OTTHONKA

Szerző WB

Létrehozva: 2024.08.11.

Életveszélyes lehet a hőség a kutyákra: így védd a házikedvencedet a kánikulában

A kánikula alatt nemcsak magunkra, hanem házikedvenceinkre is különösen figyelnünk kell. Az erős napsugárzás és a magas hőmérséklet nekik is ártalmas lehet, hiszen napszúrást és hőgutát kaphatnak. Ezek apró lépések, de rendkívül fontosak!

Búcsúzzunk el a szőrtől

A kiskedvencek bundája úgy tartja a meleget, mint egy télikabát, ezért nyáron érdemes megritkítani, de ügyeljünk arra is, hogy ne legyen túl rövidre nyírva, mivel így könnyebben leég. Érdemes elvinni őket egy állatkozmetikushoz, aki tudja, mennyit szükséges vágni ahhoz, hogy a védelem megmaradjon - javasolja a Fanny magazin.

hoseg-11-aj
Fotó: Ádám János

Terítsük a hátára!

Bár nem minden állat kedveli a vizet, a felforrósodott testüknek jót tesz egy kis lehűlés. A déli hőségben mindenképpen nedvesítsük be a fejüket és bundájukat, hogy elkerüljük a napszúrást. Egy másik jó megoldás, ha egy törölközőt bevizezünk, majd alaposan kicsavarjuk, és a kutya hátára terítjük.

 

Játszanak a vízsugárral

Sok kutya élvezi, ha locsolással frissítjük őket, ilyenkor boldogan szaladgálnak a slag körül. De beszerezhetünk a kertbe egy párakaput is, ezzel akár 10 fokkal is csökkenthetjük a hőmérsékletet. Kaphatók kifejezetten kutyáknak készült hűsítő matracok is, amelyek folyamatosan locsolják a vizet. Ezek nemcsak frissítők a nyári meleg napokon, de remek szórakozást is nyújtanak, amíg a vízsugarakkal játszanak.

 

Ellenáll a karmoknak

Azoknak a kutyusoknak, akik rajonganak a vízért, állítsunk fel egy medencét, amiben kedvükre lubickolhatnak. A medence méretét a kutya fajtájához igazítsuk: a kisebbeknek elegendő egy kisebb, míg a nagyobbaknak tágasabb terület szükséges. Emellett ügyeljünk arra, hogy erős anyagból készüljön, hogy ne tudja karmaival kiszakítani, és a belső felületen legyen csúszásgátló bevonat, így biztonságosan pancsolhatnak.

 

Lényeges a fokozatosság!

Ha a kertben nincs lehetőség a felfrissülésre, a nagy melegben a legjobb választás egy vízpart, ahol a kutyák szabadon játszhatnak és hűsölhetnek. Szerencsére hazánkban egyre több kutyabarát strand várja a látogatókat, ahol a gazdik és kedvenceik együtt pancsolhatnak. Ne hagyjuk, hogy hirtelen ugorjon be, inkább fokozatosan szoktassuk hozzá a kutya testét a hideg vízhez.

 

Árnyékban a pihenő

Az állatok a melegtől sokkal fáradékonyabbak, ezért többet pihennek. Fontos, hogy legyen elegendő árnyék a pihenéshez a játék után. A fekvőhelyet soha ne tartsuk a napon, mindig tegyük a fa alá vagy az épület árnyékos részébe.

 

Locsoljuk le slaggal!

A kutyaházat is árnyékoljunk, hiszen a nap sugarai teljesen átforrósítják a házat. Állítsunk fölé napernyőt vagy napvitorlát, hogy napközben kevesebb hőt nyeljen el, és éjszaka hűvösebb fekhelyet biztosítson. Ha ez nem megoldható, próbáljuk meg slaggal lehűteni a házat.

 

Szőnyeg, ami alulról hűti

Szerencsére kaphatók olyan matracok is, amelyek alulról folyamatosan hűtik az állatot. Ehhez nincs szükség külső áramforrásra vagy akkumulátorra. Úgy működnek, mint a hűtőakku: az anyag belsejében van egy jégzselé, amit a fagyasztóba kell tenni.

 

Húzzuk be a függönyt!

Ne feledkezzünk el a lakásban tartott kisállatokról sem! A felmelegedés ellen a legjobban úgy védekezhetünk, ha behúzzuk a függönyöket és leengedjük a redőnyt. A klímát úgy állítsuk be, hogy a lakás hőmérséklete legfeljebb 7-8 °C-kal legyen alacsonyabb a kinti hőmérsékletnél, mivel a nagy hőmérséklet-különbség megfázást vagy ízületi gyulladást okozhat a kijáró kisállatoknál is.

 

Tegyünk bele jégkockát!

A kutyák és macskák lihegéssel hűtik magukat és szabályozzák a testhőmérsékletüket, ezért több vizet veszítenek a melegben. Mindig gondoskodjunk róla, hogy az itató legyen feltöltve, és ha a víz felmelegszik, cseréljük ki. Jó ötlet az is, ha jégkockát teszünk a tálkájába, hogy hosszabb ideig hideg maradjon a víz.

 

Tűzforró az aszfalt

A sétához válasszuk a kora reggeli vagy az esti időszakokat. Nem csak azért, mert ilyenkor már hűvösebb van, hanem azért is, mert a forró aszfalt megégetheti a lábát. Mindig vigyünk magunkkal legalább 0,5-1 liter vizet, hogy megitathassuk és szükség esetén bevizezhessük a testét. Egy ilyen mennyiség könnyedén elfér a táskában, és mind nekünk, mind kedvencünknek hasznos lehet.

 

Nem csak fogfájásra

A kutyák szeretnek mindent megrágni, ezért sok gazdi kénytelen rágókát vásárolni. Nyáron érdemes többet beszerezni, hogy amíg az egyikkel játszik, addig a másik a fagyasztóban lehűlhessen. Ezek nemcsak hűsítik a kedvencünket, de remek szórakozást is nyújtanak.

 

Figyeljünk a tünetekre!

Bármennyire is odafigyelünk a kedvencünkre, balesetek sajnos előfordulhatnak. Ha a hőguta jeleit tapasztaljuk - túlzott lihegés, levertség, fáradékonyság, piros bőr, és a legrosszabb esetben ájulás -, az állatot azonnal vigyük árnyékos helyre, és hűvös vízzel borogassuk. Amint a kutya kezd jobban lenni, itassuk meg. Ezután érdemes állatorvoshoz vinni egy alapos kivizsgálásra.

 

Összeállította: Reiter Georgina

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek