RETRO RÁDIÓ

Itt a pontos válsz, mikor kell leszedni a diót

Sors Edina
Szerző
Sors Edina
Létrehozva2022. 09. 10. 15:01

Ha ezt szeretnéd, hogy egészséges és isteni finom diód legyen, akkor nem mindegy, mikor és hogyan szeded le.

Akkor érdemes elkezdeni a dió szüretelését, ha a kopáncs (burok) alatt a dió héja elkezd barnulni. Ez az állapot a kopáncs repedésének kezdete előtt 1-4 héttel áll be. Ilyenkor a dióbél víztartalma magas, olaj-és energiatartalma viszont még alacsonyabb, mint a teljesen érett dióé. A franciák ebben az állapotban nevezik a dióbelet friss diónak, ami azon a tájon igazán különleges csemegének számít.

Dió
Fotó: pixabay.com

A dió betakarítását azzal kezdd, hogy a lehullott gyümölcsöt szedd össze. Ha szükséges a füvet előtte nyírd le vagy kaszáld le. Ha már a burok megrepedt kezdheted is a szüretet. Nagy tévedés az, hogy a diófa attól terem többet, ha megverik. Pont az ellenkezője az igaz. A dió termését hajlékony és vékony rúddal, apró ütéssel, vagy az ágak rázásával válaszd el a termőrészektől. Ha a lombot levered, vagy az ágakat letöröd, megsérted, akkor a következő évi termés kifejlődését gátolhatod meg. Teríts ponyvát a fa alá, így könnyebben össze tudod szedni a lehulló diókat. Tisztítsd meg a levert diót a zöld buroktól, ha ez nem sikerül mindegyiknél, akkor azokat tedd egy halomba. Öntözd meg őket, és rakd bele műanyag zsákba, amit köss be. Egy nap elteltével a burkok könnyen leválnak a maghéjról. A megtisztított diókat terítsd ki a padláson. Ha enyhén kénezed őket, csodás fehér héjú lesz gyümölcsöket kapsz.

 

 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.