
Te felismered a paradicsom betegségeit? Jó, ha tudod, mivel állsz szemben
Imádod ezt a lédús zöldséget, ami nyáron kitűnő? A paradicsom betegségei tönkretehetik a termést, de ha idejében kezeled a problémát, még megmentheted!
Nyáron tombol a paradicsomszezon, ám a hőség, a páratartalom és a kórokozók könnyen elpusztíthatják a termést, akár azelőtt, hogy egyetlen szemet is megkóstolhattál volna. Feketedés, vírusok, gombás megbetegedések, napégés – a paradicsom betegségeinek hosszú sora, de ha időben felismered a bajt, megmentheted a kedvenc nyári finomságodat - írta meg a Fanny magazin.

Védekezés a paradicsom betegségei ellen - tippek az egészséges terméshez:
1. A paradicsom betegségei: figyeld a foltot
A paradicsom betegségei közül a leggyakoribb, az alsó részén megjelenő fekete, besüppedt folt. Ezt legtöbb esetben nem kórokozó, hanem kalciumhiány okozza. A szabálytalan öntözés miatt a növény nem tudja megfelelően felvenni a tápanyagot.
- Használj kalciumtartalmú lombtrágyát, és figyelj a kiegyensúlyozott, egyenletes öntözésre. A túlzott műtrágyázás is fokozhatja a problémát, ezért kerüld a túl sok nitrogént.
2. Megreped az érett termés
A hirtelen nagy mennyiségű víz repedést okozhat az érett paradicsomon. Ez nemcsak esztétikai gond, hanem a fertőzések melegágya is.
- Az egyenletes vízellátás és talajtakarás, például mulcsozás segít megelőzni ezt a problémát. A már repedt terméseket mielőbb szedd le és edd meg vagy használd fel főzéshez.
3. Lassul a növekedés
A mozaikvírus (TMV) a leveleken mozaikszerű sárga-zöld foltokat okoz, a levelek torzulnak és a növekedés lassul vagy megáll. A vírus ellen nincs hatékony vegyszeres kezelés, ezért a megelőzés kulcsfontosságú.
- Csak egészséges palántákat ültess, ne dohányozz a növények közelében, és moss kezet a gondozásuk előtt. A fertőzött növényeket távolítsd el és semmisíts meg!
4. Hirtelen támad a hervadás
A fiatal paradicsompalánták hervadni kezdenek, leveleik sodródnak, a termés pedig torzul. Ezt a vírust tripszek terjesztik, így a rovarok elleni védekezés létfontosságú.
- Vesd körbe a növényt rovarriasztó virágokkal, például bársonyvirággal, vagy használj kék ragacsos csapdákat. A fertőzött példányokat azonnal távolítsd el!
5. Lehullanak a levelek
Apró, sötét, vizenyős foltok jelennek meg a leveleken, amelyek később elhalnak és lehullanak. Nedves, meleg időben a fertőzés gyorsan terjed.
- Használj réztartalmú permetezőszert megelőzésképp, különösen eső után. Csak reggel locsolj, és alulról, hogy a levelek ne maradjanak vizesek.
6. Ok nélkül is ki tud száradni
A növény látszólag ok nélkül lekonyul, még akkor is, ha elegendő víz van a talajban. Ez a talajból fertőző baktérium a gyökereken át jut be, és teljes hervadást okoz.
- Ne ültess paradicsomot ugyanarra a helyre évről-évre – tarts vetésforgót. A fertőzött növényeket távolítsd el, a talajt pedig pihentesd legalább egy évig.
7. Olyan, mintha lisztes lenne
Fehér, lisztszerű bevonat jelenik meg a leveleken, amely gátolja a fotoszintézist és gyengíti a növényt. A betegség száraz, meleg időben különösen gyorsan terjed.
- Megelőzésképp permetezd kéntartalmú szerrel, vagy használj tejes vízzel való permetezést, 1:9 arányban hígítva. Fontos a megfelelő légmozgás biztosítása a növények körül.
8. Pöttyök jelzik a bajt
Apró, szürke-barna pöttyök jelennek meg az alsó leveleken, amelyek fokozatosan elszáradnak. Ez a gombás betegség meleg, párás környezetben gyorsan elterjed.
- Távolítsd el az első tünetes leveleket, és ne öntözd felülről a növényt. Réz- vagy szulfáttartalmú gombaölő szerrel megelőzheted a továbbterjedést.
9. Rothadást okozhat a sérülésnél
A termésen és leveleken szürke, poros penészbevonat jelenik meg. Ez a gomba főként sérüléseken keresztül jut be. A botrítisz leginkább nedves, rosszul szellőző környezetben támad.
- Kerüld a túlzsúfolt ültetést, és szedd le a sérült, beteg terméseket azonnal. Megelőzésként használj gombaölő szereket, és jól szellőző helyre ültess.
10. Fehér foltok a termésen
A túl erős napsütés a paradicsom héján fehér, kiégett foltokat okozhat, különösen a frissen kötött terméseken. Ez ugyan nem fertőző, de csökkenti a termés élvezeti értékét, kevésbé lesz lédús és zamatos.
- Hagyj meg néhány levelet a termések árnyékolására, és ne metszd túl a növényt, mert akkor meztelenül maradnak a bogyók, így ki vannak téve a tűző napnak.
11. Tovább gyűrűzik
Sötétbarna, koncentrikus gyűrűs foltok jelennek meg a leveleken, később a szárakon majd végül a terméseken is. Ez a gombás betegség a meleg, párás időben terjed a leggyorsabban.
- Használj gombaölő permetet, és kerüld a levélnedvességet. A fertőzött növényi részeket távolítsd el és semmisítsd meg.
12. Fura kinövések a gyökérzeten
A növény gyökerén és alsó szárán dudorszerű kinövések jelennek meg, amelyek akadályozzák a víz- és tápanyagfelvételt. Sajnos a betegség ellen nincs hatékony szer, ezért a megelőzés kulcsfontosságú.
- A paradicsom palánta ültetése előtt győződj meg róla, hogy a talaj nem fertőzött, és fertőtlenítsd az eszközöket. Gyanú esetén a növényt és a talajt is cserélni kell.
13. Végzetes lehet ez a betegség
A Phytophthora a legrettegettebb betegség: gyorsan elszíneződő, vizenyős foltok jelennek meg a leveleken, szárakon, majd a termés is rothadni kezd. Hűvös, párás időben villámgyorsan terjed.
- Rendszeresen permetezd megelőző szerrel, például réz- vagy mankoceb tartalmúval. Csak jó vízelvezetésű talajba ültess, és kerüld a túlöntözést.







