POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.25.

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

A háborúban álló Ukrajna uniós támogatása egyre drágább, Brüsszel ezért új finanszírozási forrásokat keres. Akár azon az áron is, hogy megkurtítja a tagországoknak szánt fejlesztési, felzárkóztatási forrásokat.

Az Európai Bizottság március 20-án kifizette az új uniós Ukrajna-eszköz keretében nyújtandó támogatás első, 4,5 milliárd eurós részletét. Négy év alatt összesen 50 milliárd euróról van szó, de „mindenki tisztában van azzal, hogy 50 milliárd euró nem elég” – mondta Johan Van Overtveldt az Európai Parlament költségvetési bizottságának elnöke. Vagyis máshonnan is pénzeket kell szerezni. E támogatásnak köszönhetően Ukrajna továbbra is folyósítani tudja a fizetéseket és a nyugdíjakat, és fenn tudja tartani az alapvető közszolgáltatásokat. 

Tank crews defend Ukraine against Russian occupiers
A háború kezdete óta mintegy 250 milliárd euró  nyugati támogatást kapott Ukrajna, kétötöde katonai segély volt - Fotó: NurPhoto via AFP / afp

Ukrán közlés szerint a háború két évében több mint 75 milliárd dollárnyi külföldi segélyt kapott az ország, a legnagyobb adományozók az EU, az Egyesült Államok, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), Japán, Kanada, valamint más G7-országok voltak. 

Az idei évi terv, hogy legalább 37 milliárd dollárnyi segítséget kapjunk partnereinktől

– közölte Denisz Smihal ukrán kormányfő. Ukrajna abban bízik, hogy a mintegy 200 milliárd dollárnyi befagyasztott orosz vagyont elkobozhatják, és abból finanszírozza magát, ez azonban aligha megy, jó esetben a vagyon kamataihoz juthat hozzá.

Brüsszel jelenleg költségvetési, valamint költségvetésen kívüli források bevonásával támogatja Ukrajnát, de az EU egészének, és a tagországoknak sem megy túl jól, ezért az Európai Bizottság, illetve egyes tagországok kreatív megközelítésekkel próbálnak pénzt előteremteni Ukrajna számára.

Szijjártó Péter hétfőn az európai uniós külügyi tanácsának ülését követően azt mondta, a brüsszeli döntéshozók világháborús készülődéssel reagálnak a mostanra kritikussá vált ukrajnai harctéri helyzetre. Az Egyesült Államok újabb 61 milliárd dollárt biztosított Ukrajna számára, az EU-n belül pedig valóságos támogatási verseny alakult ki a tagállamok között. Magyarországon is hatalmas a nyomás, és ez várhatóan még tovább fokozódik a következő hónapokban. Szijjártó példaként hozta fel, hogy a Magyarország által blokkolt 500 millió eurón túl még 1,5 milliárd eurót kívánnak nyújtani a tagállamoknak az ukrajnai fegyverszállításokra az Európai Békekeretből. 

 

A magyar álláspont továbbra is változatlan és világos. Amíg nem kapunk garanciát az ukrán féltől arra, hogy befejezik, és nem kezdik újra az Ukrajnában aktív magyar cégekkel szembeni boszorkányüldözést, addig mi nem tudunk ilyen döntésekhez hozzájárulni.

Az Európai Békekeretből igényelhetnek 60 százalékos visszafizetést azok a kormányok, amelyek saját készleteik egy részét átadták Ukrajnának. A kifizetés engedélyezéséhez azonban szükség van a tagállamok hozzájárulásához, amit azonban a magyar kormány nem ad meg.

Megjegyzendő, hogy miközben Brüsszel minden követ megmozgat Ukrajna támogatására, a Magyarországnak járó támogatásból összeségében mintegy 21 milliárd euró körüli összeget tartanak vissza.

Felmerült az is, hogy a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetésnek mindössze 2,9 százaléka jutott el a tagállamokhoz, így onnan lehetne átcsoportosítani Ukrajna támogatására, de ebbe a támogatásra jogosult országok aligha mennének bele.

A Covid19-válságot követően az EU egy minden eddiginél nagyobb szabású helyreállítási tervet dolgozott ki („Next Generation EU” - NGEU), mégpedig azzal a céllal, hogy újraindítsa az európai gazdaságot. Ennek forrásait 2026-ig ki kell fizetni, de mindössze 28 százalék kifizetésre került sor. Esetleg innen is átcsoportosítható némi pénz.

Ilyen előzmények után Brüsszel uniós kötvénykibocsátást fontolgat Ukrajna támogatására, vagyis hosszú távra eladósítaná magát. Tizennégy uniós tagállam, köztük Németország, Franciaország, Olaszország, Lengyelország és Hollandia, szeretné lehetővé tenni, hogy az EU Beruházási Bank (EIB) a jövőben gördülékenyebben finanszírozza katonai kiadásait. Eddig az EBB finanszírozhatott olyan projekteket, amelyek polgári és katonai célokat is szolgálnak. A finanszírozási arány növeléséhez az EBB mandátumának módosítására lenne szükség, amit az összes EU-tagállamnak jóvá kellene hagynia. 

Ezért be kell érni a többség által támogatott elvi döntéssel, amely lehetővé tenné, hogy a „több tagállam közös érdekű projektjei támogatást kaphassanak a banktól". Az EBB azonban nem veszítheti el korábbi legmagasabb befektetői besorolását, vagyis meg kellene emelni a tőkéjét, ez viszont megterhelné a tagállamok költségvetését. Vagyis mindennek megvan az ára, így a háborúnak is.

A Világgazdasági Intézet (IfW) tanulmánya szerint 2022 januárja óta Ukrajna számára összesen 250 milliárd euró háborús támogatást hagytak jóvá a nyugati országok, amelynek kétötöde katonai segély volt. Ez az összeg minden háborús nappal tovább nő. A több milliárdos támogatások meghosszabbítják a háborút, növeli a pusztítást és a halálesetek számát, ráadásul a háború mindkét fél számára megnyerhetetlen. 
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, miért romlott meg a kapcsolat Kulcsár Edina és édesanyja között

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

metropol.hu

Petra a HEL-es srácokkal együtt ment edzeni

hirtv.hu

Oroszország úgy veszi, hogy a NATO hadgyakorlata egyértelmű jele annak, hogy az észak-atlanti hadsereg beszáll a háborúba + videó

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

travelo.hu

Letette a gépet a pilóta a londoni repülőtéren, ami aztán irányíthatatlanná vált

ripost.hu

Ez roppant kínos: megint lebukott Meghan, hogy hazudott

ripost.hu

Borzasztó busztragédia: 20 ember meghalt, szakadékba zuhant egy autóbusz

ripost.hu

Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

ripost.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY

POLITIK

Eszkalálódhat a háború Ukrajnában, Európát veszély fenyegeti

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött

POLITIK

Négy hónap alatt 111 ezer ukrán katona esett el