Létrehozva: 2023.09.27.

Ezt kell most tenned, ha szeretnél jövőre saját fügebokrot

A gyümölcse finom, egészséges, és aranyáron mérik a boltban; érdemes tehát a kertben nevelni! A füge nem igényel nagy gondoskodást, gyorsan nő, és könnyen szaporítható. Mutatjuk, hogyan csináld!

Egyre többen tartanak a kertjükben fügenövényt, amit nevelhetsz fának is, de a legtöbben inkább bokorrá metszik – ugyanis olyan hatalmasra nőhet faként, hogy nem tudod leszüretelni a termést néhány év múlva. A bokor hatalmas leveleivel jól mutat a kertben, óriásira terebélyesedik idővel, de főleg a termése miatt érdemes ültetni. Első termése júliusban érik, ekkor még kevesebb gyümölcsöt hoz, majd második körben, szeptember elején jön a másodtermés, amikor rengeteget szüretelhetsz; és ha nem jönnek fagyok, még október végére is beérik egy nagy adag. A füge gyümölcse igazi csemege, ha boltban veszed, igencsak drága, többnyire nem is kilós kiszerelésben, hanem darabáron tudod megvenni. Nem vitás, hogy érdemes ilyen bokrot tartani a kertben, főleg, hogy egyszerű a gondozása, viszonylag kevés a kártevője, és két-három év alatt termőre is fordul. Ha nem szeretnél kertészetből csemetét venni, viszont tudsz néhány ágat szerezni, akkor magad is szaporíthatod; így jövő őszre már életerős, kiültethető kis fügebokrod lehet. Mutatjuk lépésről lépésre, hogy mit kell tenned!

Fig,Tree,(ficus,Carica),In,Pot,With,White,Background
Könnyen szaporítható dugványozással a fügebokor. Fotó: celiachen /  Shutterstock

Kétéves vesszőt válassz

Ahhoz, hogy sikeres legyen a dugványozás, vagyis néhány héten belül a vessző gyökereket hozzon, nem mindegy, hogy milyen vesszővel dolgozol. A legjobbak azok, amik egy-két évesek, vagyis ujjnyi vastagok. Amikor mész a bokorhoz válogatni, ezekből szedj.

Nem mindegy, mekkora

Vágj le a bokorról egy kétujjnyi ágat, majd darabold fel metszőollóval 15-20 centis darabokra úgy, hogy mindegyik darabon legalább 3 rügy legyen. Ferde vágást ejts a vesszőn, hogy könnyebb legyen a gyökeresedés, és fontos, hogy jegyezd meg, a levágott darabok melyik fele állt felfelé. Ugyanis ha fejjel lefelé duggatod el őket, nem fognak begyökeresedni. Ezután még ott, a bokor mellett célszerű leszedni a leveleket; egyet se hagyj rajtuk, hiszen nem egy élő növényt, hanem dugványt fogsz gondozni, a vesszőnek semmi szüksége a levélre. Ha rajta marad, nem marad energiája a dugványnak a gyökerekre.

A virágföld nem jó

A legnagyobb hiba dugványozásnál, ha tápanyagdús virágföldbe szúrod le a füge vesszőket, hiszen így nagyobb lesz a rothadás esélye. A vesszőknek nedves közeg kell, amit biztosíthatsz perlittel vagy kókuszrosttal, vagy pedig homok és virágföld 2:1 arányú keverékével. Bármit használsz, mielőtt beleszúrod a dugványokat, jó alaposan tömörítsd; erre azért van szükség, hogy a vesszők minden oldala folyamatosan érintkezzen a nedves közeggel. Ezután már nincs más dolgod, mint leszúrni a tömör homokba a vesszőket úgy, hogy két rügy legalább a föld alatt legyen.

Reproduce,Fig,Tree,By,Cutting.,Fig,Tree,With,Root,Cutting
Ha már megjelentek a levelek, ültesd át cserépbe a dugványokat! Fotó: La Huertina De Toni /  Shutterstock

Víz nem, de pára kell nekik

A dugványok locsolásával óvatosan kell bánni, ha túl sok vizet kapnak, rothadás lehet a vége. A homok mindig legyen éppen csak nedves. A dugványok párás környezetben fejlődnek a legjobban, ezért érdemes a cserépre fóliát borítani, vagy egyesével a leszúrt vesszőkre ásványvizes palack levágott tetejét úgy, hogy a kupakot lecsavarod róla.

Négy-öt hét alatt beindulnak a dugványok

Ha átlátszó edénybe, például ásványvizes palack levágott aljába szúrtad a vesszőket, akkor ennyi idő után látni fogod a gyökérkezdeményeket. A cserépbe duggatott vesszőknél a legbiztosabb jele, hogy beindult a folyamat, hogy a föld feletti rügyekből hajtások indulnak meg, később az új levelek is megjelennek. Ilyenkor már érdemes a kis növényeket átültetni egy-egy közepes cserépbe, virágföldbe, és innentől kezdve rendszeresen locsolni. A füge csemetéket tavasszal még nem tanácsos kiültetni, várd meg, míg a gyökerek teljesen átszövik a cserepet – inkább ősszel ültesd ki őket a kertbe, de a fagyok ellen mindenképpen takard le őket avarral, vagy mulccsal.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ön tudja, hogy ki festette ezeket a híres festményeket?

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

mandiner.hu

Politikai kalandtúra megdöbbentő találkozással a végén

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

mandiner.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott: a gyanús családi cégről nem, „budapesti városokról” azonban beszél (VIDEÓ)

origo.hu

Dadog, makog, összevissza beszél a zavarba jött Cseh "Katka" - videó

mindmegette.hu

6 gyorsan összedobható sütemény, ha nem szeretnél a majálison feleslegesen pénzt költeni

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

OTTHONKA

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt

OTTHONKA

Közel a belvároshoz kétszobás lakás, csupán 35,8 millióért

OTTHONKA

Most szedd az akácvirágot! Gyógyító ereje van!