kulcsár edina
Ha ezt szeretnéd, hogy egészséges és isteni finom diód legyen, akkor nem mindegy, mikor és hogyan szeded le.
Akkor érdemes elkezdeni a dió szüretelését, ha a kopáncs (burok) alatt a dió héja elkezd barnulni. Ez az állapot a kopáncs repedésének kezdete előtt 1-4 héttel áll be. Ilyenkor a dióbél víztartalma magas, olaj-és energiatartalma viszont még alacsonyabb, mint a teljesen érett dióé. A franciák ebben az állapotban nevezik a dióbelet friss diónak, ami azon a tájon igazán különleges csemegének számít.
A dió betakarítását azzal kezdd, hogy a lehullott gyümölcsöt szedd össze. Ha szükséges a füvet előtte nyírd le vagy kaszáld le. Ha már a burok megrepedt kezdheted is a szüretet. Nagy tévedés az, hogy a diófa attól terem többet, ha megverik. Pont az ellenkezője az igaz. A dió termését hajlékony és vékony rúddal, apró ütéssel, vagy az ágak rázásával válaszd el a termőrészektől. Ha a lombot levered, vagy az ágakat letöröd, megsérted, akkor a következő évi termés kifejlődését gátolhatod meg. Teríts ponyvát a fa alá, így könnyebben össze tudod szedni a lehulló diókat. Tisztítsd meg a levert diót a zöld buroktól, ha ez nem sikerül mindegyiknél, akkor azokat tedd egy halomba. Öntözd meg őket, és rakd bele műanyag zsákba, amit köss be. Egy nap elteltével a burkok könnyen leválnak a maghéjról. A megtisztított diókat terítsd ki a padláson. Ha enyhén kénezed őket, csodás fehér héjú lesz gyümölcsöket kapsz.