Világhírű influenszerek 340 millió emberhez vitték el Magyarország jó hírét

POLITIK
OTTHONKA

Szerző WB

Létrehozva: 2024.06.30.

Tudtad, hogy a kertet is óvni kell a káros UV-sugaraktól? Kertész árulta el, miért fontos

Lassan hozzá kell szoknunk, hogy nyaranta egyre gyakrabban érnek minket a 40 fokot közelítő hőhullámok, ráadásul sokszor vízhiánnyal súlyosbítva. Sipos József növényorvos elárulja, mit tehetünk azért, hogy a növényeink könnyebben átvészeljék az extrém időjárást.

Szerző WB

Jusson el a gyökerekig

Szélsőségesen meleg időszakokban a növényeknek legalább kétszer annyi vízre lehet szükségük, vagy akár még többre, sőt, az erős szél is növelheti a vízigényüket. Agyagos talajnál legalább hetente egyszer, homokos talajnál pedig hetente legalább kétszer 15 cm mélyen áztassuk át a talajt a növények környezetében - írja a Fanny magazin.

The,Growth,And,Blooming,Of,Greenhouse,Cucumber.the,Bush,Cucumbers,On
Fotó: weha /  Shutterstock

Forgassuk át a talajt!

Melegebb, forróbb időjárás alatt hetente kétszer érdemes ellenőrizni a talaj nedvességtartalmát úgy, hogy egy lapáttal 15 cm mélyről mintát veszünk. Ha látjuk, hogy a talaj száradásnak indul, gyakrabban és nagyobb adagokkal öntözzünk.

Pótoljuk a tápanyagot

Fontos, hogy a talaj megfelelő szervesanyag-tartalommal rendelkezzen, mivel egészségesen több vizet képes megkötni és tele van hasznos talajlakó szervezetekkel, például mikorrhiza gombákkal, amelyek segítenek a növényeknek jobban elviselni a szárazságot. A rövid tenyészidejű palántázott növények, mint a paradicsom, paprika, saláta és retek ültetésekor keverjünk szerves anyagot a földjükbe.

Ellenálló levelek 

A kánikula okozta károsodás megelőzése érdekében a növény ellenálló képességét a leveleken keresztül is erősíthetjük. Ezt algakivonatokkal, fulvosavakkal, huminsavakkal vagy gilisztahumusz kivonattal érhetjük el. Ezeket vízbe keverve permetezzük a növény leveleire.

Takarjuk be a talajt

Azzal is lassíthatjuk a talaj kiszáradását, ha szalmával, fűnyesedékkel vagy aprított levelekkel befedjük a talajt. Az ideális vastagság körülbelül 5-6 cm, mivel a túl vastag takaróréteg megakadályozhatja, hogy a csapadék mélyebb rétegekhez jusson. Élő talajtakarást is alkalmazhatunk, például a tehénborsó népszerű takarónövény a kiszámíthatatlan időjárású, savas talajú területeken.

Cseppekben adagoljuk

Az emelt ágyás talajának térfogata kisebb, mint a kerti veteményesben fejlődő növényeké, így a melegben gyorsabban kiszáradnak, hideg időben pedig hamarabb kihűlnek. Ugyanígy a rácson termesztett növények is sokkal korábban elveszítik a nedvességet, mint a talajon termesztett társaik, így a mulcsozás mellett érdemes csepegtető rendszert kiépíteni, és ezzel öntözni.

Felejtsük el a betont!

Ha a kerti ágyásokat zúzott kővel, téglával, vagy betonnal borítottuk, mindenképpen távolítsuk el azt a nyári forróság előtt. Ezek a burkolatok felmelegednek a napsütésben, majd a hőt kisugározzák, ami „városi hősziget” hatást eredményez a kertben. Jobb megoldás lehet, ha a kerti ágyásokat pázsitfűvel vagy szerves mulccsal vesszük körül.

Veteményes az árnyékban

Szélsőséges hőség idején érdemes árnyékolni a kertet, ezáltal akár 10 fokkal is csökkenthetjük a helyi hőmérsékletet. A kertet lefedhetjük speciális árnyékoló anyaggal, de akár régi lepedőt vagy függönyt is felhasználhatunk erre a célra. Az árnyékoló szövetet stabilan rögzítsük a nagy szél ellen, és tegyük kellően magasra, hogy a kert megfelelően szellőzzön. Extrém időjárási körülmények között még a paradicsomnak, a paprikának és a töknek is jót tesz az árnyékolás.

