Létrehozva: 2023.10.07.

Készítsd elő most a gyepet, jövőre is gyönyörű lesz a kert

Bár már itt az ősz, ahhoz, hogy jövőre szép legyen a pázsitod, most kell lefektetned az alapokat! Akárcsak a többi növényt a kertben, a gyepet is fel kell készítened a télre...

Még rengeteg munka akad a kertben, legyen szó akár a fákról, akár a konyhakertről vagy a dísznövényekről – de fontos, hogy a pázsitról se feledkezz meg, hiszen az őszi enyhe napok a legideálisabbak ahhoz, hogy felkészítsd a következő szezonra a gyepszőnyegedet. A 365. reblog.hu csokorba gyűjtötte a legfontosabb teendőket; mutatjuk az őszi gyepgondozás lépéseit!

Most kell felkészíteni a gyepet az őszre! Fotó: Fotó: Pixabay

Most kell vetni

Ha még nincs pázsitod, ez az időszak a legalkalmasabb arra, hogy elvesd a magokat, hiszen így lesz idejük az új növényeknek kibújni és megerősödni még a fagyok előtt. Ha már telepítettél gyepet, de itt-ott foltos, akkor a pótlást is most végezd el. Újravetésnél először is tisztítsd meg a területet az elhalt növényektől, majd szórd ki a fűmagot, és hints egy vékony réteg homokot a tetejére. Arra figyelj, hogy a füvesítést legkésőbb az első talaj menti fagyok előtt négy héttel lehet elvégezni.

Juttass levegőt a gyökereknek

Vagyis most kell elvégezned a gyepszellőztetést. Ennek a műveletnek a lényege, hogy eltávolítsd az összefilcesedett, száraz szálakat a fűszálak tövéről, és egyúttal a mohától is megszabadítsd a pázsitot. Ezáltal a fűszálak alsó részéhez és a gyökerekhez is több oxigén fog eljutni, több fényt kapnak a növények, és jövőre szebb, erősebb lesz a pázsitod.

Lazítsd a talajt, ha kell

Sokan összekeverik ezt a műveletet a gyepszellőztetéssel, hiszen hasonló eszköz szükséges hozzá, de messze nem ugyanarról szól. A lazításra akkor van szükség, ha összetömörödött a talaj a gyepszőnyeg alatt, és emiatt megromlott a vízáteresztőképessége. Ha nincs hozzá megfelelő eszközöd, egy vasvillát vagy ásóvillát is használhatsz: egyszerűen csak szúrd 8-10 centi mélyen az összetömörödött talajba, mozgasd meg egy kicsit előre-hátra, majd húzd ki. Így dolgozd át az egész területet. Bár hosszadalmas, és nehéz munka, a gyeped hálás lesz érte jövőre!

Még utoljára vedd elő a fűnyírót

A tél előtti utolsó nyírásnál állítsd magasabbra a fűnyíró vágási magasságát, mint nyáron, mert ha túl rövidre vágod a fűszálakat, nem tudnak megerősödni a fagyok előtt, és lassabban nőnek. Az ideális az 5 centis magasság.

Pótold a tápanyagot

Az ősz a gyep életében is a trágyázást jelenti, de fontos, hogy ezt mindig a nyírás után végezd el. Vásárláskor arra figyelj, hogy őszi gyeptrágyát vegyél, mert nem ugyanazokra a tápanyagokra van szükségük a fűszálaknak ilyenkor, mint tavasszal, hiszen most a gyökereket kell megerősíteni, ehhez pedig a növényeknek főleg káliumra van szükségük, és kevesebb nitrogénre, mint tavasszal. 

Tartsd tisztán a területet

A pázsitról rendszeresen húzd le a lehullott faleveleket, mert alattuk elhalnak a fűszálak, bemohásodhat a gyep, és idővel barna foltok jelenhetnek meg rajta. A gereblyézéssel egyúttal az esetleges mohásodást is meg tudod akadályozni. Érdemes lombseprűt használni, hogy ezzel is kíméld a füvet.

Igazítsd ki a talajhibákat

Őszre könnyen lehet, hogy leharcolt lesz a terület a gyepszőnyeg alatt a nyári igénybevételtől: gödrök, mélyedések tarkíthatják. A kiegyenlítéshez készíts keveréket három rész földből, hat rész homokból és egy rész komposztból; ezzel töltsd fel a lyukakat, majd simítsd el a gereblye fokával. 

Védd a betegségektől, kártevőktől

Mint mindennek a kertben, a fűnek is vannak természetes ellenségei, nem kímélik a gombabetegségek és a talajlakó rovarok – utóbbiak közül a leggyakoribb a fonálféreg, valamint a gyökereket pusztító lárvák. Ezek ellen védekezésképpen áshatsz le a földbe burgonyát vagy sárgarépát, mert ezek csaliként magukhoz vonzzák a kártevőket. A talajlakó rovarok elleni védekezés azért is fontos, mert ezek a vakond fő táplálékai, ami rengeteg bosszúságot okozhat, ha összevissza feltúrja a kertedet.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

F1 Miami Nagydíj: Verstappen hibája és egy baleset történelmi sikerhez vezetett

origo.hu

Borzalmas képeken a háború pusztításai - itt vannak a legújabb fotók

borsonline.hu

Tóth Gabinak kellett segítenie, rettenetes dolog történt Tóth Verával

magyarnemzet.hu

A Liverpool sztárja kiakadt, törölte az összes klubbal kapcsolatos posztját

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

hirtv.hu

Jogsértést követtek el Magyar Péterék

origo.hu

Szívszorító posztban üzent Vajna Tímea

travelo.hu

Nem találnád ki, kik lopták el az aranyhalakat ebből a gyógyfürdőből!

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Ebbe a luxuslakásba csak beköltözni kell!

OTTHONKA

Kukacos lesz-e idén a cseresznye, különös megállapítást tett egy gazda

OTTHONKA

Erre figyelj, ha ősz óta nem használtad a fűnyíród

OTTHONKA

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést