RETRO RÁDIÓ

Most akkor ehető, vagy tényleg mérgező a zöldparadicsom?

Létrehozva2023. 09. 02. 15:30

Kár lenne kidobni a még nem érett, zöld termést, hiszen a belőle készült savanyúság nagyon finom! Ám a legtöbben elbizonytalanodnak, jó ötlet-e eltenni, hiszen sokan úgy tudják, mérgező a zöld paradicsom. Utánajártunk, van-e alapjuk az aggodalmaknak.

Még bőven van ideje beérni a paradicsomoknak a bokrokon, de ősszel felmerülhet a kérdés, hogy mi legyen a zöld, éretlen szemekkel. A legkézenfekvőbb megoldás az, hogy készüljön belőlük savanyúság télire; azonban az utóbbi években rengeteget hallani arról, hogy mérgező az éretlen paradicsom, ezért sokan inkább nem merik elkészíteni ezt a csemegét. Bár annyiban igazuk van, hogy tartalmaz méreganyagokat, ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy egyáltalán nem szabad a belőle készült ételeket enni.

Selective,Focus.,Jars,Of,Salted,Green,Tomatoes.,Fermentation,Of,Green
Valóban nem lenne szabad zöld paradicsomot enni? Fotó: Sunvic /  Shutterstock

A szolanin jelenti a veszélyt

Az éretlen paradicsomban nagy mennyiségben található meg ez az alkaloid, melynek célja, hogy védje az éretlen termést; így keserű ízt kölcsönöz a zöldségnek. Ugyanez található meg egyébként a bezöldült, éretlen krumpliban is. De nemcsak keserű, hanem mérgező is ez az anyag, ezért kell kidobni a megzöldült krumplit.

Akár halálos is lehet

A paradicsom zöld részeiben megtalálható szolanin tehát mérgezést okoz, ha túl nagy mennyiségben fogyasztunk belőle: hasmenés, gyomorproblémák, álmosság, nehézlégzés az első tünetek, ha 200 mg szolanint fogyasztott valaki. Ha ennél többet, az már károsítja a központi idegrendszert: görcsöket, bénulást okozhat. 400 mg és a feletti dózis pedig halálos is lehet.

A mennyiség a lényeg

100 gramm zöld paradicsomban 9-32 mg szolanin található, vagyis a mérgezéshez 62,5 dekagramm zöld paradicsomot kellene megenni. Ennél kisebb mennyiségben fogyasztva egyáltalán nem ártalmas a zöld paradicsom; annak pedig, hogy valaki egy ültő helyében több, mint fél kilót megegyen belőle, kicsi az esélye, hiszen elég keserű a zöld termés. Ahogy érik a paradicsom, úgy csökken a szolanintartalma, de még az érettben is található valamennyi: igaz, a mérgezéshez egyszerre 29 kiló paradicsomot kellene, hogy megegyünk.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.