kulcsár edina
Leleményes nép a magyar, a vidéki meg pláne! Mindent hasznosít, még a szántáskor használt boronatárcsát is. A kerek formájú széles fémlapokon nyílt tűz fölött isteni fogásokat lehet készíteni.
Bedurrant a grillszezon, előkerültek a rácsok, izzik a faszén, végre szabadban készülnek a finomabbnál finomabb fogások! De van ám még egy csoda a rutinos kerti sütögetők tarsolyában, ez pedig nem más, mint a tárcsa, ami valójában egy mezőgazdasági eszköz, az úgynevezett borona része. A boronálásról talán mindenki hallott, ez egy talajmegmunkálási feladat, amit aratás után vagy vetés előtt mindig el kell végezni.
A szolgálatból kivont boronatárcsából némi átalakítást követően príma gasztronómiai szakeszköz válik. Hogyan? Először is behegesztik a tárcsa közepén lévő lyukat, majd igény szerint felcsiszolják a felületét, végül lábakat, furatokat, füleket kap, hogy biztonságosan lehessen a tűz fölé rakni. Annyira népszerű lett a grillezés ezen módja, hogy a barkácsáruházak árulni kezdtek a boronatárcsához hasonló eszközt, méghozzá kicsavarozható lábakkal. Ez rendkívül praktikus megoldás, hiszen fontos, hogy a balesetek elkerülése érdekében a tárcsa fixen álljon, ne billegjen.
A tömör fém tárcsa egész felülete igen gyorsan átforrósodik a tűz fölött, tisztességes vastagsága miatt pedig képes megtartani és hirtelen leadni a hőt – ezek a tulajdonságok nagyon is jól jönnek sütés közben. A felhevült fémfelületen pillanatok alatt ropogós kéreg sül a húsokra, miközben odabent omlós, szaftos marad a pecsenye. A szeletelt és bepácolt húsok mellett nagyobb darabokkal is próbálkozhatunk, sőt a tárcsa szalonna, csontos húsok - például tarja, csirkecomb, csirkeszárny, bárányborda - sütésére is alkalmas. Húspogácsa, így csevapcsicsa és miccs sütéséhez pedig nem létezik jobb felület, mint a boronatárcsa! Az pedig egyértelmű, hogy a grillzöldségek: padlizsán, cukkini, paradicsom, paprika gyönyörűen megpirulnak a vaslapon. És most mindenki kapaszkodjon meg: a tárcsa még sűrű pörköltek, raguk készítéséhez is szuper. Fantasztikus fogásokat lehet rajta alkotni!
A profi háziasszonyokat tömörítő Vali hagyományos konyhája nevű Facebook-csoportban a minap valaki megkérdezte, hogyan kell használni a tárcsát. Záporoztak a jobbnál jobb tárcsás ötletek. Ezekből szemezgettünk:
„Bármilyen pácolt húshoz jó a tárcsa! Jól be kell kenni zsírral a felületét, szélén a husit, közepén a köretet lehet megsütni.” (Adri)
„Még palacsintát is készíthetünk rajta, de csirkemellet a legegyszerűbb! Érdemes a szélén sütni! A csontos húst, vagy a sertést inkább középen. A csípőset utoljára kell hagyni.” (Vivien)
„Én készítettem már chilis babot is tárcsán! De mindenféle bepácolt húst, hurkát, kolbászt, sőt, még krumplit is lehet rajta sütni!” (Rozália).
„Mi húst és krumplit sütöttünk. Pici olaj a közepére, amibe belehúzzuk a húst, majd a tárcsa oldalára húzzuk, ott sül… Néha ismételjük. A tarja gyorsan kész.” (Ákos)
„Sült krumpli, kolbász húsos szalonna, tükörtojás, csirkecomb, stb… Én már szinte mindent készítettem rajta. Télire a padlizsánt is ezen sütöm. (Angéla)
„A húst olajos lébe kell pácolni 24 órára, így sütéskor finom omlós lesz. A páclébe mehet: olaj, sör vagy bor, fűszerek, mustár, ketchupízlés szerint fokhagyma és só.”(Zoltán)
„Épp tegnap vettem egy tárcsát, és este ki is próbáltuk. Tarja, grillkolbász, császár sült benne. A végén felkarikázott hagyma. Zseniális lett a vacsora!” (Györgyi)
„Minden jó vele!” (Béla)
„Nagyon finom a rajta készült lecsó, a végén leöntve, sok-sok tojással, a család kedvence. Mehet bele kolbász is!” (Molnárné)
„Mi az idén kezdtük. Csirkemell girosz fűszerrel, tarja pedig sertésfűszerrel állt néhány órán át, majd a tárcsán parádésra sütöttük.” (Betti)
„Az a lényeg, hogy az elején csináljunk egy nagy rakás parazsat. Ha kellően forró a tárcsa, indulhat a sütögetés! Kevés száraz fa kell a tárcsa alá, hogy ne legyen nagy füst. Még egy jó lecsót is össze lehet dobni rajta!” (Mónika).
„Mi tócsnit szoktunk tárcsán sütni, illetve bő olajban ropogós pácolt csirkeszárnyat, de bármilyen husi sütésére jó!” (Géza)
„Aki igazán jót akar, pirítson kenyeret a tárcsán! Na, az valami csoda!” (Olga)
„Bármilyen húst lehet tárcsázni, a középen összegyűlt zsiradékban megsül a krumpli is!” (Andrea)
„A bolti tárcsákkal az a probléma, hogy nagyon vékony anyagból készülnek…” (Attila)
„Nagyobb társaságnak sütöttünk 60 tojásból parasztrántottát, remek lett! (Mária)
„Ananászos csirkemellet” (Bernadett)