Létrehozva: 2024.09.06.

Mennyi zsebpénzt kapjon az iskolás gyerek?

Általában nagy vitákat vált ki a szülők körében a kérdés, hiszen ahány ház, annyi szokás. A zsebpénz ügye legtöbbször szeptemberben merül fel, ilyenkor élőben és az interneten is egymásnak ugranak a szülők. Utánajártunk, mi az ideális megoldás, ha zsebpénzről van szó!

Van, aki botrányosan sokat ad, mások annyira keveset, hogy éppen csak egy kevés édességet tud belőle venni magának a gyerek, és van, aki semennyit. Hogy mennyi pénzt kap egy gyerek, az a család anyagi helyzetéből is adódik. Abban viszont nemcsak a szakemberek, de a szülők többsége is egyetért, hogy nem jó, ha egyáltalán nem kap pénzt a gyerek. A mértékkel kapcsolatban nagy a bizonytalanság. Egy magyar online fórumon ismét felmerült az anyukák között a kérdés: ki mennyi zsebpénzt ad a gyerekeknek?

Anonymous,Mother,Giving,Her,Child,Money,,Hands,Closeup,,Wallet,,Receiving
A legtöbb szülőnek dilemmát jelent a zsebpénz. Fotó: tomeqs /  Shutterstock

Úgyis hülyeségre költi?

A fórumon lévő hozzászólásokból kiderült, hogy a gyerekek általában 10-40 ezer forint közötti összegeket kapnak átlagosan havonta, de sok minden függ attól, hogy milyen nevelési elveket vall a szülő. Volt, aki azt mondta, nem adja oda előre egy hónapra, csak hetente, mert úgyis gyorsan elköltené a gyerek, és nem maradna későbbre. Más pedig azt mondta, hogy kimondottan zsebpénzt nem ad, de ha valamire kér a gyerek, akkor ad, de volt olyan szülő, aki azt írta, hogy a gyereknél állandóan van 10-15 ezer forint, és ha elkölti, kap újra. 

A pénzkezelést a zsebpénzzel tanulja meg a gyerek

Szakemberek szerint a leggyakoribb hiba az szokott lenni, hogy rendszertelenül és következetlenül kapják a pénzt a szülőktől a gyerekek. A zsebpénznek nem csak az a célja, hogy a gyerek meg tudja venni, amit akar, hanem elsősorban az, hogy megtanuljon bánni a pénzzel. Érdemes minél korábban elkezdeni a zsebpénzadást, hiszen minél hamarabb megismerkedik a gyerek a bankjegyekkel, érmékkel, annál hamarabb felismeri az értéküket, és becsülni is megtanulja a pénzt. Már kisiskolás korban meg lehet ismertetni a gyerekeket a pénz használatával, és azzal, hogyan kell gazdálkodni egy adott összeggel.

Feladathoz is kapcsolhatjuk

Nagyobb gyerekeknek már adhatnak a szülők a rendszeres zsebpénz összege felett extrát is például háztartási feladatok elvégzéséért vagy jó tanulmányi jegyekért, így a gyerek megismeri a munka értékét. Ez motivációt is jelent a gyerekeknek.

Tanítsuk meg használni

A kisebbeknek még nem elegendő, ha csak úgy odaadjuk a pénzt, hogy majd beosztja magának, tanítani kell az észszerű pénzkezelésre őket. Vásárláskor hagyjuk, hogy ő válassza ki, amit szeretne, de figyelmeztessük, ha túl drága, és például az összes pénze elmenne az áhított dologra, ahogyan arra is, ha nem elég rá a pénze. Ilyenkor megtanulhatják a gyerekek, hogy félre is lehet tenni a zsebpénzt, és spórolni egy kicsit, hogy a drágább játékot vagy ruhát megvegye magának.

Maradjunk következetesek

Más zsebpénz-szabályokra van szükség a legkisebbek és a kamasz gyerekek esetében, de az minden életkorra igaz, hogy a felállított szabályokhoz ragaszkodjunk. A kisebbekkel beszéljük meg a szabályokat, a nagyobbakkal pedig állítsuk fel együtt őket, és ne lépjük át a határokat akkor se, ha az összes pénzét óvatlanul elkölti. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek