OTTHONKA

Szerző WB

Létrehozva: 2024.08.18.

Eldugult a mosogatógéped? Ezt tedd nyomban!

Mára már köztudott, hogy a mosogatógép nem csak jelentősen megkönnyíti a háziasszonyok dolgát, de használata olcsóbb és környezetbarátabb, mint a kézzel történő mosogatás. Épp ezért nagyon bosszantó, ha a gépünk eldugul és nem működik jól. Ám kis odafigyeléssel elkerülhetjük ezt.

1.

Kezdjük a szűrővel

Távolítsuk el a mosogatógép alján lévő szűrőt. A legtöbb mosogatógép rendelkezik ilyennel, amely összegyűjti az ételmaradékokat. Ha ez eldugul, túl szennyezett, a gép nem tud jól működni, ezért érdemes a szűrőtisztítással kezdeni - tanácsolja a Fanny magazin.

 

2.

Jöhet egy fogpiszkáló

Ellenőrizzük a permetező karokat, gyakran ugyanis az ezeken lévő lyukak eltömődnek. Ezeket nagyszerűen ki lehet tisztítani fogpiszkálóval vagy egy erősebb tűvel. Bármilyen eszközt is használunk, az legyen tiszta és óvatosan dugdossuk be a lyukakba, nehogy beletörjenek.

Smiling,Woman,Loading,Dishwasher,With,Plates,In,Kitchen
Fotó: New Africa /  Shutterstock

3.

Mossuk ki alaposan

Alaposan takarítsuk ki a mosogatógépet. Töltsük fel egy csészényi ecettel és egy csésze szódabikarbónával, majd indítsunk el egy forró vizes programot, hogy feloldja az esetleges dugulásokat. Az ajtótömítést is érdemes áttörölni egy nedves ronggyal, mert ott is összegyűlhet a szennyeződés.

 

4.

Ellenőrizni kell ezeket

Győződjünk meg róla, hogy a vízelvezető tömlő nincs eldugulva vagy megcsavarodva. A szivattyú eltömődése is okozhat problémát. Távolítsuk el és tisztítsuk meg, ha szükséges. 

 

5.

Bajt okozhatnak a szelepek is 

A lefolyószelep hibás működése is okozhat dugulást. Győződjünk meg róla, hogy megfelelően működik és nincs benne akadály. Ne feledkezzünk meg a beömlőszelepről sem, ugyanis, ha az eltömődik, akkor a gépbe nem jut elég víz.

6.

Kérjünk segítséget

Bár sok esetben mi magunk is meg tudunk küzdeni a dugulással, ha komoly a baj, vagy attól félünk, hogy kárt teszünk a mosogatógép mechanikájában, inkább hívjunk szerelőt, aki professzionális módon helyreállítja gépünket, hogy az újra tökéletesen működjön.

 

7.

Előzzük meg a gondokat

Ha azt szeretnénk, hogy mosogatógépünk ne romoljon el, minden használatkor figyeljünk oda pár apróságra. Az egyik legfontosabb, hogy próbáljunk meg eltávolítani minden nagyobb ételmaradékot (darabost és folyékony állagút is) a tányérokról, mielőtt a mosogatógépbe helyezzük azokat.

 

8.

Megéri a befektetés

Mosószer vásárláskor ne csak az árát figyeljük, hanem a minőséget is. Vannak ugyanis olyanok, amelyek kevésbé rakódnak le, könnyebben oldódnak a vízben, ezért nem tesznek kárt a gépben. A jó mosogatógép- folyadék hatékonyan oldja a zsírokat, olajokat és ételmaradékokat. Fontos, hogy a termék hatékony legyen még alacsonyabb hőmérsékleten is.

 

9.

Muszáj tisztítani

Számos mosogatógép-tisztítószer is kapható, amelyek kifejezetten a zsír és a vízkő eltávolítására szolgálnak. Ha kemény a víz a lakóhelyünkön, érdemes vízlágyítót használni vagy rendszeresen vízkőoldót alkalmazni a mosogatógépben, hogy elkerüljük a lerakódásokat, melyek sokat rontanak a gép teljesítményén.

 

10.

Mennyi az annyi?

Ne töltsük túl a mosogatógépet, mert az akadályozhatja a víz és a tisztítószer megfelelő eloszlását, valamint a hatékony tisztítást. Mindig hagyjunk annyi helyet a gépben, hogy a víz keringeni tudjon, és mindenhova szabadon elérjen. A legtöbb gyártó szerencsére már rugalmas belsővel készíti a mosogatógépeket, ami segít a megfelelő pakolásban.

 

11.

Hasznos információk

Bár nem túl bonyolult egy mosogatógép működtetése, mégis mindig kövessük a gyártó által ajánlott karbantartási és használati utasításokat. A gép hatékony működése és az élettartama függhet attól, hogy mindent jól állítunk-e be, illetve hogy a megfelelő programokat használjuk-e. Az első használat előtt például érdemes beállítani a vízkeménységi fokozatot a használati útmutató alapján!

 

12.

Nyitva vagy inkább zárva?

Hagyjuk résnyire nyitva a mosogatógép ajtaját miután kipakoltunk belőle, így teljesen ki tud száradni. Akkor sem szerencsés csukva tartani, amikor még csak gyűlnek benne a koszos edények. Habár csukott ajtónál nem száradnak rá a maradékok az edényre, de könnyen be is büdösödik, sőt akár penész is kialakulhat.

 

13.

Iktassuk be ezt évente

Mint ahogy a konvektorokat évente kitisztíttatjuk a fűtési szezon előtt, a légkondit pedig nyár előtt kipucoltatjuk, ugyanígy a mosogatógépeket is érdemes évente átvizsgáltatni. Egy szakember meg tudja mondani, hogy milyen állapotban van az eszköz, az alkatrészek, ezzel pedig elkerülhető, hogy egyszer csak ott álljunk egy működő mosogató nélkül.

 

14.

Figyeljük a jeleket

Sok esetben mielőtt teljesen lerobban egy gép, már ad figyelmeztető jeleket. Ezért érdemes folyamatosan figyelni a mosogatógép állapotát, és azonnal cselekedni, ha bármilyen problémát észlelünk, például csökkent vízáramlást vagy szokatlan zajokat.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek