Szoboszlai Dominik
Elsőre meghökkentő lehet az ötlet, de ez a módszer nagyon hatásos, érdemes kipróbálni! A száraz kenyér csodát tesz a kerttel, a növényeid hálásak lesznek érte.
Ha rendszeres, hogy sok pékáru megmarad otthon, érdemes félretenni, és felhasználni a kertben. A száraz kenyér, kifli, zsömle ugyanis segít, hogy szebben fejlődjenek a növényeid, és javítja a talaj minőségét is. Mutatjuk, hogyan használhatod fel!
A száraz kenyér hatására a talajod porhanyósabb lesz, jobb lesz a légáteresztő-képessége; és ennek az az egyszerű oka, hogy vonzza a gilisztákat. A giliszták hasznos társak a kertészkedésben, hiszen lebontják a szerves hulladékokat, felgyorsítják a komposztálási folyamatokat, és ahol jelen vannak, nem tömörödik a talaj, nem alakul ki pangó víz. A kenyeret különösen szeretik, gyorsan felfalják, és a benne lévő, a növények számára létfontosságú tápanyagokat ürülék formájában visszaadják a talajnak.
A talaj javítására érdemes olyan pékárukat félretenni, melyeknek, nem túlságosan magas a sótartalmuk, hiszen a túl sok só ronthatja a talaj minőségét. Áss egy árkot a kertben, ebbe temesd el a száraz kenyeret, kiflit olyan mélyen, hogy teljesen betakarja a föld. Öntözd be az árkot, tartsd folyamatosan nedvesen a talajt, így gyorsabban bomlik le a kenyér, és a nedvesség is vonzza a gilisztákat. Egy hét után érdemes kicsit kiásni a kenyérdarabokat, megnézni, hogy megjelentek-e a giliszták; ha több darabra bomlott a kenyér, az jó jel, ami azt mutatja, hogy sikeresen a kertedbe csalogattad őket. Két hét múlva nézd át a kertet, a kenyér eddigre már lebomlik, de az árok és környéke tele lesz gilisztákkal. Tavaszig érdemes többször, több helyre elásnod száraz pékárut, leginkább az ágyások köré, vagy akár beléjük is; így mire jön az ültetés ideje, laza és porhanyós lesz a föld, és tele lesz tápanyagokkal.
A száraz kenyér tele van olyan tápanyagokkal, melyek hatására gyorsabban nőnek a növények, és emellett védi is őket a gombás fertőzésektől. Törd apró darabokra a száraz pékárut, tedd egy nagy befőttesüvegbe, öntsd fel vízzel, majd érleld egy hétig. Ez alatt a kenyér erjedni kezd, és a tápanyagok kioldódnak a vízbe. Ha letelt az egy hét, szűrd le a tápoldatot, majd hígítsd fel 1:3 arányban, vagyis két rész vízben keverj egy egy rész tápoldatot. Hetente egyszer ezzel locsold meg a növényeidet, hálásak lesznek érte!