Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2023.05.01.

Ez a titka az uborkának, így lesz bőséges a termés

Akadnak, akiket már ért csalódás, mások bele se mernek fogni a termesztésébe. Nem véletlen, hiszen az uborka kényes növény, észnél kell lenni, ha szeretnél magadnak nevelni. Mutatjuk, mire kell figyelni, hogy szép termésed legyen.

Frissen fogyasztva isteni saláta, de készíthetsz belőle télire csemege uborkát vagy kovászos uborkát. Érdemes is, hiszen ezek a savanyúságok is egyre drágábbak, ráadásul a házi kovászos uborkának nincsen párja. Sokan azonban nem mernek a konyhakertben uborkát termeszteni, hiszen rengeteg probléma lehet vele: megtámadhatják gombabetegségek, keserű lehet a termés, és van, hogy alig pár szem uborka lesz a növényeken. Mindezek a problémák azonban kiküszöbölhetőek némi odafigyeléssel; mutatjuk, hogyan kell gondozni az uborkát az ültetéstől a szüretig, hogy bőséges termést hozzon.

Young,Green,Cucumbers,Vegetables,Hanging,On,Lianas,Of,Cucumber,Plants
Ha szépen bánsz az uborkával, rengeteget fog teremni. Fotó: barmalini / Shutterstock

Válassz keseredésmentes fajtát

Amikor megvásárolod a magot, érdemes kimondottan olyan uborkafajtát keresni, ami keseredésmentes. Bár több oka is lehet, mitől lesz keserű az uborka, ezzel a lépéssel sokkal kisebb esélye lesz, hogy ki kell dobnod a szép, kinézetre egészséges uborkákat.

Óvatosan kell a palántával bánni

Vásárolhatsz palántát piacokon, kertészetekben, de magad is elkészítheted; nem vagy lemaradva semmiről, hiszen az uborkát egészen július közepéig ki lehet ültetni. Ám azt érdemes tudnod, hogy akárcsak a töknek, az uborkának is nagyon érzékeny, sérülékeny a gyökere, ezért érdemes tőzegcserépben nevelni a palántáidat, így a cseréppel együtt el tudod ültetni. Ha műanyag cserepes palántád van, akkor óvatosan vágd le a cserepet a földlabdáról; a lényeg, hogy minél kevésbé sérüljenek meg a gyökerek. Fontos az időzítés is: érdemes akkor kiültetni őket, amikor már biztosan nem lesznek fagyok.

Nagyon érzékeny a hidegre

Ha magról veted, az uborka akkor is szépen fog fejlődni a szezonban, de a hideget egyáltalán nem viseli el, ezért a magokat csak április közepén-végén vesd el, de az a biztos, ha megvárod vele a május 15-ét, vagyis a fagyosszentek elmúltát. Vetheted sorokba és fészekbe is a magokat; egy fészekbe 2-3 magot vess, ebből később csak egyet hagyj meg. Ha sorban lesznek az uborkák, akkor legyen egy méter a sortávolság. Vess méterenként 10-12 magot, majd később ritkítsd úgy, hogy méterenként 3-5 tő maradjon.

Szüksége van támrendszerre

Bár valamennyi uborka terem akkor is, ha a növény a földön kúszik, érdemes inkább támrendszert építeni neki, hiszen így sokkal több napfény éri, több lesz a virága, termése, és így jobban átjárja a lombot a levegő, ami segít, hogy elkerüljék a növényt a betegségek, fertőzések.

Kényes az öntözésre

Az egyik oka, hogy keserű lesz az uborka, az az egyenetlen vízellátás szokott lenni, vagyis ezt a zöldséget nem érdemes úgy öntözni, hogy reggel vagy este egyszerre kap sokat. Az uborka akkor fejlődik szépen, ha naponta több adagban kapja a vizet; ezt megoldhatod csepegtető rendszerrel is, ha pedig mulccsal beszórod az ágyásokat, akkor sokkal több vizet megtart a talaj, és az uborka betegségeit is elkerülheted. Az uborkát nem célszerű hideg vízzel locsolni, mert ettől is keserű lehet később a termés. Fontos, hogy a sekély gyökerek miatt csak óvatosan lehet kapálni; inkább húzd ki a gyomokat az ágyásokból.

Folyamatosan metszeni kell

Sokkal szebb lesz a növény, és bőséges a termés, ha nem marad el a metszés. Az alsó 40 cm-en távolítsd el a hónaljhajtásokat, fentebb pedig törd vissza a hajtásokat 2-3 levélig, hogy ne burjánozzon el a növény. Ha visszacsipkeded a fő hajtásokat, jobban fognak fejlődni az oldalhajtások, és ezáltal több lesz a termés, hiszen az uborka ezeken az oldalhajtásokon hozza a több nőivarú virágot.

 

origo.hu

Orbán Viktor és Hszi Csin-ping közös sajtónyilatkozatától hangos a nemzetközi sajtó

origo.hu

Ilyen állapotban van Bodrogi Gyula a balesete után

borsonline.hu

Azonnal ki kellett üríteni a Tescót - már a helikopter is leszállt a parkolóban

vg.hu

Nem értik, mi történik a Bónusz Magyar Állampapírral

metropol.hu

Erre senki sem számított: fotóval jelentette be a váratlan hírt Szoboszlai Dominik

origo.hu

Poloska Péter a Mónika show-ban! - itt vannak a legújabb Magyar Péter-mémek

mindmegette.hu

A 10 legtutibb ebédötlet hétvégére: ezekből garantáltan duplán szed majd a család

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Kiakadt Kőgazdag Aurél: nem engedik érettségizni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Ezt rontja el mindenki, amikor otthon mossa az autóját, te ne tedd!

OTTHONKA

Mohásodik a füved a kertben? Ezzel a trükkel tüntetheted el

OTTHONKA

Barnul a muskátlid levele? Mutatjuk, hogyan mentsd meg!

OTTHONKA

Ebbe a luxuslakásba csak beköltözni kell!