Létrehozva: 2023.09.17.

Barnulnak ősszel a tujáid? Ez lehet az oka

Egy-két évtizede minden kertbe telepítettek tuját, és nem véletlen, hiszen mutatós, kevés gondozást igényel, és télen is zöld színfolt a kertben. Ám ha barnulni kezd, az nem jó jel...

Az elmúlt években kezdődött a tuják tömeges barnulása; bármerre is jársz az országban, mindenhol észrevehető a jelenség. Ezek az örökzöldek olyan vidékekről származnak, ahol hűvösebb van, mint hazánkban, magasabb a páratartalom, és több a csapadék is. Amikor egy-két évtizede divatba jöttek nálunk, még nem volt velük probléma, szépen fejlődtek, sok kertnek voltak a díszei; azonban a klímaváltozás miatt egyre forróbbak a nyarak, és a csapadék is kevesebb. Ez pedig megviselte a tujákat, sok kertben, parkban teljesen kipusztultak, máshol még csak most kezdenek barnulni. A barnulás nem mindig jelenti a növény végét; mutatjuk, mi minden lehet az oka, és azt is, hogy mit lehet tenni ellene!

Thujas,Or,Cypress,Damaged,From,Water,Deficiency,With,Withered,Leaves.
Országszerte probléma a tuják barnulása. Fotó: Grandpa / Shutterstock

Legyengül a növény

Tény, hogy a tujáknak is akadnak kártevői és kórokozói, de egy erős, jól karban tartott és egészséges fa könnyedén le tudná küzdeni a fertőzéseket. A forró nyarak, a kevés csapadék egyre csak gyengítik a növény ellenállóképességét, végül a kártevők és kórokozók miatt a barnulás egyre jobban elhatalmasodhat rajta, és könnyen az a vége, hogy elpusztul a tuja. A mostani időjárás mellett tehát érdemes sokkal jobban odafigyelni ezekre az örökzöldekre.

Kevés a víz és a tápanyag

Ha a tuja hajtásai barnulni kezdenek, a növény belsejében pedig sok-sok tűlevél lehullik, akkor első körben érdemes arra gyanakodni, hogy túl kevés vízhez jut. A tujákat érdemes rendszeresen öntözni, hiszen nagyon vízigényesek! Ezt a legtöbben nem is felejtik el, de a trágyázás sok kiskertben elmarad, ha dísznövényekről, díszfákról van szó. Pedig akárcsak a gyümölcsfák, ezek a növények is igénylik, hogy legalább évente, de inkább félévente pótoljuk a tápanyagot. Ezt megteheted műtrágya kiszórásával is, de a legjobb, ha szerves trágyát vagy érett komposztot juttatsz ki ősszel és tavasszal a fának; de lehet kapni az üzletekben tujához való tápoldatot is.

Elmarad a növényvédelem

A barnulást gyakran rovarkártevők okozzák, például pajzstetvek, levéltetvek, atkák, vagy a növény legnagyobb ellensége, a tuja aknázómoly. Sokan a sövénnyel nem nagyon foglalkoznak, csak amikor tavasszal és ősszel lenyírják, pedig a tujákat is érdemes rendszeresen permetezni. A pajzstetvek ellen a rovarok tavaszi és nyári rajzása előtt lehet a megfelelő rovarirtószerekkel védekezni, a levéltetvek ellen pedig folyamatosan egész évben, vagyis ahogy megtelepednek a növényen – ugyanez igaz az atkákra is. Érdemes a gombás megbetegedéseket is figyelni, és ha meglátod a jeleit a tuja levelein, gomba elleni permetszerrel kezelni a növényeket. Ezek közül a pikkelylevél-barnulás tavasszal, a kabatinás hajtáselhalás pedig ősszel támad.

Mi legyen, ha már barna?

Ha még csak néhány ágon kezdődött meg a barnulás, először is nézd át alaposan, látsz-e kártevőket rajta, vagy gombás megbetegedésre utaló jeleket. Ha ezeket nem tudod szemre megállapítani, vágj le egy darabot a hajtásból, vagy fotózd le, és mutasd meg a hozzád legközelebb lévő gazdaboltban, ahol beazonosítják a betegséget, és szert is adnak a leküzdésére. Bármi is támadta meg a tuját, még permetezés előtt vágd le a beteg növényi részeket, és égesd el őket, hogy ne fertőzzék meg a többi örökzöldet. Ha az egész fa megbarnult, akkor már sajnos menthetetlen; ezért nem marad más, csak kivágni, és ellenállóbb örökzöldet telepíteni a helyére, például közönséges tiszafát, örökzöld ezüstfát vagy kerti korallberkenyét.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kvíz: Ön ismeri az ételek régies elnevezését?

origo.hu

Kína sokkoló bejelentése után minden megváltozik

metropol.hu

Halála után is gyerekeken segít a 9 évesen elhunyt Szász Níla

mandiner.hu

Életveszélyes manőver: kis híján tragédia lett az összetűzésből (VIDEÓ)

life.hu

Színpszichológia: ezt árulja el rólad a kedvenc színed

origo.hu

Zelenszkij kábítószerrel áraszthatja el Európát

lakaskultura.hu

Itt a Sárkány éve: 7 feng shui tipp a lakás minden helyiségébe

life.hu

Nem csak a tűrőképességeden múlik, hogyan éled meg a havivérzéssel és a PMS-sel járó fájdalmakat(x)

ripost.hu

Megtörte a csendet Vilmos herceg: feleségéről van szó

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata(x)

ripost.hu

Forrnak az indulatok: kemény vádak érték Szabó Ádám kedvesét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

3 óriási hiba, amivel gyorsan tönkreteszed a mosógépedet

OTTHONKA

Így szárítsd a ruhákat, ha odakint tombolnak a mínuszok

OTTHONKA

Így menti meg egy marék rizs télen a szobanövényeket

ÉLETMÓDI

Gyűlöletáradat zúdult az anyukára, aki röviddel szülés már XS-es ruhát hord

OTTHONKA

Ennél olcsóbb levendula nincs: gyökereztess dugványról, mutatjuk a trükköt

OTTHONKA

Így használd idén tavasszal a szódabikarbónát

OTTHONKA

Hatalmas ház Budapesten, luxusimádóknak!

OTTHONKA

Így tudod erőlködés nélkül feltörni a diót