kulcsár edina
Az egyik legnépszerűbb zöldség a konyhakertben, és nem véletlen, hiszen kezdő kertészeknek is sikerélményt hoz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem érdemel meg egy kis gondoskodást...
Ha folyton növő paradicsomot ültettél, akkor egész nyáron szüretelheted a friss termést; egy négyzetméteren akár négy-hat kiló paradicsomot is adnak a növények. Ehhez azonban az kell, hogy ne csak locsold, de metszd is a paradicsomot. Mutatjuk, miért, és azt is, hogyan.
Elvonják a hajtások az energiát
A folyton növő paradicsomnak érdemes támrendszert építeni már az ültetéskor, vagy legalább egy karót leszúrni mellé, hogy ne törjön el, a vegetációs időszak során végig és és folyamatosan kötözni kell. Emellett azonban nem szabad megfeledkezni a rendszeres kacsolásról, vagyis a hónaljhajtások eltávolításáról se. Ezek a hajtások a levélnyél és a szár között jönnek elő, és rövid időn belül hatalmasra nőhetnek. Ez a növekedés pedig annyira elveszi a növény energiáját, hogy kisebb és kevesebb termést fog érlelni.
Hajlamosabb lesz elkapni a gombás betegségeket
A gombás fertőzések párás időben a paradicsomot se kímélik, ezért is tanácsos inkább a növények tövét, semmint a levelüket locsolni. Emellett a betegségek ellen azzal is sokat védekezhetsz, ha nem hagyod, hogy elburjánozzon a növény, és ennek az egyik legjobb módja, ha kimetszed a hónaljhajtásokat. Ugyanis ha túl dús a lombozat, a levelek összefüggő, zárt teret alkotnak, nem tudnak kiszáradni, és a párás, nedves környezetben könnyebben terjednek a különféle gombás fertőzések is.
A kisebbeket törd, a nagyobbakat metszd
A képen látható helyeket fésüld át a paradicsomodon, és ahol a levélnyél és a szár között kis hajtást látsz, azt egyszerűen oda-vissza mozgatással törd ki. Megeshet, hogy nem vettél észre időben egy-két hónaljhajtást, és már akkorára nőttek, mint a rendes hajtás – ezeket már ne próbáld törni, mert sérülhet a paradicsomnövény szára is. Ezeket a nagyobb hajtásokat metszőollóval tudod levágni.