Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
OTTHONKA

Szerző WB

Létrehozva: 2024.08.31.

Tetvesedik a leander? Így szabadulhatsz meg tőle vegyszermentesen

Mindenki egészséges leandereket szeretne, ám a levéltetvek gyakran megtámadják őket, ami akár tönkre is teheti a növényt. Mutatunk néhány módszert, amellyel vegyszerek nélkül is megszabadulhatunk tőlük!

1. Vizsgáljuk át őket!

A napi öntözés során szánjunk pár percet a növények átvizsgálására is - javasolja a Fanny magazin. Ellenőrizzük a leanderek leveleit és hajtásait, különösen a levelek fonákját. Minél hamarabb észleljük a problémát, annál könnyebb a kezelés!

Nerium,Oleander,Blooms,In,August.,Nerium,Oleander,,Oleander,Or,Nerium,
Fotó: crystaldream / Shutterstock

2. Különítsük el a többitől

A leanderek leggyakoribb kártevői közé tartoznak a pajzstetvek, mint például a közönséges teknős pajzstetű, a gyapjas pajzstetű, az oleander pajzstetű, valamint az üvegházi molytetű és a levéltetű. Ha észleljük a jelenlétüket, különítsük el a fertőzött növényt a többiektől, hogy megakadályozzuk a fertőzés átterjedését.

 

3. Dörzsöljük le a levélről

Ha sikerült időben elcsípnünk a kártevőket, és a levéltetvek még nem szaporodtak el, vizes szövetkesztyűvel dörzsöljük le a leveleket, ügyelve a hajtások épségére. Mivel ilyenkor csak az éppen kifejlett egyedeket tudjuk eltávolítani, érdemes ezt a folyamatot két-három naponta megismételni, hogy fokozatosan megszabaduljunk a kártevőktől.

 

4. Mossuk le szappannal

Ha a vizes törölgetés nem segített, mossuk le a leveleket szappanos vízzel. Ehhez keverjünk össze 1 liter vizet fél dl káliszappannal. Öntsük az oldatot egy permetezőpalackba, és permetezzük le növényeinket. A következő napon mossuk le tiszta vízzel, majd hagyjuk megszáradni.

 

5. Nem tudnak lélegezni

Használjunk növényi olaj alapú permetezőszert, amely védőréteget képez a leveleken, ezáltal elzárják a levegőt a tetvek elől. Erre a célra használhatunk parafinolajos, neemfaolajos oldatot is, de óvatosan alkalmazzuk ezeket, mert megperzselheti a leveleket, és befolyásolhatja a virágzást is.

 

6. Csalogassuk a kertbe!

A levéltetvek természetes ellensége a hétpettyes katicabogár, ezért érdemes bevetni őket a védekezésben! Ha azt szeretnénk, hogy kertünkben is elszaporodjanak, vásárolhatunk bio üzletekben kétpettyes katicabogár lárvákat, amelyek egész nap szorgoskodva megtisztítják növényeinket a kártevőktől.

 

7. Képen a valóság

Ha semmi sem segít, kérjünk segítséget a gazdaboltokban. Készítsünk fényképet a beteg növényről, hogy könnyebb legyen beazonosítani, mi támadta meg. A felszívódó és kontakt rovarölő szerek gyorsan elpusztítják a tetveket, de gyakran érdemes 7-10 nap múlva megismételni a kezelést.

 

8. Szúrjuk bele a földbe

Ha sikerült megszabadítanunk a növényünket a levéltetvektől, megelőzésként feltétlenül helyezzünk rovarölő táprudat a talajba ősszel és januárban. Ezek felszívódó rovarölő anyagokat és tápanyagokat is tartalmaznak, így a téliesített növényeinket is megóvhatjuk velük.

 

9. Telelésre készülnek

Sokan ott követik el a legnagyobb hibát, hogy a teleltetés során nem biztosítják a megfelelő körülményeket, így tavaszra elszaporodhatnak a tetvek a leanderen. A teleltetéshez a legideálisabb egy 10-15 fokos, sötét pince, mivel ebben az időszakban sem fényre, sem vízre nincs szüksége.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek