a hatóságot az egyetem területén nem engedélyezett gyülekezés feloszlatásában, amelyben lovas rendőrök is részt vettek.

Greg Abbott, Texas kormányzója világossá tette, hogy a hatóságok őrizetbe veszik azokat, akik nem távoznak az egyetemi területről. A republikánus politikus úgy fogalmazott, hogy az antiszemitizmust Texas nem fogja tolerálni, és közölte, hogy az ilyen tevékenységben részt vett diákokat kizárják az állam közfinanszírozott egyetemeiről, főiskoláiról, és az érintetteknek börtönben a helyük.

A tüntetők azt követelték, hogy az egyetem szakítsa meg a kapcsolatokat Izraellel, amelyet népirtással vádolnak. Szerdán a Dél-Kaliforniai Egyetemen erőszakos jelenetek is lejátszódtak, amikor az intézmény hatósági szerepkörben intézkedő biztonsági szolgálata próbálta felszámolni a tüntetést, és őrizetbe venni a hangadókat. A demonstrációban több százan vettek részt.  


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási bajban a kínai nagyvárosok

origo.hu

Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

borsonline.hu

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

mandiner.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katalinnak és Pottyondy Edinának

ripost.hu

Kitálalt a válóperes ügyvéd: ezt 5 szakmájú férfit kerüljétek el, ha hosszú házasságot akartok

vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

origo.hu

Hatalmasat csalódott: megrázó élményeiről mesélt a TV2 sztárja

travelo.hu

Ezek azok a városok, ahova a legtöbb turista visszatérne

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Nyugdíjjogosultság: tényleg lehet szolgálati időt vásárolni?

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Akár 40 százalékos árcsökkenést is hozott az Árfigyelő

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek