tóth gabi
Kár lenne kidobni a még nem érett, zöld termést, hiszen a belőle készült savanyúság nagyon finom! Ám a legtöbben elbizonytalanodnak, jó ötlet-e eltenni, hiszen sokan úgy tudják, mérgező a zöld paradicsom. Utánajártunk, van-e alapjuk az aggodalmaknak.
Még bőven van ideje beérni a paradicsomoknak a bokrokon, de ősszel felmerülhet a kérdés, hogy mi legyen a zöld, éretlen szemekkel. A legkézenfekvőbb megoldás az, hogy készüljön belőlük savanyúság télire; azonban az utóbbi években rengeteget hallani arról, hogy mérgező az éretlen paradicsom, ezért sokan inkább nem merik elkészíteni ezt a csemegét. Bár annyiban igazuk van, hogy tartalmaz méreganyagokat, ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy egyáltalán nem szabad a belőle készült ételeket enni.
A szolanin jelenti a veszélyt
Az éretlen paradicsomban nagy mennyiségben található meg ez az alkaloid, melynek célja, hogy védje az éretlen termést; így keserű ízt kölcsönöz a zöldségnek. Ugyanez található meg egyébként a bezöldült, éretlen krumpliban is. De nemcsak keserű, hanem mérgező is ez az anyag, ezért kell kidobni a megzöldült krumplit.
Akár halálos is lehet
A paradicsom zöld részeiben megtalálható szolanin tehát mérgezést okoz, ha túl nagy mennyiségben fogyasztunk belőle: hasmenés, gyomorproblémák, álmosság, nehézlégzés az első tünetek, ha 200 mg szolanint fogyasztott valaki. Ha ennél többet, az már károsítja a központi idegrendszert: görcsöket, bénulást okozhat. 400 mg és a feletti dózis pedig halálos is lehet.
A mennyiség a lényeg
100 gramm zöld paradicsomban 9-32 mg szolanin található, vagyis a mérgezéshez 62,5 dekagramm zöld paradicsomot kellene megenni. Ennél kisebb mennyiségben fogyasztva egyáltalán nem ártalmas a zöld paradicsom; annak pedig, hogy valaki egy ültő helyében több, mint fél kilót megegyen belőle, kicsi az esélye, hiszen elég keserű a zöld termés. Ahogy érik a paradicsom, úgy csökken a szolanintartalma, de még az érettben is található valamennyi: igaz, a mérgezéshez egyszerre 29 kiló paradicsomot kellene, hogy megegyünk.