Létrehozva: 2023.10.04.

Most szórj mustármagot a kertedbe, bő termésed lesz tavasszal

Bár már a legtöbb konyhakertben kiürültek az ágyások, még bőven akad odakint feladat, hiszen most teheted a legtöbbet azért, hogy jövőre egészséges növényeid, és rengeteg termésed legyen. Ezzel a trükkel ráadásul a gyomoktól is megszabadulhatsz...

Ahhoz, hogy minden évben szép zöldségeid legyenek, fontos a talajjal is foglalkozni; ennek az ideje pedig ősszel van. Túl azon, hogy gyommentesen tartod, fellazítod, és talajtípustól függően évente vagy kétévente bőségesen megtrágyázod, némi mustármaggal is jelentősen javíthatsz a minőségén. Érdemes máris megkezdeni a mustár vetését, hiszen így tudja a legbiztosabban kifejteni a jótékony hatásait. Ugyanis a most vetett mustárnak még bőven lesz ideje a fagyokig dús zöldfelületet nevelni, de még virágzás előtt el is fog fagyni. Számtalan előnye van, ha nem hagyod üresen télire a kertet, hanem mustárt ültetsz bele; ezeket szedtük össze.

Érdemes ősszel mustárt ültetni a kertedbe! Fotó: Pixabay.com

Táplálja a talajt

A mustár zöld leveleivel hónapokig díszíti a kiürült konyhakertet, de nem ez a fő funkciója, hanem az, hogy miután az első fagyok miatt elfonnyadnak a levelek, szárak, tavasszal a talajba forgatva kiváló tápanyagforrás lesz az ültetendő növényeidnek. Addigra a mustár maradványai annyira elvékonyodnak, elbomlanak, hogy egyszerűen csak be kell őket forgatni a földbe, még a szára is szétmállik apró darabokra, így nem kell attól tartanod, hogy útban lesz, amikor majd ültetni szeretnél. Ám mielőtt elfagyna, a mustár még egy dologgal javítja a talajt: gyökerei nem engedik, hogy az értékes tápanyagok a mélyebb rétegekbe szivárogjanak, emellett pedig porhanyóssá, könnyebben megmunkálhatóvá teszik a talajt.

Megtartja a vizet

Ha száraz a tél, jó, ha van talajtakaró növény a kertedben, hiszen dús levélzetével megakadályozza a párolgást, és megköti a csapadékot. Miután pedig elfagyott, természetes mulcsként védi a kerted talaját a kiszáradástól.

Gyommentes marad a kerted

A mustár látványosan gyorsan fejlődik, néhány nap alatt ki is kel, és hamar megnő. Ez a vastag, egybefüggő zöld takaró esélyt sem ad az őszi hónapokban a gyomnövényeknek, tavasszal pedig a talajon maradt, elhalt részek miatt nem tud gyomosodni a terület. 

Elintézi a kártevőket

Nem kell senkinek bemutatni a mustár erős, csípős illatát; illóanyagainak köszönhetően, ha a kertbe veted, természetes talajfertőtlenítőként fog működni. Gyökerei olyan anyagokat juttatnak a földbe, amik a talajban áttelelő kártevőket, például a fonalférgeket megtizedelik.

Így vesd:

Első körben figyeld az időjárást; ha már nem várhatóak nagy melegek, akkor érdemes elvetni, ugyanis hőségben túl gyorsan nő, nem fejleszt dús lombot, és hamar virágozni kezd. Vetés előtt munkáld meg a talajt, vagyis ásóval lazítsd fel, gereblyézd el, majd egyszerűen csak szórd ki minél sűrűbben a mustármagokat a földre. Egy-két centi földdel takard be – a legegyszerűbb, ha a magok szórása után átgereblyézed az ágyásokat –, majd locsold meg jó alaposan a területet. Ha már kikelt, nem kell öntözni, de ha nagy a szárazság, egy kevés vízért hálás lesz. Arra azonban figyelj, hogy ne hozzon virágot a mustárod, mert akkor túl kemény lesz már a szára, és nem tudod tavasszal visszadolgozni a földbe. Ha nem fagy el virágzás előtt, akkor nyírd le a mustárt fűnyíróval, és a nyesedéket hagyd a kertben.

 

 

 

origo.hu

Drámai események történtek a Haladás focicsapatánál

origo.hu

Kiadta a parancsot Putyin, véres bosszú jön

hirtv.hu

Itt a magyarázat Magyar Péter minősíthetetlen viselkedésére + videó

ripost.hu

Bikiniben mutatta meg brutális dekoltázsát és kerek fenekét az Exatlon bombázója - videó

magyarnemzet.hu

Lehet egy tippje, tíz ukrán menekültből mennyi dolgozik Németországban

ripost.hu

Feje tetejére áll a világ, de 4 csillagjegy számára fantasztikus időszak következik Európa főboszorkánya szerint

mindmegette.hu

Az air fryerek egészségügyi mellékhatásai, amikről senki nem beszél

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Lehetetlen IQ teszt: zseni vagy, ha meg tudod oldani

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Ez az egyszerű virág megmenti a veteményest, ültess minél többet belőle!

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Vegyen nyaralót közel a strandhoz! Segítünk!

OTTHONKA

Támad a dióburok-fúrólégy! Így veheted fel ellene a harcot!

OTTHONKA

Nem is hitted volna, mi mindenre jó a csalán leve

OTTHONKA

Ezt rontja el mindenki, amikor otthon mossa az autóját, te ne tedd!