Létrehozva: 2023.08.14.
Módosítva: 2023.08.14.

Fűrészt elő! Végre kiderült, mikor lehet metszeni a diófát

Áldás, ha van a kertben, de minél idősebb, annál gyorsabban nőnek az ágai. Sokszor a lehető legrosszabb helyre, például a háztető fölé. Ám a diófát nem lehet akármikor metszeni, akár el is pusztulhat, ha rossz időpontot választasz!

Régen szinte minden kertben volt diófa, és nemcsak az értékes termés, a gyógyító levelek, de a nyáron életmentő árnyék miatt is. A dió ugyanis óriásira nő, alatta pedig jó néhány fokkal hűvösebb van, mint a kert többi részén; nem véletlen, hogy nagyanyáink idejében még gyakori volt, hogy a ház közelébe ültették. Alapvetően a diót nem kell metszeni, mert szabályos, természetes koronát nevel magának; ám ha a kertben van, könnyen előfordulhat, hogy rossz helyre nőnek az ágai, és a nagyobb fák esetében még akár veszélyes is lehet. Ilyenkor nincs mese, elő kell venni a fűrészt, a létrát, és el kell távolítani a veszélyes ágakat. Nem mindegy azonban az időzítés.

Nem lehet akármikor metszeni a diófát! Fotó:  Shutterstock

Akár el is vérezhet a fa

A száraz ágakat az év bármelyik szakában el lehet, és el is kell távolítani, de más a helyzet az még élő hajtásokkal, ágakkal. A diófának ugyanis annyira magas a gyökérnyomása, hogy a metszéssel ejtett sebek nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyulnak be, és az elvágott ágakon keresztül folyamatosan szivárog a fából a nedv – ezen keresztül pedig „elvérzik”, azaz kiszárad. Ezért a metszéssel meg kell várni, míg a gyökérnyomás mélypontra süllyed; ilyenkor már biztonságos a metszés.

Várjuk meg az őszt

Augusztus végén-szeptember elején a diófa leterem, készülődik a nyugalmi időszakra. A gyökérnyomás lecsökken, a nedvkeringés lelassul, ezért érdemes ilyenkor elővenni a karosollót, fűrészt, és elvégezni a szükséges metszéseket, vágásokat. Nemcsak azokat az ágakat érdemes eltávolítani, amik útban vannak, hanem három-négyévente azokat is, amik nagyon árnyékolják a korona belsejét. Ezzel nemcsak a termésed lesz több, de a fád is hosszabb életű lesz. Nagyobb fáknál azonban érdemes szakembert hívni, hiszen a hatalmas ágak levágása balesetveszélyes is lehet, ha nem tudod, mit csinálsz!

Ne feledkezz meg a sebkezelésről!

Akár idősebb, akár fiatalabb fáról van szó, a diófánál is alkalmazni kell a metszés sebkezelésre vonatkozó szabályait, vagyis minden olyan vágásnál, aminek az átmérője nagyobb, mint egy ötforintos, sebkezelőt kell alkalmazni. Célszerű ezt üzletben beszerezni, mert ezek a készítmények többnyire nemcsak lezárják, fertőtlenítik is a „sebeket”. Így nem jutnak be a fa nedvkeringésébe a kórokozók, gombák, kártevők. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek