kulcsár edina
Bármilyen anyagból is készült, egy lábos nem olcsó mulatság, így érthető, ha igyekszel minél tovább megóvni. Ám vannak olyan ártalmatlannak tűnő, hétköznapi szokások, melyektől sokkal rövidebb lesz az élettartamuk. Mutatjuk, mire érdemes vigyázni!
Egy jó lábos évtizedekig kiszolgál, de csak akkor, ha a kellő odafigyeléssel bánsz vele. Bármilyen anyagból is készült, érdemes odafigyelni arra, hogyan tisztítod, hiszen elég egy meggondolatlan lépés, és máris megrövidítetted az élettartamát. Összeszedtük, melyik típus mire érzékeny, és mit kell elkerülnöd, ha szeretnéd hosszú évekig használni még a kedvenc lábosaidat!
Nem szereti a súrolást a zománcozott
A legtöbb háztartásban található legalább egy zománcos lábos, amiben amilyen jó főzni, olyan kényes arra, hogyan mosogatod el. Ha odakozmál az étel, szigorúan tilos dörzsölni, netán késsel kapargatni, mert egy pillanat alatt lepattanhat, megsérülhet a zománc! Ehelyett inkább töltsd meg az odaégett edényt langyos, mosogatószeres vízzel, és hagyd egy éjszakán át ázni. Így másnap elég áttörölni a felületet, és a zománc ép marad. Óvatosan kell bánni a zománcos edényekkel pakolás közben is: ha erősen összekoccannak az edények, lepattoghat a zománc. Ugyanez a helyzet, ha leejted a földre a lábost. Legyél nagyon óvatos vele, ha sokáig akarod használni!
Kényes az öntöttvas a nedvességre
Egy ilyen lábos brutálisan drága, de rengeteg az előnye, amiért legalább egyet érdemes tartani belőle a háztartásban – többek között finomabb lesz bennük az étel, egyenletesen adják le a hőt, és rendkívül tartósak, ha jól kezeled őket. A legkényesebb pont a tisztítás, például mosogatógépbe tilos betenni őket, mert megkezdődhet a rozsdásodás. Kézzel is óvatosan kell tisztítani: forrón soha ne mártsd vízbe, ettől akár el is törhet, áztatni pedig szintén a rozsdásodás elkerülése miatt nem tanácsos. Ha odaégett valami, műanyag kaparóval távolítsd el, mosogatás során pedig kevés mosogatószerrel, dörzsölés nélkül távolítsd el a szennyeződéseket, majd alaposan öblítsd el, és azonnal töröld szárazra az edényt.
Hajlamos az elszíneződésre a rozsdamentes acél
Ez a legkevésbé kényes anyag, ezek a lábasok kis túlzással szinte mindent túlélnek – de azért nem árt vigyázni rájuk. A legtöbb gondot az okozza, hogy a rendszeres használat miatt idővel szivárványos elszíneződés jelenhet meg rajtuk még a legalaposabb mosogatás után is. Ha puha szivaccsal és egy kevés ecettel átdörzsölöd ezeket a foltokat, máris olyan lesz a lábas, mint új korában. A súrolást azonban még akkor is mellőzd, ha odaégett az étel, mert megkarcolódhat a fazék felülete, és csúnya lehet; inkább áztasd a makacs szennyeződéseket.