tóth gabi
A banán héja általában a kukában landol, pedig nem kellene,hogy ez így legyen! Mutatunk néhány lehetőséget, hogy mire használhatod.
A banán héja rendkívül gazdag tápanyagokban, rostanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban is: kálium, magnézium, mangán, rengeteg antioxidáns, és karotinoid, fehérjéa, B6- és B12-vitamin található benne. Meglepő, de a biobanán héját akár meg is lehet enni. Természetesen a messziről ide szállított és vegyszerekkel kezelt banán héja nem való fogyasztásra, viszont így is rengeteg mindenre használhatod. Íme, néhány remek ötlet:
Ha megetted a puha, édes gyümölcsöt, a megmaradt héjával kend át a bőrödet. Kezdd az arcoddal, majd ápold le vele a kezedet, könyöködet, lábad szárát. A benne lévő antioxidánsok nem csak fertőtlenítik, de hatóanyagai táplálják, puhítják, ránctalanítják is a bőrt. Hasznos a banánhéj pattanások, aknék, pikkelysömör ellen is. Nyáron enyhíti a rovarcsípések okozta fájdalmat.
Készítsd be a fürdőszobába az elfogyasztott gyümölcs héját, és a fehér belső felével, fogmosás után, naponta többször dörzsöld be alaposan a fogadat. Remekül és vegyszermentesen fehéríti a fogat.
Gyulladáscsökkentőként is alkalmazhatod: aranyér esetén kend be vele a problémás területet naponta kétszer.
Kezeden, lábfejeden kezeld banánhéjjal a bőr rendellenességeit. Naponta többször kend be a banánhéj belsejével, vagy éjszakára pakolásként hagyd a banánhéjat - fóliával rögzítve - az érintett felületen.
Szabadítsd meg a cipőt a szennyeződéstől, a banánhéj belső részével dörzsöld át figyelmesen a cipőt. Töröld át sima ronggyal a teljes felületet, és szabadítsd meg az esetleges apró banán maradékoktól, tedd a cipőt csillogóvá.
Fogd meg a banán héját a puha oldalával fényesre simogathatod egyesével a növények levelét. Leporolja, megtisztítja és egészséges fényt ad nekik a gyümölcs héja.