Létrehozva: 2024.10.05. 14:30

Ne várd meg, hogy megfonnyadjon az almád: 3 szuper módszer, hogy rakhatod el

Itt az ideje eltenni télire az almát, hiszen kincset ér majd a hideg hónapokban. De nem mindegy, hogyan és hova kerül, hiszen ahhoz, hogy hónapokig elálljon, érdemes néhány dologra odafigyelni.

Akár a saját termésedet szüreteled, akár olcsón tudsz venni almát – vagy szedd magad akcióban begyűjteni –, érdemes eltenni egy nagyobb mennyiséget télire, hiszen rengeteg mindent készíthetsz belőle. Ráadásul így a hideg hónapokban is tudtok vitamindús, egészséges gyümölcsöt enni. Nem mindegy azonban, hol és hogyan tárolod, hiszen megfonnyadhat, tönkremehet az összes alma. Összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket, hogyan lehet sokáig frissen tartani!

Ripe,Juicy,Red,Apples,Lie,In,Boxes,In,Garden.,Summer
Ha jól tárolod az almát, akár tavaszig friss marad! Fotó: Terelyuk /  Shutterstock

1. Télálló fajtát tegyél el

Nem minden alma tárolható hosszú ideig, bizonyos fajtákat érdemes inkább befőzni vagy reszelve lefagyasztani, hiszen még megfelelő tárolás mellett is gyorsan romlanak. Mielőtt bevásárolnál, ismerd meg a télálló almákat! A jonatán, a jonagold, a starking és az idared fajták például sokáig elállnak, érdemes ilyeneket vásárolni téli tárolásra.

2. Válogasd át őket

Csakis azokat az almákat szabad eltárolni télire, amelyek épek, makulátlanok, ezért alaposan válogasd át őket. Nem lehet a tárolásra szánt darabok között sérült, barna foltos, kukacos vagy túlérett, és az is fontos, hogy kocsány nélkülit sem tehetsz közéjük. A válogatás után nem szabad megmosni az almákat, mert akkor hamarabb megromlanak.

3. Sötét helyen legyenek

A legjobb, ha a pincébe kerülnek az almák, hiszen sötétben, jó szellőzés és magas páratartalom mellett egész télen elállnak, és itt ráadásul a tároláshoz ideális 0-3 Celsius fok is biztosított. Az se mindegy, hogyan kerülnek a pincébe: lehetőleg rácsos ládába tedd őket úgy, hogy járni tudjon körülöttük a levegő, és persze ne halmozd őket egymás tetejére. Ha nincs pincéd, a kamrába is teheted őket, de itt néhány tál víz segítségével érdemes biztosítani számukra a páratartalmat. Abban az esetben, ha kamrád sincs, akár az erkélyen vagy teraszon is tárolhatod télre az almát; csak ebben az esetben csomagold be a gyümölcsöket egyesével papírba, és olyan helyre tedd a ládákat, ahol nem éri őket napfény. Ha pedig jönnek a nagy mínuszok, akkor vidd be a ládákat a lakásba arra az időre. Fontos, hogy a tárolás nem ér véget azzal, hogy elteszed védett helyre a ládákat, érdemes az almákat folyamatosan figyelni, átnézni a gyümölcsöket, és ha romlottat látsz közöttük, minél előbb vedd ki. Ugyanis ezek a darabok etilént bocsátanak ki, ami gyorsabb érésre ösztönzi a többi almát is, így azok is megromolhatnak.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek