RETRO RÁDIÓ

Emiatt lesz ehetetlenül keserű az uborka, erre érdemes figyelni

Emiatt lesz ehetetlenül keserű az uborka, erre érdemes figyelni
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2019. 07. 22. 14:15

Hamarosan lehet szüretelni az érett, friss uborkát, ami úgy az igazán finom, ha a saját kertben termett. Ezért nincs is nagyobb bosszúság és csalódás, mint amikor az egész termés mehet a komposztra, mert ehetetlen...

Végre itt az ideje kovászos- és ecetes uborkát készíteni, vagy eltenni télire savanyúságnak; de reggelihez, vacsorához, és salátaként is igazán különleges élmény a saját termést enni. Csakhogy sokszor a háziasszony már csak akkor veszi észre, hogy az uborka megkeseredett, amikor öt liter kovászos uborka végzi a szemétben. De mi lehet a keseredés oka, és mit lehet tenni ellene?

A tudományos magyarázat szerint azért, mert az uborka elődei, azaz a vadon növő tökfélék minden része keserű, a termésük is. Így védekeznek a rovarok ellen. Az uborka nemesítésével aztán ezt a keserűséget sikerült kiküszöbölni – ám visszatérhet, ha nem kap megfelelő gondozást a növény.

Nem mindegy ugyanis, hogy milyen gyakran és milyen mennyiségben öntözzük az uborkát, de érzékeny a talaj tápanyagtartalmára és hőmérsékletére is. Az uborka nem szereti a hosszan tartó szárazságot, az erős hőmérséklet-ingadozást. Érdemes minden nap ugyanabban az időpontban locsolni. Csökkenti a keseredés esélyeit, ha keseredésmentes vetőmagot vásárolunk.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.