tóth gabi
Egy-két évig éppen csak mutatóban van rajta termés, a harmadik évben pedig rogyásig van a fa. A jelenség nem természetes, és nem is tesz jót hosszútávon a fának; de szerencsére nem kell beletörődni.
Sokan belenyugodnak, hogy a gyümölcsfa a kertben csak háromévente hoz bőséges termést; de akkor annyit, hogy nem győzi az ember leszedni, befőzni. A szakaszos terméshozásnak nevezett jelenség bármilyen gyümölcsfánál előfordulhat, legyen szó akár kajszi- vagy őszibarackról, almáról vagy szilváról. A váltakozó terméshozás azonban nemcsak a fa tulajdonosának, de a fának sem jó, hiszen túl azon, hogy évekig nincs megfelelő mennyiségű gyümölcs, a gazdagabb években a fa túlságosan sok termést hoz, ami miatt eldeformálódhatnak, akár le is törhetnek az ágai, ráadásul a nagy mennyiségű gyümölcs túl sok energiát vesz el a fától. Szerencsére lehet tenni a jelenség ellen; mutatjuk, mit, és azt is, hogy mi okozza.
Őszre kimerül a fa
A gyümölcsfák virágrügyei mindig az előző év őszén képződnek; ezekből lesznek tavasszal a virágok, majd később a termés. Azokban az években, amikor kevés a gyümölcs, a fának rengeteg energiája marad őszre, így sokkal több virágrügy fog fejlődni, mint amennyire szüksége lenne. Azokban az években azonban, amikor rengeteg volt a termés, ősszel nem marad energia a virágrügyekre, így a következő év szegényesebb lesz.
Az időjárás is lehet ludas benne
Sok minden állhat a jelenség kialakulásának a hátterében, például bizonyos gyümölcsfa-fajták hajlamosabbak a szakaszos terméshozásra, mint mások, de sokszor a rossz időjárásból indul az egész. A víz- vagy tápanyaghiány hatására a fa nem tud elég gyümölcsöt felnevelni az egyik évben, ezért ősszel sokkal több virágrügyre marad energiája, így tavaszra rengeteg virág, nyárra rengeteg termés lesz – ezzel pedig beindul a lavina, a következő években már hullámzó lesz a termés mennyisége.
Meg kell ritkítani a termést
Nehéz a folyamatot megállítani, ha egy fa már beállt arra a rendszerre, hogy néhány évente hoz bőséges termést, de nem lehetetlen. Először is, ha eddig nem tetted, bőségesen öntözd, trágyázd a fádat, legyen egyenletes a víz- és a tápanyagellátás. Emellett döntő fontosságú a metszés, amivel a rügyek mennyiségét még kora tavasszal be tudod állítani. A bőséges évben, amikor túl sok a virágrügy, válogasd, vágd le a hajtásokat, vagy dörzsöld le a rügyeket. Még virágzáskor sem késő megfékezni a fát: egyszerűen csípd le a kinyílt virágokat, ahol túl sűrűn vannak. Ha pedig már vannak apró termések, még mindig tudod ritkítani őket, például úgy, hogy minden harmadikat levágod. Fontos, hogy minél később válogatod ki a terméseket, annál jobban megviseli a nagy mennyiség a fát, ezért túl sokáig nem érdemes halogatni. Így néhány év alatt beáll az egyensúly, a fád újra egyenletes mennyiséget fog teremni, és sokkal hosszabb ideig élvezheted a gyümölcsét.