kulcsár edina
Elérkezett a meggyszezon! Ez a finom és egészséges gyümölcs rendkívül változatosan elkészíthető. De azt, hogy érdemes a szárát is gyűjteni, csak kevesen tudják...
A meggyszár általában a kukában landol, ha elérkezik a szezonja ennek az enyhén fanyar gyümölcsnek; sőt, sokan eleve úgy igyekeznek szedni, hogy a szár a fán maradjon. Pedig érdemes összegyűjteni, ugyanis fantasztikus gyógyteát készíthetsz belőle. A meggy nem csupán finom, de egészséges is: tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Vértisztító, szíverősítő hatása mellett segít megelőzni a kettes típusú cukorbetegséget is. A meggyszár pedig télen jön jól, amikor a hidegben tombol a megfázás.
A meggy szárából készült tea ugyanis köptető és nyálkaoldó hatású, ezért nagy segítség a hurutos köhögés ellen. De emellett emésztési zavarok, hólyaggyulladás, felfázás ellen is hatásos. Gyulladáscsökkentő és vízhajtó hatása segít az ízületi panaszok enyhítésében, de emellett fogyasztóteákban is találkozhatunk vele, ugyanis salaktalanító és hashajtó hatása is van.
A teát roppant egyszerű elkészíteni: a meggyszüret alatt gondosan gyűjtsd össze a szárakat, majd levél- és ágrészek nélkül szárítsd ki őket. Ezután aprítsd össze, és csomagold be.
A teához két teáskanál szárított meggyszárat forrázz le egy csésze forró vízzel, majd hagyd állni tíz percet. Ezután szűrd le, és fogyaszthatod is. Nem csupán a meggy, de a cseresznye szára is tartalmaz gyógyhatású anyagokat; de utóbbi lényegesen kevesebbet. Arra mindenképpen ügyelj, hogy kizárólag vegyszermentes növényi részeket használj a teához.