Létrehozva: 2023.03.24.

Így ültesd a palántáidat, rengeteg pénzt megspórolhatsz ezzel a trükkel

Ha idén magad szeretnéd nevelni a palántáidat, ideje nekifognod a munkának! Az ültetőedények rengeteg pénzbe kerülnek, de nincs is rájuk szükséged, hiszen a ház körül rengeteg mindent találhatsz, amiben jól érzik magukat a növényeid.

Ahogy emelkedik a zöldségek ára, úgy gondolkodnak egyre többen azon, hogy maguknak termeljék meg őket a konyhakertben. Érdemes palántát nevelni, hiszen így rengeteg időt megspórolhatsz, hiszen hamarabb kezd teremni a növény. Egyes fajtáknál – például a paprika, padlizsán – azért is érdemes palántát nevelni, mert olyan hosszú a tenyészidejük, és olyan lassan fejlődnek, hogy ha májusban vetnéd el a konyhakertbe a magokat, mire termőre fordulnának, már itt is az ősz, így sokkal kevesebb zöldséget tudnál betakarítani. A palánták általában sokba kerülnek, ha a piacon veszed meg őket, ezért – főleg, ha sok paradicsomot, paprikát szeretnél – érdemes magadnak felnevelni őket. Nem kell azonban súlyos ezreket kifizetned ültetőedényekre, tálcákra, hiszen rengeteg mindent találhatsz a háztartásban, amivel helyettesítheted őket, írja a 365 zöld ötlet.  Ezekből hoztunk egy csokorra valót!

Felesleges ültetőedényre kiadni a pénzt  Fotó: Pixabay.com

1. A jó öreg tejfölös doboz

Érdemes egész évben gyűjteni a kimosott tejfölös, joghurtos poharakat, hiszen tökéletes ültetőedények lehetnek a palántáid számára. Alaposan el kell mosni őket, a legjobb, ha enyhén hipós vízzel fertőtleníted; a poharak aljára pedig ne felejts el két-három lyukat fúrni, hogy a felesleges víz kifolyhasson belőlük. 

2. Tojásos doboz

Kis rekeszei tökéletesen a palánták felneveléséhez, és kezelni is könnyű, hiszen, amikor megnőttek a növénykék, és eljön a kiültetés ideje, elég egyszerűen szétvágni a doboz sejtjeit. A papír tojástartóból nem is kell kiszedni a növénykéket, hiszen maradéktalanul lebomlik a talajban. 

Reused,Egg,Boxes,With,Seedlings,On,The,Wooden,Table,,Sustainable
Jól tartja a nedvességet a papír tojástartó  Fotó: t.sableaux / Shutterstock

3. Tojáshéj

Nem csak a kertben, összetörve hasznos segítőtárs, de a palántáidat is felnevelheted benne. Ha tojást használsz, alaposan mosd el a héjakat, várd meg, míg kiszáradnak, majd amikor eljön a magvetés ideje, fúrj az aljukra egy-egy kisebb lyukat, hogy a víz el tudjon folyni. Ezután mehet bele a virágföld és a magok. Egy műanyag tojástartóban szépen meg is állnak a tojások. Ültetéskor roppantsd össze a tojáshéjat; ahogy bomlik le a talajban, folyamatosan biztosítja majd a kalciumot a fejlődő növénykéknek.

4. Újságpapír

Tökéletes palántázóedényt lehet belőle hajtogatni, akár egy jó közös program is lehet a gyerekekkel. Kiültetéskor érdemes megszabadítani a papírtól a palántákat, hiszen a nyomdafesték a talajba szivárogva szennyeződést okozhat. Ez a videó lépésről-lépésre bemutatja  a hajtogatás módját.

 

5. Vécépapírguriga

Legyen szó akár a toalettpapírról, akár a papírtörlőről, a kartonhengert érdemes év közben félretenni, hiszen ebből is készíthetsz tökéletes palántanevelő edényt. A papírtörlő hosszú hengerét vágd méretre, a hengerek alját vágd be négy helyen, egyenlő távolságban, majd a füleket hajtsd be középre. Ez lesz az edény alja. Kiültetéskor hosszában vágd fel a hengert, hogy a gyökerek szabadon növekedhessenek, majd ásd be a földbe, hiszen ez is elbomlik.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

borsonline.hu

„Hat hete nyertem a lottón – egy új szabály miatt egy fillért sem láttam”

vg.hu

Benzinárstop: az olcsó üzemanyag jöhet, az üres töltőállomás nem

mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Elképesztő örömhírt jelentett be Szabó Zsófi

ripost.hu

Nagyon benézték az osztrákok, jönnek a nem várt gyerekek

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!

OTTHONKA

Így választhatsz jó zöldségpalántákat

OTTHONKA

Ez a négy kerti növény nagyon mérgező, vigyázz vele, hova ülteted őket