kulcsár edina
A diófa termése kincset ér, sokan a zöld diót is felhasználják; de a diófa levele is hasznos, sőt: egyenesen gyógyír! Mutatjuk, mi mindenre jó.
Nagyanyáink még tudták, hogy a dió levele igazi orvosság; és akárcsak a többi gyógynövényt, gyűjtötték és feldolgozták. A dió a mai napig a hivatalos gyógynövények között szerepel hazánkban, és nem véletlen: levele és a diókopács bizonyítottan jót tesz az egészséggel. Ha van diófa a kertedben, akkor valóságos kincs van a birtokodban, és nem csupán az érett dió borsos ára miatt: a leveleket is érdemes gyűjteni, amit máris megtehetsz; így a dió gyógyhatásait egész évben ki tudod használni.
1. Segíti az emésztést
A diófa leveléből készült tea enyhíti a gyomorfájdalmakat, hasmenés ellen is rendkívül hatásos, de bél- és gyomorhurut esetén is érdemes bevetni. Emellett erősíti a gyomrot, és támogatja a máj működését.
2. Gyógyír a bőrbetegségekre
A diólevélből készült főzet a különféle bőrproblémák esetén is segítségedre lehet, hiszen a levélben található hatóanyagok gyulladáscsökkentők és antibakteriális hatásúak. Külsőleg rengeteg problémára használható, például gombás eredetű bőrbetegségek kezelésére, fekélyekre és sebekre borogatásként, és csökkenti a fejbőr korpásodását is.
3. Enyhíti a női intim panaszokat
Fehér folyás, méhgyulladás vagy ciszta esetén is ajánlott a használata: teaként és ülőfürdőként fejti ki a jótékony hatásait, enyhíti a panaszokat.
4. Segítség fogínybetegségek esetén
Gyulladáscsökkentő hatása miatt enyhíti az ínygyulladást, ha diólevél teával öblögetsz naponta többször.
Így gyűjtsd:
A diólevelet június végétől augusztus elejéig szedheted, ha gyógynövényként szeretnéd felhasználni; hiszen ilyenkor a legmagasabb a hatóanyag-tartalma. A gyűjtés után alaposan válogasd át a leveleket: nem maradhat foltos, sérült a teának szánt darabok között. Szárítás előtt vágd össze őket, majd szellős, száraz helyen szárítsd; forgatni nem szükséges őket. Akkor száradt ki teljesen, ha már könnyen, érintésre törik. Dobozban, páramentes helyen tárold.
Így készítsd a teát:
Egy adag teához két teáskanál szárított diólevelet tegyél fel főni egy deciliter vízzel. Felforralni nem kell; amikor gyöngyözni kezd, vedd le a tűzről, és hagyd 15 percet állni – ezután szűrd le. Borogatáshoz, lemosáshoz is ezt használhatod.
Figyelem, óvatosan használd!
Erős hatóanyagai miatt a diólevél-teát nem tanácsos huzamosabb ideig fogyasztani; kúraszerűen egy-, maximum két hétig szabad inni a teát, naponta legfeljebb 2-3 csészével. Várandós nők és kismamák, valamint 12 aluli gyermekek számára a fogyasztása nem ajánlott! Ha külsőleg, bőrproblémákra használod, a kezelést akkor is csak legfeljebb egy hétig alkalmazd, mert foltos bőrt okozhat. Ha krónikus betegségben szenvedsz, a diólevél-kúra előtt egyeztess háziorvosoddal, hogy biztosan ne legyenek kellemetlen mellékhatások.