Létrehozva: 2022.05.20.

Tombol a grillszezon! 4 tipp, hogy minden tökéletes legyen

A nyári sütögetés nemcsak remek program, de egészséges is: a roston sült húsnál, a friss salátáknál, a grillezett zöldségeknél nincs finomabb. Van néhány alapszabály, amit érdemes megfogadni, hogy olajozottan menjen minden!

 

Nem mindegy, mi ég!

A grillpartik első és legfontosabb feladata a tűzrakás, azaz a parázsló faszén elkészítése. Aki próbálta már, az tudja, tüzet rakni nem is olyan könnyű, még akkor sem, ha rendelkezésre állnak az előre megvásárolt csodaszerek. Ha grillezünk a legjobb, ha faszénnel tüzelünk, ez adja a legjobb aromát az ételeknek. Ne legyünk türelmetlenek, és kerüljük a különféle alágyújtós folyadékokat: a belőlük felszabaduló gőzök jobb, ha nem ivódnak bele az ételbe. Azt is érdemes kivárni, hogy ne legyen láng a húsok alatt, csak az izzó faszén fölé rakjuk az ételt. A kifinomultabb grillezők a begyújtáshoz célszerszámot használnak, az úgynevezett izzítócsövet. Ez egy lyukacsos fémhenger, amelyben egy fémrács található. Ebbe szórják bele a szenet felülről, míg alulról egy újságpapírral, vagy gyújtós tablettákkal begyújtják. A csőben ezután hamar begyullad a szén, és izzó parázzsá változik. Az izzítócső igen praktikus, de igazán akkor a leghasznosabb, amikor pótolni kell a leégett szenet. Amikor már látjuk, hogy hamarosan leég az előző. Akkor egyszerűen újratölthető a sütő, és már lehet is folytatni a grillezést. Arra azonban mindig nagyon vigyázzunk, hogy a begyújtott csövet ne tegyük éghető anyagra, illetve annak közelébe!

Fotó: pixabay.com

Ügyeljünk a frissességre!

A friss, romlandó alapanyagok ne álljanak sokat a melegben, nehogy megromoljanak, és csúnya ételmérgezés legyen a grillparti vége. Először a grillsütőt készítsük elő, és csak amikor már javában izzik a parázs, akkor vegyük ki a hűtőből a nyers húsokat, a halat, a tejtermékkel, például joghurttal készült önteteket. A nyers húst különítsük el gondosan a saláta alapanyagitól, és ne is nyúljunk hozzájuk ugyanazokkal az eszközökkel. Azokat az evőeszközöket és tányérokat, amelyek hozzáértek a nyers húshoz, lehetőleg minél előbb mossuk el alaposan. Ami már kint van a szabadban, azt mindenképpen takarjuk le, nehogy a rovarok beszennyezhessék. Olyan finomságot se tálaljunk a melegben, amit nyersen kell fogyasztani – a nyers tojással készült tiramisu nem a grillpartikra való.

Red,Ceramic,Barbecue,Grill.,The,Man,Supervises,The,Grilling,,Smoking,
Fotó: Shutterstock

Ne süssük túl!

A húsok esetén érdemes figyelni arra, hogy középen is megfelelően átsüljenek. A legjobb, ha vékonyra klopfoljuk a húst, mielőtt a pácba tennénk, így a fűszerek is jobban átjárják. Ám ahogyan alul-, úgy túlsütni sem érdemes, hiszen a magas hőmérsékleten sütött, és különösen a szenes darabokban rákkeltő anyagok szabadulhatnak fel. Ha kicsit megégett a hús, vágjuk le róla az égett részeket, és csak azután együk meg. Használjunk grilltálcát, mert a parázsra lecsepegő olaj szintén rákkeltő vegyületeket szabadíthat fel.

Vigyázzunk a tűzzel!

A grilltálca már csak azért is hasznos, mert így nem tud lángra kapni a parázs közé csepegő olaj. A tűzzel egyébként is érdemes óvatosan bánni, mindig legyen kéznél egy flakon víz, ha netán valami mégis lángolni kezdene. Azt is mindig várjuk meg, amíg a grillezés végén teljesen elalszik a parázs, majd locsoljuk le vízzel, hogy valóban teljesen elaludjon. Az elhasznált faszén maradékát is mindig csak teljesen kihűlve dobjuk a szemétbe. Azt pedig talán mondani sem kell, hogy a tűz felügyeletét olyasvalaki vállalja magára, aki nem szereti az alkoholt!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megalázta Szoboszlai csapatát a sportvilág 17 éves szupertehetsége

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

„Isten veled” - súlyos döntést hozott a Házasság első látásra szerelmespárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!