Állítsuk fal mellé

Mivel a balkonon nevelt növények cserépben és balkonládában kapnak helyet, sokkal hamarabb kiszáradnak. Már azzal sokat segíthetünk, ha a hőségek idején árnyékos helyre tesszük őket. A legjobb, ha az épület vagy a fák, magas bokrok keleti oldalára helyezzük őket á, ahol a délutáni hőségben árnyékot kapnak.

Fessük le a fóliát

Ha a növényeink fóliasátorban vannak, érdemes lefesteni a fóliát, hogy csökkentsük a besugárzás erősségét. Ilyenkor fehér mésztejjel célszerű lefújni, mivel ez szórt fényt biztosít. Ha most tervezünk télikertet vagy kis üvegházat építeni, érdemes diffúz üveget használni, amely télen segíti a fény jobb behatolását, míg nyáron szűri a fényt.

Naptejet a növényre

Figyeljünk az időjárásra, és ha jön a nagy meleg, reggelente hintsük meg a növényeket fahamuval. A fahamu nemcsak foszforban, káliumban és nyomelemekben gazdag, hanem serkenti a növények természetes fejlődését is, emellett megtöri a fényt. Ne feledjük, hogy az eső lemossa, ezért időnként meg kell ismételni az eljárást.

Öntözzünk zsákokkal

A nyári meleg és a szárazság nagyon megviseli a fiatal gyümölcs- és díszfákat is. A heti többszörös öntözést könnyen kiválthatjuk öntözőzsákok segítségével. Miután feltöltöttük a zsákot, gyártótól függően 4-12 óra alatt csöpögteti ki a teljes vízmennyiséget a fa tövében, ezáltal a víz mélyen eljut a növény gyökereihez, emellett csökkenti a párolgási veszteséget is. Nagy aszályban érdemes az idősebb fákhoz két-három zsákot is tenni, így nagyobb mennyiségű vizet is biztosíthatunk számukra.

Szedjük le időben 

Az érett terméseket minél hamarabb szedjük le! Erre azért van szükség, mert ha a termés eléri a betakarítás idejét, továbbra is vizet von el az anyanövénytől, ami csökkenti a következő év termőrügyeinek és termőképleteinek kialakulását. Hasonlóképpen figyeljük a többi zöldségnövényünket is: ha időben leszedjük a paradicsom, paprika és dinnye terméseit, beleértve a sérülteket is, hatékonyan csökkenthetjük a növények hő- és vízterhelését.

 

Forrás: www.siposgazda.hu

Szöveg: Reiter Georgina

origo.hu

Mutatjuk a tökéletes citromtorta receptjét, három egyszerű lépésben

ripost.hu

"95 kilót fogytam azzal, hogy egy dolgon változtattam: már így eszem"

borsonline.hu

Mindjárt leszakad az ég, de jön nagyobb baj is! 5 magyar településen másodfokúra emelték a riasztást

vg.hu

Biztonsági hálóval védik az olivaolajat a szupermarketekben

ripost.hu

Rossz hír érkezett a Horvátországba készülő magyarok számára

mandiner.hu

Csúnyán ütik-vágják a cseheket, amiért a magyarok mellett döntöttek

ripost.hu

Kitálalt a profi betörő: ez a 6 biztonsági hiba, amit mindenki elkövet otthon

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. június 29-július 5.: Nosztalgikus hangulatba kerül mindenki

ripost.hu

Dárdai Márton ráfizethet az Eb-re: válaszút elé állították

ripost.hu

Lenyűgöző IQ-d van, ha legalább 7 kérdésre helyesen válaszolsz

ripost.hu

„Ne avassátok már szentté...” - szétszedik a koncertje miatt az RTL sztárját

ripost.hu

Vírusjárvány tört ki egy népszerű olasz üdülőhelyen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Virágözönnel hálálja meg a petúnia, ha így gondozod a töveket

OTTHONKA

Készítsd a kerted a kánikulára: spórolj a vízzel, mutatjuk, hogyan

OTTHONKA

Érkezik a pokoli forróság így hűtsd le fillérekből a lakást

OTTHONKA

Rozsdás a muskátli levele? Így mentsd meg, hogy újra egészséges legyen

OTTHONKA

Így lehet kinyitni nejlonzacskóval egy borosüveget

OTTHONKA

Nem akar a zsúfolt agglomerációba költözni? Irány Kóka!

OTTHONKA

Így szüreteld és tárold a levendulát

OTTHONKA

Tépkedd le a paradicsom levelét, eszméletlen, ami történni fog