
A mosogatógép sem mindenható: Jól jöhet a konyhában ez a néhány trükk
Ha többnyire mosogatógépet használsz, akkor is jó, ha emlékszel a legjobb kézi mosogatási trükkökre. Mutatjuk is!
Te is folyton mosogatógéppel mosogatsz? Természetesen akkor is szükséged lehet a régi jól bevált módszerre, a kézi mosogatásra. Visszanyúlunk a korábbi tudáshoz, mutatjuk a trükköket, hogyan lesz gyorsan, hatékonyan és tökéletesen tiszta minden.

Mosogass műanyag edényben
Ha nem folyóvíz alatt mosogatsz, akkor energiát és vizet és időt is megtakarítasz. Ha nem használsz műanyagedényt, akkor béleld ki a mosogatót gumi vagy műanyag szőnyeggel.
Fontos, hogy helyesen szárítsd meg az edényeket!
A vízcseppek felfogásához tegyél egy tálcát vagy tepsit a szárítórács alá. Ha pereme is van, akkor nem fog a lefolyó víz a munkalapra csordogálni. És nem lesz penészes a tálca. Ellenállóbb, mint a konyharuha vagy a gumitálca.
Használj nagyon forró vizet!
A mosogató edénybe a lehető legforróbb vizet engedd bele. Elegendő lesz 1-2 nyomásnyi mosogatószer. Spórolhatsz a szerrel, így még gazdaságosabb is, mintha a szivacsra nyomnád. A forró vizes mosogatás a poharak, üvegedények és ezüst esetében nagyon hasznos, mert utána az eszközök folt és csíkmentesre száradnak.
Fontos a sorrend is!
Nem mindegy milyen sorrendben mosogatsz, kezdd a kristály, üvegedényekkel, átlátszó üvegtányérokkal, majd jöhetnek a tányérok, evőeszközök, tálalóedények. Végére hagyd a legzsírosabb tálalóedényeket, és a fazekakat, egyéb edényeket. Természetesen a vizet többször is cseréld le, de egyszerre 5-6 edényt is leöblíthetsz a forró csapvízzel. A pohár külsejével, a tányér hátuljával kezdj, utoljára öblítsd le a az evő és ivófelületeket.
Segítségedre lehet a só
Érdemes egyes edényeket, serpenyőket azonnal a használat után elmosogatni. Ilyenkor a só nagy segítség, mint természetes anyag. A zsírok ellensége. Egy sós száraz szivacs segítségével dörzsöld át ezeket a piszkos edényeket. Így tüntetheted el leggyorsabban a szennyeződéset a felületről.
A hideg víz is hasznos
Vannak olyan ételek, melyeket nem jó meleg vízzel lemosni. Több tejtermék és a keményítő is gumiszerűvé alakul.
Így mosogasd a nagyon piszkos és zsíros edényeket
Az edénybe tegyél vizet és 1/4 rész erős mosószert, ha lehet, por formában, de a szódabikarbóna is szuper megoldás. Forrald fel a keveréket, majd zárd el a gázt és hagyd az edényt ázni jó egy óra hosszan. Szabadulj meg a maradék zsiradéktól egy gumi spatulával, és a szokásos módon mosogasd, és öblítsd el az edényt.
Az odaégett szennyeződést is tüntesd el
Tapadásmentes bevonat nélküli, erősen odaégett edény esetében tegyél bele hideg vizet és 3 evőkanál sót. Hagyd ázni egész éjszakára. Majd forrald fel a vizet, és az égési nyomok nagy része azonnal el is eltűnik. Előfordulhat ugyanakkor, hogy többször meg kell ismételni ezt a folyamatot. A végén mosogasd el, és öblítsd el az edényt. Természetesen a mosogatáshoz jó, ha használsz gumikesztyűt is, ne sérüljön a bőröd.







