Létrehozva: 2024.06.03.

Így kell gondozni a rózsát, hogy egész nyáron ontsa a virágait

Minden kertnek elmaradhatatlan része a rózsa, hiszen pompás virágaival gyönyörű látványt nyújt. Ha jól bánsz vele, egészen októberig virágozni fog; mutatjuk, mit kell tenned!

Idén a rózsa is korábban bontotta a szirmait, az első virágzás már javában zajlik. Sokszor megesik, hogy ezután az első hullám után nem hoz több virágot a bokor; ez azért van, mert ilyenkor nagyobb figyelmet kell fordítani a növényekre. Ha elhanyagolják, a rózsa nemcsak kevesebb virágot hoz, de hajlamosabb lesz a betegségekre is. Mutatjuk, nyáron mit kell tenned a rózsabokraiddal, hogy sokáig virágozzanak!

Close-up.,Selective,Focus,On,Hands,Of,Gardener-florist,,Horticulturist,Using,Garden
Nyáron is érdemes metszeni a rózsát! Fotó: Taras Grebinets /  Shutterstock

Pótold a tápanyagot

A virágzás rengeteg energiát kivesz a növényből, ezért legkésőbb az első hullám után trágyázd meg a rózsabokrokat. Ehhez használhatsz érett komposztot, szerves trágyát, műtrágyát is. Kapáld körbe a talajt a rózsabokor körül, és szórd ki a trágyát, majd forgasd be a földbe, és alaposan locsold meg a növényt. 

Öntözd rendszeresen

A rózsának igen nagy a vízigénye, és nemcsak az ültetés után; érdemes az idősebb bokrokat is 10-12 naponta alaposan meglocsolni, ha esőmentes időszak van. Különösen a nagy nyári hőségben kell erre odafigyelni. Ne szórófejjel, hanem kannával locsold, hogy a levelekre ne juttass ki vizet, ezzel ugyanis megnőhet a gombabetegségek esélye. Egy-egy rózsatő körülbelül 10-15 liter vizet igényel egy locsolásnál, ennyit öntözz ki a tövükhöz.

Nyáron is kell metszeni

Persze ilyenkor nem annyira drasztikusan, mint tavasszal, de az elnyílt virágokat, elhalt, elszárad ágakat, leveleket vissza kell vágni, hiszen ezzel biztosíthatod a folyamatos virágzást. Az elnyílt virágfejeket úgy vágd le, hogy csak két-három levél maradjon meg mögöttük.

Védd a betegségektől és a kártevőktől

Elsősorban a növény immunrendszerét erősítsd, vagyis rendszeresen öntözd, adj neki tápanyagot, hiszen a betegségek egy erős növényt kevésbé tudnak legyengíteni. Emellett is lehet, hogy megtámadják a kártevők: a rózsa legnagyobb ellenségei a levéltetvek, a levélsodró rózsadarázs, a rózsa kabóca és rózsa szabóméh. Ezek ellen felszívódó rovarölőszerrel védekezhetsz. A gombabetegségek is megtámadhatják a rózsáidat, leggyakrabban peronoszpórával, lisztharmattal találkozhatsz; ezek ellen gombaölőszerekkel tudsz védekezni. Akár kártevőről, akár betegségről van szó, fontos, hogy időben észrevedd, ezért gyakran nézd át a rózsa leveleit. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek