Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
Létrehozva: 2023.09.17.

Barnulnak ősszel a tujáid? Ez lehet az oka

Egy-két évtizede minden kertbe telepítettek tuját, és nem véletlen, hiszen mutatós, kevés gondozást igényel, és télen is zöld színfolt a kertben. Ám ha barnulni kezd, az nem jó jel...

Az elmúlt években kezdődött a tuják tömeges barnulása; bármerre is jársz az országban, mindenhol észrevehető a jelenség. Ezek az örökzöldek olyan vidékekről származnak, ahol hűvösebb van, mint hazánkban, magasabb a páratartalom, és több a csapadék is. Amikor egy-két évtizede divatba jöttek nálunk, még nem volt velük probléma, szépen fejlődtek, sok kertnek voltak a díszei; azonban a klímaváltozás miatt egyre forróbbak a nyarak, és a csapadék is kevesebb. Ez pedig megviselte a tujákat, sok kertben, parkban teljesen kipusztultak, máshol még csak most kezdenek barnulni. A barnulás nem mindig jelenti a növény végét; mutatjuk, mi minden lehet az oka, és azt is, hogy mit lehet tenni ellene!

Thujas,Or,Cypress,Damaged,From,Water,Deficiency,With,Withered,Leaves.
Országszerte probléma a tuják barnulása. Fotó: Grandpa / Shutterstock

Legyengül a növény

Tény, hogy a tujáknak is akadnak kártevői és kórokozói, de egy erős, jól karban tartott és egészséges fa könnyedén le tudná küzdeni a fertőzéseket. A forró nyarak, a kevés csapadék egyre csak gyengítik a növény ellenállóképességét, végül a kártevők és kórokozók miatt a barnulás egyre jobban elhatalmasodhat rajta, és könnyen az a vége, hogy elpusztul a tuja. A mostani időjárás mellett tehát érdemes sokkal jobban odafigyelni ezekre az örökzöldekre.

Kevés a víz és a tápanyag

Ha a tuja hajtásai barnulni kezdenek, a növény belsejében pedig sok-sok tűlevél lehullik, akkor első körben érdemes arra gyanakodni, hogy túl kevés vízhez jut. A tujákat érdemes rendszeresen öntözni, hiszen nagyon vízigényesek! Ezt a legtöbben nem is felejtik el, de a trágyázás sok kiskertben elmarad, ha dísznövényekről, díszfákról van szó. Pedig akárcsak a gyümölcsfák, ezek a növények is igénylik, hogy legalább évente, de inkább félévente pótoljuk a tápanyagot. Ezt megteheted műtrágya kiszórásával is, de a legjobb, ha szerves trágyát vagy érett komposztot juttatsz ki ősszel és tavasszal a fának; de lehet kapni az üzletekben tujához való tápoldatot is.

Elmarad a növényvédelem

A barnulást gyakran rovarkártevők okozzák, például pajzstetvek, levéltetvek, atkák, vagy a növény legnagyobb ellensége, a tuja aknázómoly. Sokan a sövénnyel nem nagyon foglalkoznak, csak amikor tavasszal és ősszel lenyírják, pedig a tujákat is érdemes rendszeresen permetezni. A pajzstetvek ellen a rovarok tavaszi és nyári rajzása előtt lehet a megfelelő rovarirtószerekkel védekezni, a levéltetvek ellen pedig folyamatosan egész évben, vagyis ahogy megtelepednek a növényen – ugyanez igaz az atkákra is. Érdemes a gombás megbetegedéseket is figyelni, és ha meglátod a jeleit a tuja levelein, gomba elleni permetszerrel kezelni a növényeket. Ezek közül a pikkelylevél-barnulás tavasszal, a kabatinás hajtáselhalás pedig ősszel támad.

Mi legyen, ha már barna?

Ha még csak néhány ágon kezdődött meg a barnulás, először is nézd át alaposan, látsz-e kártevőket rajta, vagy gombás megbetegedésre utaló jeleket. Ha ezeket nem tudod szemre megállapítani, vágj le egy darabot a hajtásból, vagy fotózd le, és mutasd meg a hozzád legközelebb lévő gazdaboltban, ahol beazonosítják a betegséget, és szert is adnak a leküzdésére. Bármi is támadta meg a tuját, még permetezés előtt vágd le a beteg növényi részeket, és égesd el őket, hogy ne fertőzzék meg a többi örökzöldet. Ha az egész fa megbarnult, akkor már sajnos menthetetlen; ezért nem marad más, csak kivágni, és ellenállóbb örökzöldet telepíteni a helyére, például közönséges tiszafát, örökzöld ezüstfát vagy kerti korallberkenyét.

 

origo.hu

Botrány a megnyitón: a biztonságiak kizavarták a német sportolókat az esőbe

ripost.hu

Ezek nem lehetnek majd a gyerekeknél szeptembertől az iskolában: itt a lista!

metropol.hu

Rajokban állnak a mentők a Balatonon: rettenetes, ami ott történt

hirtv.hu

A legnagyobb érdeklődést a frakcióvezetők vitája váltotta ki Tusványoson + videó

ripost.hu

„Harcosként emelkedsz fel az angyalok közé” – összeomlott a gyásztól a magyar olimpikon

magyarnemzet.hu

Elárulta a szakértő, hogy játszhatja ki Magyarország az ukránok olajstopját

ripost.hu

Most már hivatalos Harry herceg hazatérése: de vajon hogy fogadja őt a királyi család?

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. július 26.: az Ikreknek és az Oroszlánnak izgalmas találkozást, a Mérlegnek döntést hoz a péntek

ripost.hu

Akikért hiába teszel meg bármit: ez a 4 csillagjegy a leghálátlanabb mind közül

ripost.hu

Belép a Merkúr a Szűz jegyébe: ennek a 3 csillagjegynek segít rendbe hozni az életét

ripost.hu

Miért viselkedik így Milák Kristóf? Kitálalt a világbajnok legenda

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Virágözönnel hálálja meg a petúnia, ha így gondozod a töveket

OTTHONKA

Készítsd a kerted a kánikulára: spórolj a vízzel, mutatjuk, hogyan

OTTHONKA

Érkezik a pokoli forróság így hűtsd le fillérekből a lakást

OTTHONKA

Rozsdás a muskátli levele? Így mentsd meg, hogy újra egészséges legyen

OTTHONKA

Kenj krumplit az ablakra, hihetetlen lesz a hatás!

OTTHONKA

Így tudsz mini paradicsommal könnyedén fügét szaporítani

OTTHONKA

Ha ilyen szaga van a légkondinak, azonnal cselekedj, veszélyes lehet!

OTTHONKA

Ilyen szép ikerházat még nem látott!